Universitat Rovira i Virgili

Investigadors/es en formació amb beca pre-doctoral

Giulia Campaioli

Llicenciada en Ciències Psicològiques i màster en Psicologia Clínica per la Universitat de Pàdua, Itàlia. Des que va publicar el seu primer article sobre grups en línia pro-Ana, Giulia ha desenvolupat el seu interès investigador en la transformació digital de la societat i els enfocaments crítics de les ciències socials, participant en col·laboracions de recerca i formació transdisciplinària. Ha realitzat una investigació qualitativa sobre rebuig, mitjans digitals i seguretat dels usuaris col·laborant amb la Universitat de Pàdua, Universitat de Northumbria (Regne Unit); també va col·laborar amb la National & Kapodistrian University d'Atenes i la Cooperativa Nivalis (Milà, Itàlia) en enfocaments de gamificació a la telepsicoteràpia. Actualment és estudiant del doctorat en Antropologia i Comunicació de la URV, en la línia d'Antropologia Mèdica i salut global, on aplica els seus antecedents en salut mental per investigar la violència de gènere al Brasil.

giulia.campaioli@urv.cat

Pujar

Julia Marine Chrètien

 Becària predoctoral Marti i Franquès COFUND en el departament d'Antropologia de la Universitat Rovira i Virgili i estudiant del Doctorat inter-universitari en Estudis de Gènere. Titular d'una Llicència en Gestió (2016), un Màster 1 en Finances (2017) de la Université Paris-Dauphine, i d'un Màster en Estudis sobre el Desenvolupament especialitzat en recerca en ciències socials (2019 i 2020) de la Université Paris 1 Panthéon-*Sorbonne. Treballa sobre la cura de les persones adultes i majors des de diverses perspectives i enfocaments: la sociologia i antropologia feminista del treball com a enfocament principal, ètica de la cura, queer studies, epistemologies feministes.

juliamarine.chretien@urv.cat

Pujar

Herena Coma

Becaria predoctoral Fi-Agaur del Doctorat en Antropologia i Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili. La data prevista de finalització del doctorat és al febrer de 2023. Llicenciada en Psicologia (2014) per la Universitat Rovira i Virgili, i Graduada en Antropologia i Evolució Humana (2017) per la URV-UOC. Ha realitzat els màsters d'Arqueologia del Quaternari (2019) i Formació del Professorat de Secundària (2020) en la mateixa universitat. Com estudiant del doctorat, centra el seu interès en l'envelliment i l'organització de la cura familiar de la població marroquina a Catalunya.

herena.coma@urv.cat

Pujar

Lucía Denegri Méndez

Llicenciada en psicologia per la Universidad del Salvador (Buenos Aires, 2007), amb estudis de formació en psicoanàlisi, i Magíster en Antropologia Mèdica i Salut Global per la Universitat Rovira i Virgili (2020). Ha treballat en l'àmbit de la psicologia clínica i en el camp educatiu en diferents projectes i institucions públiques i privades al Perú. Ha estat docent de l'Escola de Psicologia de la Universidad Antonio Ruiz de Montoya (Perú). Durant els seus estudis de màster ha investigat temes que vinculen salut mental, agència, cos i gènere en el cas de dones diagnosticades de fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica, a Catalunya.

Actualment és investigadora pre-doctoral del programa Martí i Franquès per a la realització de la seva tesi doctoral (2021-2023). Com a doctoranda, centra el seu interès a explorar les dimensions de la corporalitat, la identitat i la intersubjectivitat en el marc del projecte Antropologia i Fenomenologia de la Síndrome de Captivitat del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili.

lucia.denegri@urv.cat

Pujar

Manuel D’Hers Del Pozo

Becari predoctoral del programa Martí Franqués (2022-2024) per a la realització de la seva tesi en el Doctorat en Antropologia i Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili. És graduat en Antropologia per la Universitat Central de Veneçuela (Caracas, 2016) i Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social de la URV (2020). Actualment concentra els seus esforços a aprofundir en el concepte de "migració immòbil" a partir de la seva recerca sobre els treballs de cures de persones grans que romanen als seus llocs d'origen, sota circumstàncies marcades per la (in)mobilitat, així com també condicionades pels temps de crisi complexa i multifactorial que es viu en territori veneçolà.

