Universitat Rovira i Virgili

El professorat del Departament

Agustí Andreu Tomàs (Professor agregat)

Doctor en Antropologia Urbana (URV, 2011). Ha desenvolupat les seves tasques professionals al Parc Natural del Delta de l'Ebre i ha estat director de l'Escola Taller de Medi Ambient del Delta de l'Ebre els anys 1985-1992. Ha participat com a investigador en diversos projectes d'I+D+I del Plan Nacional de Investigación i en altres projectes de recerca de convocatòries competitives, centrats en l'estudi de la immigració i el patrimoni etnològic. Coordinador de diferents postgraus de la Fundació URV sobre gestió cultural i patrimoni. Professor convidat a la Univ. Federal de Santa Catarina (Brasil, 2011-2012). Des de 2002 és també consultor dels Estudis de Psicologia de la UOC.

Línies de recerca: Antropologia de la pesca; patrimoni cultural i natural; museus d'etnologia; patrimoni i desenvolupament local.

Docència: Grau d'Antropologia i Evolució Humana; Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social,

agusti.andreu@urv.cat

Pujar

Claudia María Anleu Hernández (Professora lectora)

Doctora en Migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili (2015). Màster en Migracions i Mediació Social (URV, 2010) i Màster en Psicologia Social i Violència Política per la Universidad San Carlos de Guatemala (2004). Llicenciada en Treball Social per la Universitat Rafael Landívar (Guatemala, 2000). La seva experiència docent va començar a Guatemala als anys 90. És membre del grupo consolidat de recerca GAS 2021 SGR 00107, de la Càtedra d'Inclusió Social, del Medical Anthropology Research Center (MARC, URV) i de la junta de la Facultat de Ciències jurídiques de la URV. S'ha especialitzat en el fenomen de la resiliència i el seu enfocament. És autora de diversos llibres i capítols de llibres i té nombrosos articles en revistes indexades que aborden la resiliència en contextos migratoris, violència política, el feminicidi, les parelles mixtes i la docència en treball social. Ha participat en projectes de recerca R+D en temàtiques diverses (parelles mixtes; cures; feminicidi; consum de drogues i envelliment). Ha estat revisora de revistes d'alt impacte i és codirectora de la revista de Treball Social RTS. Recentment va ser Investigadora Principal del projecte AGORAge. Ageing in caring community (pilot del projecte H2020-COESO). Actualment és Investigadora Principal del projecte R+D+I (2023-2026), ResiYouth, "Estratègies resilients desenvolupades per persones joves d'origen immigrant davant l'exclusió social" per a identificar i analitzar la resiliència desenvolupada pels joves d'origen immigrant que viuen a Catalunya per a afrontar situacions i processos d'exclusió social.

Línies de recerca: Resiliència; migracions; joventut; treball social; intervenció social; envelliment; violència.

Docència: Grau en Treball Social, Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa, Màster interuniversitari en Treball Social en l'Àmbit Sanitari, Doctorat en Treball Social.

claudiamaria.anleu@urv.cat

Pujar

Yolanda Bodoque Puerta  (Professora agregada Serra Húnter)

Doctora en Antropologia Social i Cultural (URV, 1996) i professora al Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social (URV) des de 2002. Ha fet estades d'investigació pre-doctorals a la Univ. de Nanterre (França), post-doctorals (programa ERASMUS STA) al ISCTE de Lisboa (Portugal) i a la Univ. de Fribourg (Suïssa). També, ha estat professora i investigadora convidada a la Univ. de Campinas (Brasil). Va ser professora a la Univ. Católica de San Antonio de Murcia (1997-2001) i a la Univ. Oberta de Catalunya (2005-2007). A l'actualitat és la responsable per la URV del Grau en Antropologia i Evolució Humana (URV-UOC). Membre de l'ITA: Associació d'Antropologia i de l'Institut Interuniversitari d'Estudis de Dones i de Gènere. Ha participat com a investigadora en diversos projectes de recerca, relacionats amb el gènere, les migracions i les transformacions de les societats rurals. En aquest camp, destaca el seu treball etnogràfic sobre el fenomen de les caravanes de dones en l'àmbit rural espanyol. Des de 2015 forma part del Grup de Recerca sobre Homes Cuidadors amb el que ha participat en tres projectes (Recercaixa, 2015-2018; I+D+I, 2018-2021; i Fondo Supera Covid-19, 2020-2021). També va participar com a investigadora en un pilot del projecte europeu COESO (H2020) sobre l'envelliment en comunitats cuidadores. A l'actualitat és co-Investigadora Principal d'un projecte coordinat I+D+I (2021-2024) sobre l'impacte de la COVID-19 en la organització social de la cura i la transformació del model de cura social. És autora o coautora de diversos capítols de llibre i articles científics.

