Universitat Rovira i Virgili

Investigadors/es en formació amb beca pre-doctoral

Marcelo Silvio Barrera

Llicenciat en sociologia per la Universidad de Buenos Aires (UBA), magister en Sociologia per la École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) i Master en Antropologia Mèdica i Salut Global per la Universitat Rovira i Virgili (URV). Va fer docència en Sociologia de la Facultat de Ciències Socials de la Universidad de Buenos Aires (Argentina) i en els ensenyaments d'infermeria i kinesiologia de la Universidad Nacional de la Matanza (Argentina). També va participar en diversos projectes de recerca en les mateixes institucions, en temàtiques com ara l'embaràs adolescent, la infermeria i les cures terapèutiques en el context de la pandèmia de COVID-19, entre altres. Actualment és investigador predoctoral del Programa Martí i Franqués en el Doctorat en Antropologia i Comunicació de la URV, en la línia d'Antropologia Mèdica.

Línies de recerca: processos de cerca de cura; migració i salut; esquistosomiasi/Chagas.

marcelosilvio.barrera(ELIMINAR)@uvr.cat

Pujar

Elena Blanco de Tena-Dávila

Graduada en Infermeria per la Universidad Autónoma de Madrid (Espanya, 2019); Màster Acadèmic en Salut Pública amb especialització en Societat, Violència i Salut per l'Escuela Nacional de Salud Pública de la Fundación Oswaldo Cruz (Brasil, 2022). Té experiència en l'àmbit acadèmic i investigador en context internacional (Espanya, Brasil i Índia); ha treballat en l'àmbit clínic com a infermera de família i en cooperació al desenvolupament, i és violoncel·lista. Actualment és becària predoctoral amb una beca FPU dins de la línia d'antropologia mèdica i salut global del programa de doctorat en Antropologia i Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili. Investiga sobre salut mental transcultural, suïcidi i cures comunitàries.

elena.blanco(ELIMINAR)@urv.cat

Pujar

Giulia Campaioli

Llicenciada en Ciències Psicològiques i màster en Psicologia Clínica per la Universitat de Pàdua, Itàlia. Des que va publicar el seu primer article sobre grups en línia pro-Ana, Giulia ha desenvolupat el seu interès investigador en la transformació digital de la societat i els enfocaments crítics de les ciències socials, participant en col·laboracions de recerca i formació transdisciplinària. Ha realitzat una investigació qualitativa sobre rebuig, mitjans digitals i seguretat dels usuaris col·laborant amb la Universitat de Pàdua, Universitat de Northumbria (Regne Unit); també va col·laborar amb la National & Kapodistrian University d'Atenes i la Cooperativa Nivalis (Milà, Itàlia) en enfocaments de gamificació a la telepsicoteràpia. Actualment és estudiant del doctorat en Antropologia i Comunicació de la URV, en la línia d'Antropologia Mèdica i salut global, on aplica els seus antecedents en salut mental per investigar la violència de gènere al Brasil.

giulia.campaioli(ELIMINAR)@urv.cat

Pujar

Julia Marine Chrètien

 Becària predoctoral Marti i Franquès COFUND en el departament d'Antropologia de la Universitat Rovira i Virgili i estudiant del Doctorat inter-universitari en Estudis de Gènere. Titular d'una Llicència en Gestió (2016), un Màster 1 en Finances (2017) de la Université Paris-Dauphine, i d'un Màster en Estudis sobre el Desenvolupament especialitzat en recerca en ciències socials (2019 i 2020) de la Université Paris 1 Panthéon-*Sorbonne. Treballa sobre la cura de les persones adultes i majors des de diverses perspectives i enfocaments: la sociologia i antropologia feminista del treball com a enfocament principal, ètica de la cura, queer studies, epistemologies feministes.

juliamarine.chretien(ELIMINAR)@urv.cat

Pujar

Lucía Denegri Méndez

Llicenciada en psicologia per la Universidad del Salvador (Buenos Aires, 2007), amb estudis de formació en psicoanàlisi, i Magíster en Antropologia Mèdica i Salut Global per la Universitat Rovira i Virgili (2020). Ha treballat en l'àmbit de la psicologia clínica i en el camp educatiu en diferents projectes i institucions públiques i privades al Perú. Ha estat docent de l'Escola de Psicologia de la Universidad Antonio Ruiz de Montoya (Perú). Durant els seus estudis de màster ha investigat temes que vinculen salut mental, agència, cos i gènere en el cas de dones diagnosticades de fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica, a Catalunya.