Línies de recerca: migracions transnacionals, (im)mobilitats, temps de crisi, cura

manuelvicente.dhers@urv.cat    

Pujar

Enric García Torrents

Investigador predoctoral beneficiari d'un contracte de Formació de Professorat Universitari del Ministeri d'Universitats (FPU 2019 fins a 2026). Graduat en Antropologia i Evolució Humana (URV / UOC, 2018), Màster en Comerç Internacional (ISEAD, 2012) i Màster en Antropologia Biològica, especialitat en diversitat humana i aplicacions biomèdiques (UB / UAB, 2020). Ha desenvolupat tasques d'assistent d'investigació i contractista extern en institucions com la Stanford Law School de la Universitat de Stanford i el Graduate Institute Geneva, treballant en l'anàlisi de xarxes socials i l'impacte de biaixos cognitius en la presa de decisions. Més recentment ha dut a terme recerca sobre l'etiologia de l'esquizofrènia en la FIDMAG Research Foundation de les Germanes Hospitalàries. Com a estudiant ha estat beneficiari d'una beca de mobilitat internacional MOU Pràctiques al James E. Rogers College of Law de la Universitat d'Arizona (2015), d'una beca de col·laboració de el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport (2017) i d'una beca de màster de la Fundació Universia (2019). Actualment desenvolupa la seva tesi sobre trastorns mentals severs, alternatives a la coerció i aproximacions socials a la salut mental en el Medical Anthropology Research Center.

Línies de recerca: bogeria, salut mental, diversitat biocultural, drets humans

research@enricgarcia.me         

Pujar

Thalita Kalix Garcia

Doctoranda en Antropologia i Comunicació a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Màster en Turisme per la Universitat de Brasilia (UnB, 2016), i Grau en Comunicació Social (2008) per la mateixa universitat. Ha obtingut el certificat culinari de Le Cordon Bleu Paris (2012) i de la Universitat d'Arts de Florència (FUA, 2013). Des del 2015 investiga sobre la cultura alimentaria brasilera entesa com a patrimoni, els seus inventaris i el turisme com a eina de desenvolupament. Actualment la seva recerca gira entorn el rol del Slow Food com a moviment de la societat civil, en la salvaguarda del patrimoni alimentari a Brasil i Alemanya.

Líneas de recerca: socioantropologia de l'alimentació, patrimoni, moviments socials, seguretat i sobirania alimentària, turisme

thalita.kalixgarcia@urv.cat       

Pujar

Marc González Puente

Becari predoctoral Martí Franqués (2020-2022) del Doctorat d'Antropologia i Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili. Llicenciat en Ciències Ambientals per la UAB (2010), Màster en Estudis Ambientals - Canvi Global i Canvi Climàtic per l'ICTA-UAB (2011), i Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social per la URV (2019). Des del 2012 ha participat en activitats de recerca en l'àmbit de la geografia ambiental, la governança i planejament territorials i el coneixement local en sistemes socioecològics complexos. També s'ha format en Desenvolupament Rural i Sistemes d'Informació Geogràfica i ha treballat com a tècnic en l'àmbit de la producció i transformació agroalimentària. Actualment desenvolupa la seva tesi doctoral sobre els processos de desagrarització i reagrarització a Catalunya, els programes públics orientats a la reagrarització i les transformacions en la significació de la terra.

Línies de recerca: Antropologia ambiental; antropologia agrària; transformacions agràries; desenvolupament rural, reproducció social; materialitat dels recursos naturals

marc.gonzalez@urv.cat  

Pujar

Oscar Lamora

Becari predoctoral FI (AGAUR) de l'Doctorat d'Antropologia i Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili. Graduat en Antropologia Social i Cultural (2017) per la UNED i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global (2019) per la URV. En l'actualitat desenvolupa un treball de recerca i revisió antropològica sobre el trastorn de Pica en el marc de la seva tesi doctoral. Guanyador de el Premi Carmelo Lisón 2019 concedit per la Fundació Lisón-Donald.

Línies de recerca: salut mental, alimentació, art

oscarlamora@gmail.com  

Pujar

Julieta Maure

Graduada en Medicina per la Universitat Nacional de Cuyo (Mendoza, l'Argentina) l'any 2015. Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global per la URV al 2019. Ha desenvolupat activitat docent en la carrera de medicina i ha participat i coordinat projectes d'inclusió social vinculats a l'Educació Sexual Integral en la infància i adolescència al costat d'institucions educatives en poblacions vulnerables de la província de Mendoza. Ha treballat com a metgessa d'Atenció Primària a la ciutat de Barcelona. Actualment és investigadora predoctoral en el programa d'Antropologia i Comunicació de la URV, en la línia d'Antropologia Mèdica i exerceix com a professora associada a l'assignatura Marginació i Exclusió Social del Grau de Treball Social.