Línies de recerca: Migracions; solteria masculina; reproducció estratificada; iniciatives de reagrarització; cura professionalitzada, cura comunitària (els co-habitatge sènior) i les migracions i la cura.

Docència: Grau d'Antropologia i Evolució Humana; Grau de Treball Social; Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social. Doctorat en Antropologia i Comunicació i Doctorat en Estudis de Gènere: Cultures, Societats i Polítiques.

yolanda.bodoque@urv.cat       

Pujar

Martín Correa-Urquiza Vidal (Professor lector Serra Húnter)

Doctor en Antropologia Mèdica per la URV (2010). Llicenciat en Ciències de la Comunicació (Universidad de Buenos Aires, 1997), Màster en Opinió Pública (FLACSO, 1998), Màster en Antropologia Social i Cultural (UAB, 2005). Codirector i Coordinador del Postgrau en Salut Mental Col·lectiva (FURV-FCCSM) i professor consultor a la UOC. Coordinador del Master Interuniversitari en Juventut i Societat (URV). Ha realitzat treballs de recerca en el camp de la salut, la salut mental i la comunicació comunitària. És fundador i coordinador general de l'Associació sociocultural Ràdio Nikosia. A més de pertànyer al Grup de Recerca en Antropologia Social (URV), és coordinador del Grup de Recerca en Antropologia de la Bogeria, de l'Institut Català d'Antropologia.

Línies de recerca: Salut mental; salut i adolescències; comunicació, processos participatius, vulnerabilitats.

Docència: Grau en Antropologìa, Grau en Treball Social, Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global; Màster Interuniversitari en Joventut i Societat; Postgrau en Salut Mental Col·lectiva.

martin.correaurquizav@urv.cat     

Pujar

Maria Ramon Cubells Bartolomé  (Titular d'universitat)

Doctora en Filosofia (UB, 1993). Professora a la URV des de 1992. Professora convidada a la UB i a la Univ. de Granada. La seva activitat de recerca es centra en el pensament dels segles XVII i XVIII i s'ha especialitzat en la filosofia de G.W. Leibniz. Participa en el projecte "Leibniz en Español". Membre del grup de recerca EIDOS, Hermenèutica, Platonisme i Modernitat (2014 SGR 506) i del Grup d'Estudis de Filosofia Clàssica Alemanya, GEFCA. Editora del volum 14, Obras filosóficas y científicas. Correspondencia I de G.W. Leibniz (Comares, 2007). Actualment és vicepresidenta de la Sociedad Española Leibniz para estudios del Barroco y la Ilustración (SEL). Membre de la Societat Catalana de Filosofia (IEC) i de la Red Iberoamericana Leibniz.

Línies de recerca: Història de la filosofia moderna: Descartes, Leibniz i Kant; metafísica moderna, teoria del coneixement; teoria de l'art i estètica: història de l'estètica moderna, problemes de l'estètica contemporània; el naixement de l'estètica: Alexander Baumgarten i l'univers leibnizià.