Actualment és investigadora pre-doctoral del programa Martí i Franquès per a la realització de la seva tesi doctoral (2021-2023). Com a doctoranda, centra el seu interès a explorar les dimensions de la corporalitat, la identitat i la intersubjectivitat en el marc del projecte Antropologia i Fenomenologia de la Síndrome de Captivitat del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili.

lucia.denegri(ELIMINAR)@urv.cat

Pujar

Manuel D’Hers Del Pozo

Becari predoctoral del programa Martí Franqués (2022-2024) per a la realització de la seva tesi en el Doctorat en Antropologia i Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili. És graduat en Antropologia per la Universitat Central de Veneçuela (Caracas, 2016) i Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social de la URV (2020). Actualment concentra els seus esforços a aprofundir en el concepte de "migració immòbil" a partir de la seva recerca sobre els treballs de cures de persones grans que romanen als seus llocs d'origen, sota circumstàncies marcades per la (in)mobilitat, així com també condicionades pels temps de crisi complexa i multifactorial que es viu en territori veneçolà.

Línies de recerca: migracions transnacionals, (im)mobilitats, temps de crisi, cura.

manuelvicente.dhers(ELIMINAR)@urv.cat    

Pujar

Enric García Torrents

Investigador predoctoral beneficiari d'un contracte de Formació de Professorat Universitari del Ministeri d'Universitats (FPU 2019 fins a 2026). Graduat en Antropologia i Evolució Humana (URV / UOC, 2018), Màster en Comerç Internacional (ISEAD, 2012) i Màster en Antropologia Biològica, especialitat en diversitat humana i aplicacions biomèdiques (UB / UAB, 2020). Ha desenvolupat tasques d'assistent d'investigació i contractista extern en institucions com la Stanford Law School de la Universitat de Stanford i el Graduate Institute Geneva, treballant en l'anàlisi de xarxes socials i l'impacte de biaixos cognitius en la presa de decisions. Més recentment ha dut a terme recerca sobre l'etiologia de l'esquizofrènia en la FIDMAG Research Foundation de les Germanes Hospitalàries. Com a estudiant ha estat beneficiari d'una beca de mobilitat internacional MOU Pràctiques al James E. Rogers College of Law de la Universitat d'Arizona (2015), d'una beca de col·laboració de el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport (2017) i d'una beca de màster de la Fundació Universia (2019). Actualment desenvolupa la seva tesi sobre trastorns mentals severs, alternatives a la coerció i aproximacions socials a la salut mental en el Medical Anthropology Research Center.

Línies de recerca: bogeria, salut mental, diversitat biocultural, drets humans.

research(ELIMINAR)@enricgarcia.me         

Pujar

Julieta Maure

Graduada en Medicina per la Universitat Nacional de Cuyo (Mendoza, l'Argentina) l'any 2015. Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global per la URV al 2019. Ha desenvolupat activitat docent en la carrera de medicina i ha participat i coordinat projectes d'inclusió social vinculats a l'Educació Sexual Integral en la infància i adolescència al costat d'institucions educatives en poblacions vulnerables de la província de Mendoza. Ha treballat com a metgessa d'Atenció Primària a la ciutat de Barcelona. Actualment és investigadora predoctoral en el programa d'Antropologia i Comunicació de la URV, en la línia d'Antropologia Mèdica i exerceix com a professora associada a l'assignatura Marginació i Exclusió Social del Grau de Treball Social.

Línies de recerca: salut de les dones cuidadores, relació metge-pacient, símptoma de fatiga crònica, encefalomielitis miàlgica.

julietamarcela.maure(ELIMINAR)@urv.cat    

Pujar

Eva Neus Miralles Siré

Becària predoctoral FI-AGAUR del Doctorat Interuniversitari en Treball Social en la Universitat Rovira i Virgili. Graduada en Educació Infantil (UdL, 2020). Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa (URV, 2021). Especialista Universitari en Acompanyament al Dol (UdL, 2018). Enfocada en la recerca del problema social de les violències contra la infància i interessada a connectar els àmbits educatiu i social. Ha dissenyat i implementat intervencions educatives per a la millora de la convivència a les aules. També ha realitzat formacions per a famílies i professionals per a l'educació lliure de violències. Ha estat voluntària en entitats socials de suport a la infància víctima de violències. En el present participa en una iniciativa social de suport a víctimes d'Abús Sexual Infantil. Recentment ha participat en l'estudi #D-VioPrev sobre la utilització de la digitalització per a la protecció de la infància i adolescència amb discapacitat. Actualment col·labora en la recerca FEMMINOR sobre les necessitats i drets de les filles i fills del feminicidi.

