Universitat Rovira i Virgili

Equip investigador

Dolors Comas d'Argemir (Investigadora principal)

Doctora per la Universitat de Barcelona (1978). Catedràtica d'universitat. Ha fet estades post-doctorals a l'École des Hautes Études en Sciences Socials i al Laboratoire d'Antropologie Social (París), i al Goldsmiths College (Londres). Entre 1986 i 1990 va participar en el Grup Internacional sobre Transició Social, dirigit pel Dr. Maurice Godelier. Les recerques inicials es van centrar en els canvis en la casa pagesa des de la perspectiva del parentiu, l'antropologia econòmica i l'ecologia política, amb treball de camp en diferents indrets del Pirineu. Ha aplicat la perspectiva de gènere i ha fet recerques sobre dones, treballs i cura. Entre 1995 i 2012 va participar en l'activitat política com a regidora de l'Ajuntament de Tarragona, Diputada del Parlament de Catalunya i consellera del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i actualment, presideix la Fundació Nous Horitzons. Des d'aquesta doble vessant, acadèmica i política, ha estat treballant sobre el dret a cuidar i a ser cuidat, la violència contra les dones, les polítiques públiques i els mitjans de comunicació, aplicant la perspectiva de gènere i l'anàlisi de les desigualtats socials. Actualment treballa sobre vellesa, situacions de dependència i necessitats de cura, i coordina un equip de recerca sobre la participació dels homes en la cura de llarga durada. A més a més, és la coordinadora del Doctorat d'Antropologia

Pujar

Carla Aguilar Cunill

Màster en Migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili(2011). Llicenciatura en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat Pompeu Fabra (2008). Actualment és becària doctoral Martí Franquès al Departament de Gestió d'Empreses de la Universitat Rovira i Virgili.

Natalia Alonso Rey

Doctora en Antropologia Social per la Universitat Rovira i Virgili (2019), amb menció Excel·lent Cum Laude. Màster en Migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili (2011), premi extraordinari de final d'estudis. Llicenciada en Antropologia Social i Cultura per la Universidad de la República (Uruguay) el 2008. El 2012 va obtenir la beca IPEC (Institut de Patrimoni Etnològic de Catalunya, Generalitat de Catalunya) per a la realització de la recerca: "Migracions, objectes i memòries", en la que continuava la mateixa línia d'interès desenvolupada durant el Màster de Migracions i que ha continuat en la seva recerca doctoral, en les àrees de migracions, cultura material, memòria i identitats. Durant el període 2010-2013, ha treballat com a tècnica de suport a la recerca al Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV.

Pujar

Xabier Ballesteros Olazabal

És director del Centre Serveis Socials (CSS) de l'Antiga Esquerra de l'Eixample a l'Ajuntament de Barcelona, i membre del grup d'ajuda mútua de caràcter comunitari, la Colla Cuidadora.

Tomasa Báñez Tello

Va començar la seva vida professional com a treballadora social en un centre de serveis socials bàsics de l'Ajuntament de Zaragoza. Posteriorment es va incorporar a la Universidad de Zaragoza com a professora de Treball Social. Ja com a docent va ampliar la seva formació acadèmica amb la Llicenciatura i el Doctorat en Antropologia Social i Cultural. Al llarg de la seva trajectòria ha combinat l'activitat docent amb la recerca sobre treball social, gènere i participació ciutadana; amb la participació en diversos projectes internacionals de cooperació universitària. A més a més, també ha realitzat gestió acadèmica, treballant com a coordinadora acadèmica del Grau de Treball Social de la Universidad de Zaragoza; amb les responsabilitats de gestió en la organització col·legial, com a vicepresidenta del Colegio de Trabajadores Sociales de Aragón, i com a vocal del Consejo General de Colegios de Trabajadores Sociales de España.

Pujar

Yolanda Bodoque Puerta

Doctora en Antropologia Social i Cultural (URV, 1996). Estades d'investigació predoctorals a la Univ. de Nanterre (França), postdoctorals (programa ERASMUS STA) al ISCTE de Lisboa (Portugal) i a la Univ. de Fribourg (Suïssa). També, ha estat professora i investigadora invitada a la Univ. de Campinas (Brasil). Va ser professora a la Univ. Católica de San Antonio de Murcia (1997-2001) i a la Univ. Oberta de Catalunya (2005-2007). Professora a la URV des de 2002. Ha participat com a investigadora en diversos projectes de recerca, relacionats amb el gènere, les migracions i les transformacions de les societats rurals. En aquest camp destaca el seu treball etnogràfic sobre el fenomen de les caravanes de dones en l'àmbit rural espanyol. Les seves línies de recerca són les migracions femenines, la solteria masculina, les trajectòries migratòries, la reproducció estratificada i les iniciatives de reagrarització. És docent en els graus d'Antropologia i Evolució Humana; en el Grau de Treball Social; i en el Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social.

Pujar

Carlos Chirinos   

Antropòleg social, llicenciat en la Pontificia Universidad Católica del Perú (2010), i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global per la Universitat Rovira i Virgili (2015). Actualment és becari predoctoral FPI del DAFITS i cursa el doctora en Antropologia i Comunicació. Des de 2008 ha participat en diversos estudis sobre polítiques socials en educació i salut en contextos de desigualtat social, així com en estudis locals referents a les relacions familiars i la cura d'infants en zones rurals i de la selva peruana. Actualment, la seva recerca doctoral focalitza el seu interès en els homes cuidadors ancians en contextos de malaltia i discapacitat durant el matrimoni, a Espanya. Una altra línia de recent interès són els estudis d'alimentació i els processos d'aculturació.