Docència: Grau d'Història; Grau d'Història de l'Art; Grau d'Anglès; Grau de Llengua i Literatura Catalanes; Grau de Llengua i Literatura Hispàniques.

mariaramon.cubells@urv.cat    

Pujar

Blanca Deusdad Ayala  (Professora agregada)

Doctora en Sociologia (UB, 2002). Llicenciada en Geografia i Història, especialitat en antropologia cultural (UB, 1989). Becària post-doctoral Fulbright a les Univ. de Boston (2004-05) i la Universitat de Harvard (2006;2008). Professora a la URV des de 2009. Ha estat la coordinadora del projecte europeu H2020 SoCaTel: A multi-stakeholders co-creation platform for better access to long-term care services (GA ID: 769975) i de dos projectes twinnings per l'adopció de la Plataforma SoCaTel a Itàlia (Veneto, 2020) i a la República Txeca (Ústí nad Labem, 2022) a través dels projectes europeus DigitalHealthEurope i In-4-Twinning (In-4-AHA) respectivament. Coordinadora del Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global, de 2016-2018. Editora del Special Issue Journal of Social Service Research (2016) sobre envelliment i crisi econòmica. Ha participat en el projecte COST Action IS1102 Social services, welfare state and places (2011-2016) i COST Action IS1402 Ageism, a multi-national interdisciplinary perspective. Es col·laboradora del the Finnish Centre of Excellence AgeCare, de la University of Jyväskylä (Finlàndia) en el grup de treball sobre digitalització de la cura i és membre associat de la Universitat de Boston al The Institute for the Advancement of the Social Sciences.També és membre de la Càtedra d'Habitatge i de la Càtedra UNESCO del Diàleg Intercultural a la Mediterrània, de la URV. 

Línies de recerca: Envelliment, ètica i ús de les noves tecnologies i la IA aplicades a l'envelliment i a la digitalització dels serveis socials i de cura; Cura, atenció integral, comunitària i processos participatius de cocreació; Soledat i edatisme; Envelliment a la llar i nous models d'habitatge per a persones grans; Educació intercultural i per a la ciutadania.

Docència: Grau de Treball Social; Màster Antropologia Mèdica i Salut Global; Màster en Salut i Envelliment (Facultat de Medicina, URV); Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa; Programa de Doctorat en Antropologia i Comunicació (URV) i Doctorat de Treball Social (URV).

blanca.deusdad@urv.cat         

Pujar

Maria Victòria Forns Fernández (Professora agregada)

Doctora en Antropologia excel·lent cum laude i Premi Extraordinari de Doctorat (URV, 2020), Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (URV, 2003) i Diplomada en Treball Social (UB, 1990). DEA en Estudis Urbans i Moviments Socials (URV, 2006). Diploma de Postgrau en Docència Universitària en l'Espai Europeu d'Educació Superior (URV, 2006), Diploma de Postgrau en Mediació Social (Generalitat de Catalunya, 2003) i Diploma de Postgrau en Gestió i Administració Local (URV, 2010) i Màster en Estudis Avançats en Administració i Dret Públic (URV, 2018). Directora del Departament d'Acció Social de Càritas Diocesana de Tarragona (2000-2010). Consellera de l'Ajuntament de Tarragona (2007-2015) i diputada al Parlament de Catalunya (2010-2015). Membre del Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT, 2005-2007). Ha fet estades de recerca a la Pontifícia Universidade Católica do Paraná i a la Universidade Federal do Paraná (Brasil, 2016-2017). Responsable de diversos projectes de transferència del coneixement relacionats amb les seves línies de recerca. Des de 2019 és membre del Consell Assessor Editorial de la Revista de Treball Social, del Col·legi oficial de Treball Social de Catalunya. Des de 2017 és responsable de l'ensenyament de Treball Social (URV). Codirectora de la Càtedra d'Inclusió Social (URV) des de 2021. Directora del Postgrau en Règim Jurídic d'Atenció a la Persona en Matèria Social (URV, 2021-2022).

Línies de recerca: models i organització del sistema públic de serveis socials; drets socials; serveis socials i estat del benestar; intervenció en contextos de perifèria social; violència masclista i feminicidi; innovació docent en l'espai de les pràctiques professionalitzadores de Treball Social.