Línies de recerca:benestar socioemocional, primera infància, maltractament infantil, educació infantil.

evaneus.miralles(ELIMINAR)@urv.cat 

Pujar

Júlia Perarnau Moles

Investigadora predoctoral del programa Martí i Franquès (2023) per la realització del Doctorat en Antropologia i Comunicació, en la línia d'Antropologia Mèdica. Graduada en Antropologia Social i Cultural amb Menció en Aplicacions Antropològiques en Cultura, Medi Ambient i Societat per la Universitat Autònoma de Barcelona (2018), va cursar el Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global a la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Barcelona (2020). Ha treballat durant quatre anys com a tècnica d'investigació a la Fundació Wassu-UAB vinculant les migracions i l'atenció a la salut sexual i reproductiva i és membre del Grup de Recerca en Antropologia del Cos i la Sexualitat (GRACS) de l'Institut Català d'Antropologia. Actualment, s'interessa per l'estudi de la reproducció, la maternitat i la identitat des d'un punt de vista fenomenològic.

Línies d'investigació: antropologia del cos, fenomenologia, salut sexual i reproductiva, maternitat, identitat.

julia.perarnau(ELIMINAR)@urv.cat

Pujar

Francisco Pérez Hernández

Antropòleg de la Universitat Alberto Hurtado de Xile i Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social per la Universitat Rovira i Virgili. Entre les seves línies de recerca trobem l'ecologia política i l'antropologia urbana. La primera va ser explorada en el seu treball de fi de grau, investigant sobre la situació de ruralitat en context d'escassetat hídrica a la regió de Los Lagos, a Xile. Mentre que en els últims anys s'ha enfocat més puntualment en la segona, amb el seu treball de fi de màster vinculat a la qüestió de mobilitats urbanes en el context de ciutat neoliberal i la recerca doctoral que realitza en l'actualitat. És becari Joan Oró FI2023-2024 en el programa doctoral en Antropologia i Comunicació, en el qual desenvolupa una recerca sobre les cures comunitàries, amb especial èmfasi en el potencial organitzatiu de les cures en contextos barrials. Ha participat en recerques a Xile, Espanya, Colòmbia i Mèxic.

ervinfranciscoeugenio.perez(ELIMINAR)@urv.cat    

Pujar

Ana Santangelo

Graduada en Antropologia Social i Cultural per la Universidad de Granada (2016). Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global per la Universitat Rovira i Virgili (2020). Fa treballs de col·laboració etnogràfica i consultoria de forma independent. Actualment, és becària predoctoral FI-Agaur del Doctorat en Antropologia i Comunicació a la URV, amb una tesi doctoral sobre les experiències sexuals de les persones amb Síndrome del Captiveri, en el marc del projecte «Antropologia i Fenomenologia del Síndrome del Captiveri», del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV.

Línies de recerca: antropologia mèdica; Síndrome del Captiveri; sexualitat.

ana.santangelo(ELIMINAR)@urv.cat

Pujar

Marc Verdés i Oliva

 Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya (2000); Antropòleg Social i Cultural per la Universitat Rovira i Virgili (2022); Màster universitari en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social per la Universitat Rovira i Virgili (2023); actualment, és investigador predoctoral amb una beca FPU (2023-2029) al Doctorat en Antropologia i Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili; té estudis de Màster universitari en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament de la Universitat Pompeu Fabra. Com a arquitecte, té experiència en la redacció de projectes d'urbanisme i d'edificació, en particular, en l'àmbit del patrimoni cultural; també ha estat docent de projectes i teoria arquitectònica en diverses universitats catalanes. Com a investigador social i cultural, ha comissariat l'exposició del nou Museu del Blat de Cervera i s'ha encarregat de la seva dinamització; ha escrit diversos articles en revistes especialitzades al voltant del canvi rural i de la transformació dels espais rurals; ha estat guardonat amb el Premi del Concurs de Joves Sociòlegs 2021, atorgat per l'Institut d'Estudis Catalans, i la Beca d'Estudis Humanístics i Ciències Socials Joaquim Capdevila i Capdevila (2022-2023), atorgada pel Consell Comarcal de l'Urgell.

Línies de recerca: transformació rural, nova ruralitat, nous models residencials, organització social de les cures.

marc.verdes(ELIMINAR)@urv.cat      

Pujar

BECARIS PREDOCTORALS ANTERIORS

Marta Pi Martin

Línies de recerca: atenció a les cures de llarga durada, narratives de l'envelliment actiu, habitatge col·laboratiu, rols de cura, incidència de la COVID-19.

Tesi: Cuidar-se en comunitat: les llars col·laboratives per a persones grans a Espanya

Directores: Dra. Dolors Comas d’Argemir; Dr. Xavier Roigé Ventura.

marta.pi@urv.cat

Pujar

Oscar Lamora Giral

Línies de recerca: salut mental, alimentació, art.

Tesi: en curs.

Directores: Dra. Mabel Gracia

oscarlamora@gmail.com

Pujar

Herena Coma Almenar

Línies de recerca: envelliment; organització de la cura familiar; població marroquina a Catalunya.