Pujar

Mónica Gelambí Torrell

Doctora per la Universitat Rovira i Virgili, amb menció de doctorat europeu (2004) amb la tesi: "Avaluació de les polítiques públiques des de la perspectiva de la teoria del gènere: una alternativa a la societat patriarcal". Llicenciada en Dret per la Universitat Rovira i Virgili (1996) i en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat de Barcelona (2001). Fa més de 10 anys que es dedica a analitzar, estudiar i dissenyar instruments per implementar la gestió transversal de gènere en les organitzacions. Principalment, ha treballat amb els ajuntaments, especialitzant-se en polítiques públiques locals. En els darrers anys, ha començat a preocupar-se per com incloure la igualtat de gènere en les polítiques de responsabilitat social de les empreses, per tal d'obtenir l'empoderament de les dones. També està creixent el seu interès per Amèrica Llatina i el desenvolupament que estant tenint aquestes polítiques en aquesta regió.

Pujar

Maria Offenhenden

Doctora en Antropologia Social per la Universitat Rovira i Virgili (2017). Ha estat becaria predoctoral del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la mateixa universitat. És llicenciada en Antropologia - orientació sociocultural- per la Universitat de Buenos Aires (2007) i Màster en Migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili (2012). Entre 2005 i 2010 va treballar en diversos projectes d'intervenció social dirigits a la població migrant resident a Itàlia. Les seves àrees d'interès són l'Antropologia de les migracions, el gènere i la salut.

Pujar

Carmina Puig Cruells

Doctora en Antropologia Social i Cultural (URV, 2009) amb la tesi La supervisión en la intervención social, Premi Extraordinari de Doctorat. Llicenciada en Psicologia per la Univ. Ramon Llull (2000). Postgraduada en Counselling (Univ. Ramon Llull, 2001) i en Coaching Sistèmic (UAB, 2009). Màster en Antropologia de la Medicina i Salut internacional (URV, 2007). Col·labora amb institucions i entitats en programes de benestar social i salut, i en supervisió d'equips de professionals. Ha estat professora visitant i investigadora en diferents universitats llatinoamericanes, com la Univ. Nacional de Rosario (Argentina), la Univ. Nacional de México o la Univ. de la Rep. de Uruguay, entre altres. Ha estat, també, convidada a les universitats espanyoles de Granada, Complutense de Madrid, Alacant i Saragossa. Les seves línies de recerca són les pràctiques professionals i els sistemes en la intervenció social; els espais de supervisió i processos d'assessorament professional en equips de treball psicosocials i en espais de millora i cura dels professionals. Desenvolupa la docència en el Grau de Treball Social; en el Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social, i en el Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa.

Pujar

Mireia Roca Escoda

Doctora en Antropologia Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2018), amb una tesi que investiga l'organització social de la cura, el gènere i les polítiques públiques. Diplomada en Treball Social (2000) i Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (2003) per la Universitat de Barcelona. Màster en Investigació etnogràfica per la Universitat Autònoma de Barcelona (2012). Té experiència com a treballadora social en l'àmbit de la inserció laboral de persones amb trastorns mentals severs (2004-2009) i en l'àmbit de l'atenció a persones en situació de dependència (des de 2009). Co-creadora el 2014 d'un projecte d'intervenció social amb gent gran a través del treball corporal, anomenat "Bellànima, espai d'expressió per a la vellesa". Actualment concilia la seva pràctica professional de coordinació del Servei d'Atenció a Domicili, amb la investigació participant en el projecte d'I+D+I "El compromís dels homes amb les cures de llarga durada. Gènere, generacions i cultures de cura" (2018-2020). També ha participat com a investigadora al projecte de RecerCaixa "Homes cuidadors. Reptes i oportunitats per reduir les desigualtats de gènere i afrontar les noves necessitats de cura" (2015-2017).

Pujar

Montserrat Soronellas Masdeu

Doctora en Antropologia (URV, 2002). Coordinadora de dos programes de màster del Departament (2007-2016). Ha dut a terme recerca sobre l'àmbit de la família i el parentiu en el context dels mecanismes de reproducció i de transformació de les societats agràries i rurals, sobre la que ha publicat diversos articles i llibres. També estudia les migracions internacionals, amb especial interès en les famílies transnacionals i en l'impacte dels fluxos migratoris en els contextos rurals. Els darrers projectes en què ha participat han estat sobre les noves ruralitats i les iniciatives de reagrarització, i sobre cura i desigualtats de gènere (finançat pel programa RecerCaixa). Les seves línies de recerca són el desenvolupament rural; les migracions internacionals; el parentiu i la reproducció social; la família i les relacions de gènere; i la cura. Desenvolupa la docència en el Grau d'Antropologia i Evolució Humana; en el Grau de Treball Social; en el Grau d'Història de l'Art; i en el Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social.

Pujar

Ramona Torrens Bonet

Doctora en Antropologia Social i Cultural (URV, 2009). Diplomada en Treball Social (1989) i llicenciada en Antropologia Social (1999) per la URV. Va ser cap d'estudis de l'Escola Universitària de Treball Social de Tarragona, adscrita a la URV (1993-2001) i durant més de vint anys ha fet diverses coordinacions de docència i gestió universitària. Té també experiència en projectes d'intervenció social, finançats pel Programa Caixa Proinfància - Obra Social La Caixa, a les regions de València i Tarragona. Va participar en la creació del Pla Estratègic i Agenda 21 de Reus, "Reus Demà" (2009-2010). Les seves línies de recerca són les migracions femenines; la cura i l'atenció a la dependència; els serveis socials; el tercer sector; la política social; i l'exclusió social i la pobresa infantil. A nivell docent desenvolupa la seva tasca en el Grau de Treball Social; al Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa; i al Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social.

Pujar