Docència: Grau de Treball Social; Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa; Diploma de Postgrau en Supervisió en l'Àmbit d'Atenció a les Persones; Diploma de Postgrau en Règim Jurídic d'Atenció a la Persona en Matèria Social; Diploma de Postgrau en la Gestió Pública de la Seguretat Local de la URV. Diploma de Postgrau en Gestió Gerencial Local: Funció Directiva; Màster en Gestió i Dret Local i Màster en Govern Local de la UAB i Programa de Doctorar de Treball Social.

mariavictoria.forns@urv.cat 

 

Pujar

Cristina García Moreno  (Professora agregada)

Doctora en Antropologia Urbana per la URV (2011), excel·lent cum laude i Premi Extraordinari de Doctorat. Llicenciada en Sociologia (UAB, 2002) i Diplomada en Treball Social (UB, 1995). És professora a la URV des de 2003. Ha realitzat estades de recerca post doctorals a la Université Moulay Ismaïl (Marroc), Universidade Estadual de Campinas (Sao Paulo, Brasil) i Universidad de La Habana (Cuba). Ha participat en projectes de recerca  d'I+D+I del Plan Nacional de Investigació sobre qüestions de gènere, migracions i trajectòries transnacionals. L'any 2013 va rebre un Premi d'Activitat Acadèmica atorgat per la URV. Actualment, és avaluadora externa de les publicacions vinculades amb Colecciones CSIC, entre altres. És la secretaria del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social.

Línies de recerca: Migració transnacional; migració cubana; migració i gènere; migracions per amor; intervenció social i xarxes de suport (familiars, socials i institucionals).

Docència: Grau de Treball Social; Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa; Doctorat de Treball Social.

cristina.garcia@urv.cat       

Pujar

Maria Isabel Gracia Arnaiz  (Catedràtica d'universitat)

Doctora en Geografia i Història, Programa Antropologia Urbana (UB, 1994). Membre del Centre de Recerca en Antropologia Mèdica (MARC-URV). La seva línia de recerca se situa a la intersecció de l'antropologia de l'alimentació, la salut i el gènere. Espanya i Mèxic són les seves àrees d'especialització etnogràfica. Ha coordinat diversos projectes nacionals i internacionals relacionats amb la seguretat alimentària, la medicalització del cos i l'alimentació, les desigualtats socials en salut i les polítiques públiques. Ha assumit diferents càrrecs de gestió acadèmica, sent directora del Departament entre 2016 a 2020; és coordinadora del Grup d’Antropologia Social (Grup de recerca consolidat, SGR-2017 00023). Ha estat investigadora visitant, entre altres, al Centre Edgar Morin (CNRS, París), Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social (CIESAS, Mèxic); i Visiting Fellow a la Durham University (UK) i al Food Studies Center de la SOAS, entre d'altres. És autora/editora de nombrosos llibres i articles científics.

Línies de recerca: Antropologia de l'alimentació i la nutrició; canvi; continuïtats i ruptures al sistema alimentari; cos i gènere, seguretat alimentària, precarització i determinants socials de la salut.

Docència: Grau d'Antropologia i Evolució Humana; Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global; Programa de Doctorat de Turisme i Oci de la URV i al Programa de Doctorat en Antropologia i Comunicació.

mabel.gracia@urv.cat         

Pujar

Àngel Martínez Hernáez  (Catedràtic d'universitat)

Professor distingit per la URV des de 2019. Doctor en Antropologia Cultural (UB, 1994). Ha estat professor o professor/investigador visitant, entre altres, a la UB, la University of California at Berkeley, la Universidad Nacional Autónoma de México, la Universitá degli Studi di Perugia, la University of California San Diego (Fulbright) i a vàries universitats de Brasil (UFSC, UFMG, UFRGS, etc.). Assessor, expert i/o avaluador de diferents organismes públics, entre els que destaquen la World Health Organization-Regional Office for Europe i el VI Programa Marc de la UE. Ha publicat més de 100 articles i capítols de llibre, així com diferents llibres, entre aquests: What's behind the Symptom? (London & New York: Routledge, 2000) i Antropología médica (Barcelona: Anthropos, 2008, 2011, 2015). L'any 2020 va rebre el premi ICREA-Academia.

Línies de recerca: Antropologia mèdica; teoria antropològica; "biopolítiques" de les afliccions; polítiques sanitàries a Europa i Amèrica Llatina; salut mental; cultures amazòniques.