Tesi: Cuidados, envejecimiento y migración. La organización social de los cuidados de personas migrantes de origen marroquí en Catalunya

Directores: Dra. Montserrat Soronellas; Dra. Yolanda Bodoque

herena.coma@urv.cat

Pujar

Thalita Kalix Garcia Santana

Línies de recerca: socioantropologia de l'alimentació, patrimoni, moviments socials, seguretat i sobirania alimentària, turisme

Tesi: Good, clean and fair food for al: Slow Food role in safeguarding food heritage in Brazil and Germany

Directora:  Dra. Mabel Gracia

thalita.kalixgarcia@urv.cat 

Pujar

Karen Anne Esther Hall

Línies de recerca:  discapacitat funcional; discapacitat; discriminació; aïllament i mitjans socials; autoetnografia

TesiThriving in confinement with functional diversity: the role of technology and autoethnography

Directora: Dra. Blanca Deusdad Ayala

Pujar

Marc González Puente

Línies de recerca:  antropologia ambiental; antropologia agrària; transformacions agràries; desenvolupament rural, reproducció social; materialitat dels recursos naturals.

Tesi: Què farem amb aquesta terra? Una etnografia de la (des)agrarització

Directora: Dra. Montserrat Soronellas

marc.gonzalez@urv.cat 

Pujar

Elisa Alegre Agís

Línies de recerca: salut mental, bogeria, família, història de la psiquiatria, gènere 

TesiStultifera domus. Del manicomio a la institución doméstica total: vida cotidiana, familia y esquizofrenia

Directors: Dr. Josep Maria Comelles; Dr. Àngel Martínez 

elisa.alegre@urv.cat     

Pujar

Carlos Alonso Chirinos Medina

Línies de recerca: Desigualtat social, gènere i curs de vida; cura i família; cultura biomèdica, narratives i experiències de la malaltia; processos culturals de la cuina, sostenibilitat i seguretat alimentària.

TesiCuando los hombres cuidan... cuando los esposos mayores cuidan. Experiencias de cuidado conyugal en contextos de enfermedad y discapacidad

Directora: Dolors Comás d’Argemir

Pujar

Josep Puigbo Testagorda

Línies de recerca: antropologia urbana i de l'espai construït, tecnologia, patrimoni.

TesiLa producció de l'espai al Poblenou contemporani: nous actors socials 22@, moviment veïnal i neoliberalisme institucional

Director: Dr. Joan Josep Pujadas

josep.puigbo@estudiants.urv.cat 

Pujar

Isabella Riccò

Línies de recerca: Medicina popular; pluralisme terapèutic; noves formes d'espiritualitat contemporània; teràpies alternatives.

Tesi: En busca de un «nuevo mundo mágico». De la medicina popular a las terapias New Age en un Occidente desencantado 

Director: Dr. Josep Maria Comelles Esteban

isabella.ricco@urv.cat

Pujar

Neus Jàvega Bernad

Línies de recerca: Antropologia de la mort; diàspores; islam; musulmans a Europa; minories musulmanes; identitats; antropologia de les religions; rituals.

Tesi: La mort en context migratori. La gestió pública i comunitària de la mort entre els marroquins del Camp de Tarragona.

Directors: Dr. Jordi Roca; Dr. Jordi Moreras

Pujar

Laia Ventura Garcia

Línies de recerca: Antropologia del risc i la incertesa; el fàrmac com a objecte social; antropologia dels cossos; diagnòstic; salut global.

Tesi: Mal de Chagas: una etnografia corporeïtzada sobre el risc latent 

Director: Dr. Àngel Martínez Hernáez.

laia.ventura@urv.cat

Pujar

Maria Offenhenden

Línies de recerca: migracions, treball de la  llar, reproducció estratíficada

Tesi: "Si hay que romperse una, se rompe" El trabajo del hogar y la reproducción social estratificada 

Directores: Yolanda Bodoque; Montserrat Soronellas

maria.offenhenden@urv.cat

Pujar

Egbe Manfred Egbe

Línies de recerca: migració, precarietat, crisis econòmica

Tesi: Sub-Sahara African Immigrants in the 'Land of Plenty': Economic Crisis, Food Insecurity and Hunger in Tarragona and Lleida 

Directores: Dr. Josep María Comelles; Dra. Mabel Gracia

Pujar

Claudia María Anleu Hernández

Línies de recerca: migracions, latinoamericans, resiliència

Tesi: Latinoamericanos saliendo adelante. Una mirada desde la resiliencia sobre las migraciones y la intervención social con inmigrantes. 

Directores: Dra. Carmina Puig; Montserrat Soronellas

claudiamaria.anleu@urv.cat

Pujar