Línies de recerca: salut de les dones cuidadores, relació metge-pacient, símptoma de fatiga crònica, encefalomielitis miàlgica.

julietamarcela.maure@urv.cat    

Pujar

Marta Pi

Antropòloga social i cultural, graduada a la Universitat Autònoma de Barcelona (2012), Màster en Direcció, Gestió i Intervenció en Serveis Socials a la Universitat Ramon Llull (2016) i Màster en Gerontologia Social a l'IL3-UB. Des de l'any 2016 ha estat vinculada en diversos projectes relacionats amb l'àmbit de gent gran i cures. Actualment realitzant el doctorat en Antropologia i Comunicació a la URV, amb una beca FI-SDUR. La seva recerca está focalitzada en habitatge col·laboratiu per a gent gran, en les narratives sobre envelliment actiu, cura i atenció a la dependència en aquest espai. La data prevista de finalització es al 2023.

Línies de recerca: atenció a les cures de llarga durada, narratives de l'envelliment actiu, habitatge col·laboratiu, rols de cura, incidència de la COVID-19.

marta.pi(ELIMINAR)@urv.cat  

Pujar

Ana Santangelo

Graduada en Antropologia Social i Cultural per la Universidad de Granada (2016). Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global per la Universitat Rovira i Virgili (2020). Fa treballs de col·laboració etnogràfica i consultoria de forma independent. Actualment, és becària predoctoral FI-Agaur del Doctorat en Antropologia i Comunicació a la URV, amb una tesi doctoral sobre les experiències sexuals de les persones amb Síndrome del Captiveri, en el marc del projecte «Antropologia i Fenomenologia del Síndrome del Captiveri», del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV.

Línies de recerca: antropologia mèdica; Síndrome del Captiveri; sexualitat.

ana.santangelo@urv.cat

Pujar

BECARIS PREDOCTORALS ANTERIORS

Elisa Alegre Agís

Línies de recerca: salut mental, bogeria, família, història de la psiquiatria, gènere 

TesiStultifera domus. Del manicomio a la institución doméstica total: vida cotidiana, familia y esquizofrenia

Directors: Dr. Josep Maria Comelles, Dr. Àngel Martínez 

elisa.alegre@urv.cat         

Pujar

Carlos Alonso Chirinos Medina

Línies de recerca: Desigualtat social, gènere i curs de vida; cura i família; cultura biomèdica, narratives i experiències de la malaltia; processos culturals de la cuina, sostenibilitat i seguretat alimentària.

TesiCuando los hombres cuidan... cuando los esposos mayores cuidan. Experiencias de cuidado conyugal en contextos de enfermedad y discapacidad

Directora: Dolors Comás d’Argemir

Pujar

Josep Puigbo Testagorda
Línies de recerca: antropologia urbana i de l'espai construït, tecnologia, patrimoni.

Tesi:

Director: Dr. Joan Josep Pujadas

Josep.puigbo@estudiants.urv.cat 

Pujar

Isabella Riccò

Línies de recerca: Medicina popular; pluralisme terapèutic; noves formes d'espiritualitat contemporània; teràpies alternatives.

Tesi: En busca de un «nuevo mundo mágico». De la medicina popular a las terapias New Age en un Occidente desencantado 

Director: Dr. Josep Maria Comelles Esteban.

 

Pujar

Neus Jàvega Bernad

Línies de recerca: Antropologia de la mort; diàspores; islam; musulmans a Europa; minories musulmanes; identitats; antropologia de les religions; rituals.

Tesi: La mort en context migratori. La gestió pública i comunitària de la mort entre els marroquins del Camp de Tarragona.

Directors: Dr. Jordi Roca i Dr. Jordi Moreras.

 

Pujar

Laia Ventura Garcia

Línies de recerca: Antropologia del risc i la incertesa; el fàrmac com a objecte social; antropologia dels cossos; diagnòstic; salut global.

Tesi: Mal de Chagas: una etnografia corporeïtzada sobre el risc latent 

Director: Dr. Àngel Martínez Hernáez.

laia.ventura@urv.cat

Pujar

Maria Offenhenden

Línies de recerca: migracions, treball de la  llar, reproducció estratíficada

Tesi: "Si hay que romperse una, se rompe" El trabajo del hogar y la reproducción social estratificada 

Directores: Yolanda Bodoque i Montserrat Soronellas

maria.offenhenden@urv.cat

Pujar

Egbe Manfred Egbe

Línies de recerca: migració, precarietat, crisis econòmica

Tesi: Sub-Sahara African Immigrants in the 'Land of Plenty': Economic Crisis, Food Insecurity and Hunger in Tarragona and Lleida 

Directores: Dr. Josep María Comelles i Dra. Mabel Gracia

Pujar

Claudia María Anleu Hernández

Línies de recerca: migracions, latinoamericans, resiliència

Tesi: Latinoamericanos saliendo adelante. Una mirada desde la resiliencia sobre las migraciones y la intervención social con inmigrantes. 

Directores: Dra. Carmina Puig i Montserrat Soronellas

claudiamaria.anleu@urv.cat

Pujar