Docència: Grau d'Antropologia i Evolució Humana; Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global; Màster Interuniversitari en Joventut i Societat; Programa de Doctorat en Antropologia i Comunicació icursos de postgrau de la FURV.

angel.martinez@urv.cat            

Pujar

Gaspar Maza Gutiérrez  (Professor agregat)

Doctor en Antropologia Social (URV, 1999), amb la tesi Producción, reproducción y cambios en la marginación urbana. La juventud del barrio del Raval de Barcelona 1989-1998. Llicenciatura en Geografia i Història (1988) i Postgrau en Educació Social (1989) per la Universitat de Barcelona. Ha treballat com educador social al Districte de Ciutat Vella de l'Ajuntament de Barcelona entre els anys 1987 i 2004. És professor a la URV des de l'any 2005. Des de 2013, és també professor a la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de la Universitat Ramon Llull.

Línies de recerca: Antropologia urbana; processos migratoris; antropologia de l'esport (esport i espai públic, esport i intervenció social); diagnosis urbanes i processos participatius; cultura i projectes visuals; barris i processos de regeneració urbana; estudis de mobilitat; joves; biografies transnacionals.

Docència: Grau de Treball Social; Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social; Màster en Joventut i Societat; Grau d'Arquitectura.

gaspar.maza@urv.cat        

Pujar

Jordi Moreras Palenzuela (Professor agregat)

Doctor en Antropologia per la URV (2009) i Màster en Estudis Euro-Àrabs (Univ. de Girona, 1993). Entre 1995 i 2001 fou coordinador de l'àrea de Migracions de la Fundació CIDOB i ha estat tècnic a la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya en dos períodes (2002-2004 i 2019). És professor de la URV des de 2008. Va ser coordinador adjunt del grup de recerca GRIAFITS-URV (2015-2017). Ha publicat una desena de monografies i articles a revistes com The Muslim World, Revista d'Etnologia de Catalunya, Arxiu d'Etnografia de Catalunya, Afers Internacionals, Migraciones, Revue Européenne des Migrations Internationales o Diversité Urbaine entre altres. Actualment és el coordinador del Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global.

Línies de recerca: Antropologia de l'Islam; migracions; religió; antropologia de la mort.

Docència: Grau de Treball Social; Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global; Màster en Antropologia Urbana, Mediacions i Intervenció Social.

jordi.moreras@urv.cat 

Pujar

Francisco Ortega (Professor de investigació d’ICREA)

Máster de la Universitat Complutense de Madrid (1986) i Doctor en Filosofia de la Universitat de Bielefeld (1995). També és professor visitant en el Departament de Salut Global i Medicina Social de King's College de Londres. Abans d'incorporar-se a ICREA, va ser Catedràtic a l'Institut de Medicina Social de la Universitat Estatal de Rio de Janeiro (1999-2021) i Professor Titular de la Universitat Federal de Goiás al Brasil (1996-1999). Va ser professor visitant a l'Institut Max Planck d'Història de la Ciència de Berlín, la Universitat de Bielefeld, la Universitat d'Oldenburg, la Universitat de Buenos Aires, el CSIC de Madrid, la Universitat de Campinas i la Universitat Federal Fluminense del Brasil. És membre de Consell Assessor de l'Movement for Global Mental Health i de el Comitè Directiu de la Global Social Medicine Network.

Línies de recerca: Interaccions entre biopsiquiatría global i epistemologies psiquiàtriques locals; la revitalització de la medicina social com una intersecció vital de les ciències socials, la pràctica mèdica i la política; les interfícies entre les ciències de el cervell i les ciències humanes i socials; el paper de les teories neurocientífiques en la construcció d'identitats personals i socials; la negociació pragmàtica de diagnòstics psiquiàtrics; i l'aparició de noves formes de solidaritat i ajuda mútua en el context de la crisi sanitària i econòmica de la pandèmia de l'covid-19.

Docència: Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global; Doctorat en Antropologia i Comunicació.

franciscojavier.ortega@urv.cat image

Pujar

Jordi Roca Girona  (Catedràtic d'universitat)

Doctor per la UB (1992). Ha estat investigador principal de diversos projectes d'I+D+I del Plan Nacional de Investigación i d'altres projectes de convocatòries competitives centrats, entre altres, en les diferents dimensions de gènere presents en les anomenades "migracions per amor" i les "parelles mixtes", sobre el que ha fet treball de camp a Espanya, Mèxic, Brasil i Ucraïna. Director del Departament entre 2008 i 2012. També ha estat coordinador del programa de doctorat en Antropologia Urbana, amb menció de qualitat, i posteriorment del d'Antropologia; així com responsable del Màster en Antropologia Urbana. Actualment coordina el Doctorat d'Antropologia i Comunicació. Ha realitzat diverses estades com a professor convidat o visitant a la Univ. of California (EEUU); UNAM, CIESAS i Iberoamericana, de Mèxic; i Campinas, UFRJ i Natal, de Brasil; entre altres.

Línies de recerca: Relacions de gènere; parelles mixtes; amor; migracions; memòria i relats biogràfics; etnografia.

Docència: Grau d'Antropologia i Evolució Humana; Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social.

jordi.roca@urv.cat        

Pujar

Montserrat Soronellas Masdeu  (Professora titular)

Doctora en Antropologia (URV, 2002). Coordinadora de dos programes de màster del Departament (2007-2016). Directora del Departament 2020-2024. Ha dut a terme recerca sobre l'àmbit de la família i el parentiu en el context dels mecanismes de reproducció i de transformació de les societats agràries i rurals, sobre la que ha publicat diversos articles i llibres. També estudia les migracions internacionals, amb especial interès en les famílies transnacionals i en l'impacte dels fluxos migratoris en els contextos rurals. Els darrers projectes en què ha participat han estat sobre les noves ruralitats i les iniciatives de reagrarització, i sobre cura i desigualtats de gènere. A l'actualitat és co-Investigadora Principal d'un projecte coordinat I+D+I (2021-2024) sobre l'impacte de la COVID-19 en la organització social de la cura i la transformació del model de cura social.

Línies de recerca: Desenvolupament rural; migracions internacionals; parentiu i reproducció social; família i relacions de gènere; cura.

Docència: Grau d'Antropologia i Evolució Humana; Grau de Treball Social; Grau d'Història de l'art; Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social.

mariamontserrat.soronellas@urv.cat      

Pujar

Ramona Torrens Bonet  (Professora col·laboradora permanent)

Doctora en Antropologia Social i Cultural (URV, 2009). Diplomada en Treball Social (1989) i llicenciada en Antropologia Social (1999) per la URV. Responsable del Grau de Treball Social de la URV en diferents períodes. Impulsora del Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa. Ha fet recerca en diferents àmbits de població (persones amb discapacitat intel·lectual, migracions, infància en situació de pobresa, cura de les persones dependents, supervisió y impacte de la COVID-19), sempre des de l'òptica de les necessitats de cura i d'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat i als professionals que treballen en els sectors, de la relació públic-privat en la gestió dels serveis i de la dimensió aplicada per proposar línies d'intervenció social d'impacte local i polític. També es dedica a fer assessorament a xarxes socieducatives i plans comunitaris.

Línies de recerca: Migracions femenines; cura i atenció a la dependència; serveis socials; tercer sector; política social; exclusió social i pobresa infantil.

Docència: Grau de Treball Social; Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa; Doctorat en Treball Social.

ramona.torrens@urv.cat      

Pujar

Jaume Vallverdú Vallverdú  (Professor agregat)

Doctor en Antropologia Social i Cultural (URV, 1997). És professor a la URV des de 1999. Professor consultor dels Estudis d'Arts i Humanitats de la UOC, des de 2001. Ha realitzat treball de recerca principalment en els àmbits de la religió i els moviments religiosos, així com de la política i els moviments socials. Des de l'any 2006 és membre del Grup de Recerca sobre Antropologia del Cos a la Institució Milà i Fontanals, del CSIC. Ha desenvolupat projectes de recerca a Espanya sobre el moviment Hare Krishna i sobre budisme tibetà, a Mèxic sobre protestantisme pentecostal i a Brasil sobre el Moviment dels Treballadors Rurals Sense Terra (MST). També ha estudiat processos de conflicte político-religiós i el moviment indígena a Amèrica Llatina. Ha estat professor visitant a la UFRGS de Porto Alegre, Brasil (2005-06) i fou coordinador del Grau d'Antropologia i Evolució Humana del Departament entre 2014 i 2020. Actualment és el coordinador del Màster Interuniversitari en Joventut i Societat. Les seves darreres recerques en projectes I+D+i versen sobre les temàtiques del transhumanisme i el posthumanisme. És autor únic de diversos llibres. El més recent és “Los sueños de la perfección. Budismo tántrico y perspectiva transhumanista” (2021).

Línies de recerca: Antropologia de la religió; antropologia simbòlica; moviments religiosos; moviments socials; conflicte; transhumanisme; anarquisme.

Docència: Grau d'Antropologia i Evolució Humana; Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social; Màster d'Antropologia Mèdica i Salut Global.

jaime.vallverdu@urv.cat     

Pujar

Fernando Vidal (Professor de investigació d'ICREA)

Nascut a Buenos Aires. Estudis de psicologia, i història i filosofia de la ciència a les universitats de Harvard, Ginebra i París. Doctorat per l'Universitat de Ginebra (1988) i Habilitació per la École des Hautes Études en Ciències Socials (EHESS), Paris. Ha treballat sobre la història de les ciències humanes i les ciències de la ment/cervell des de la modernitat primerenca fins al present. Ha obtingut una Guggenheim Fellowship. Ha estat investigador visitant, entre altres, a l'American Academy a Roma, Harvard University i Brocher Foundation, així com professor visitant a Argentina, Brasil, França, Mèxic, Japó i Taiwan. Abans del seu nomenament com a Professor ICREA el 2012, va ser durant més d'una dècada investigador sènior permanent a l'Institut Max Planck d'Història de la Ciència, Berlin. És membre associat del Centre Alexandre Koyré (EHESS, Paris) i membre de l'Academia Europea.

Línies de recerca:  Història i antropologia dels trastorns mentals i de les ciències de la ment i del cervell; les "neurocultures" contemporànies; els estudis culturals de la biopolítica; fenomenologia i narratives de l'aflicció i la malaltia; persona, cos i subjectivació en la tradició occidental i en perspectiva intercultural; bioètica.

Docència: Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global.

fernando.vidal@icrea.cat     

Pujar

Eva Zafra Aparici  (Professora agregada Serra Húnter)

Doctora en Antropologia Social i Cultural (UB, 2007, Cum Laude, Premi Extraordinari de Doctorat i Menció Honorífica a la Investigació Cultural Marquès de Lozoya 2009, del Ministeri de Cultura). Màster en Antropologia de la Medicina (URV, 2002); Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (URV, 2000); Diplomada en Infermeria (Univ. de València, 1998). És investigadora col·laboradora en diferents grups de recerca (Grup d'Antropologia Social, Observatori de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona, Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural a la Mediterrània, Medical Anthropology Research Center, i l’Institut Interuniversitari d'Estudis de Dones i Gènere), i ha participat en el disseny i la implementació de nombrosos projectes nacionals i internacionals. Ha realitzat estades de recerca/docència al Institute of Nursing and Health Care (Finlàndia), a la Universidad Autónoma Metropolitana-Xochimilco (Mèxic), a l'Observatoire CNIEL des Habitudes Alimentaires (París), a la Universidad de Buenos Aires (Argentina) i a la Université Moulay Ismail (Marroc).És la coordinadora del Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa i responsable d'igualtat a la Facultat de Ciències Jurídiques, així com membre del Grup d’Innovació Docent d’aquesta mateixa facultat. Actualment és Investigadora Principal del projecte "Necessitats i drets de les filles i fills de feminicidi”, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació (España).

Línies de recerca: infància i violències masclistes; innovació en metodologies amb perspectiva de gènere i interseccionalitat; educació alimentària, salut i cohesió social.

Docència: Grau de Treball Social; Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa; Doctorat en Treball Social; Doctorat en Antropologia i Comunicació.

  

eva.zafra@urv.cat   


Pujar