Universitat Rovira i Virgili

Professorat de la línea Comunicació i risc

Inclou els àmbits de la comunicació estratègica en el seu sentit ampli com són l'assessorament en comunicació política, la planificació de comunicació institucional, el disseny de campanyes comunicatives de tipus corporatiu i institucional, els gabinets de comunicació d'empreses, institucions públiques i partits polítics, les relacions públiques en els àmbits descrits i l'especialització periodística en temàtiques relacionades amb la política -campanyes electorals, gestió de crisi polítiques-, les institucions, la indústria i el medi ambient.

Núria Araüna Baró (Professora del DAC)

Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (URV, 2016) i en Comunicació Audiovisual (UAB, 2004), és Doctora en Comunicació (URV, 2013) amb una distinció del CAC per la seva tesi. Actualment és professora Lectora del Departament d'Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili, del Doctorat en Antropologia i Comunicació de la mateixa universitat i membre del grup de recerca en Comunicació ASTERISC. Els seus temes d'investigació versen al voltant de les identitats culturals (particularment el gènere, la classe social i les ideologies en relació a la història recent) i els gèneres audiovisuals. Les seves últimes investigacions aborden el documental com a eina de transformació social i les possibilitats dels nous formats en línia per a l'empoderament col·lectiu. També estudia la relació del feminisme amb la producció cinematogràfica i musical. Aquestes qüestions s'aborden també en les assignatures que fa: "Història de l'Audiovisual" i "Gèneres i Formats Audiovisuals".

Ha publicat articles en diverses revistes internacionals i nacionals, així com llibres d'autoria col·lectiva. Al costat de Frederik Dhaenens i Sofie Van Bauwel, acaba de co-editar un número especial del Català Journal of Communication and Cultural Studies dedicat a les transformacions de les identitats de gènere en els mitjans de comunicació. Ha participat en projectes de recerca sobre Patrimoni Immaterial i ha treballat com a periodista en mitjans de comunicació.

nuria.arauna@urv.cat

Arantxa Capdevila Gómez (Professora del DAC)

És llicenciada en Ciències de la Informació (UNAV, 1993) i en Ciències Polítiques (UAB, 1996), i Doctora en Comunicació audiovisual per la UPF (2002), amb una tesi sobre apropament metodològic a l'estudi del discurs persuasiu audiovisual, que va obtenir la màxima qualificació per part del tribunal i va rebre el premi extraordinari de doctorat. És professora agregada del Departament d'Estudis de Comunicació de la URV i membre del grup de recerca consolidat Asterisc (SGR2009-1146). La temàtica principal de les seves investigacions se centra en aspectes de la comunicació política a través dels discursos audiovisuals. En aquestes qüestions s'ha centrat gran part de la docència impartida en els cursos de llicenciatura a la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat Rovira i Virgili, així com també en estudis de màster i de doctorat.

Ha participat en diverses investigacions competitives (MEC), centrades en l'estudi de fenòmens relacionats amb les imatges transmeses pels mitjans de comunicació i amb l'ús de la metàfora en Situacions de conflicte social. També ha dut a terme investigacions centrades en els processos electorals a Catalunya des de 1995 fins a l'actualitat.

arantxa.capdevila@urv.cat   

Pujar

Vicente-Paul Capriotti Peri (Profesor del DAC)

Doctor en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (Espanya) i Llicenciat en Comunicació Social (Relacions Públiques) per la Universitat Nacional de Rosario (Argentina). També és PDD en Direcció de Màrqueting per ESADE. És Professor de Relacions Públiques i Comunicació Corporativa de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Tarragona (Espanya). A més a més, és director de Bidireccional, consultora especialitzada en investigació i avaluació de reputació i estratègia de comunicació (www.mainmedia.es). Abans d'això, va treballar per a l'Ajuntament de Barcelona (Departament de Cultura) en el desenvolupament de la marca Barcelona, ​​ciutat de museus. Va ser Brand Communication Manager d'Epson Ibèrica, i membre del Brand Management Teamwork d'Epson Europe i de Seiko Epson Corporation Worldwide.

Ha publicat diversos capítols de llibres i 3 llibres: Imatge d'Empresa (1992), Planificació Estratègica de la Imatge Corporativa (1999) i Branding Corporatiu (2009) tots disponibles online a www.bidireccional.net. És autor de diversos articles en revistes de reconegut prestigi a nivell nacional i internacional, com Public Relations Review, Journal of Communication Management, Business and Society, Corporate Communications, Museum Management and Curatorship, Communication and Society, International Journal of Communication Management, entre d'altres . És Professor Convidat en diferents universitats espanyoles i llatinoamericanes.

paulcapriotti@urv.cat  

Pujar

Jordi Farré Coma (Professor del DAC)

Llicenciat en Ciències de la Informació (1991) i en Sociologia (1992) per la UAB. Doctor en Periodisme i Comunicació per la UPF (2002). Professor agregat. Va ser director del departament d'Estudis de Comunicació (URV) de 2009-2013 i coordinador del DAC de 2016-2017. Ha estat coordinador del Grup de Recerca en Comunicació Asterisc, reconegut com a Grup consolidat des de l'any 2009. Ha liderat dues investigacions del Plan Nacional sobre comunicació de risc i ha participat en recerques europees sobre els riscos i beneficis alimentaris i les dades climàtiques i la seva conversió en serveis climàtics. Des de 2010 dirigeix la Càtedra Internacional URV/Repsol d'Excel·lència en Comunicació. Ha estat professor del Màster en Comunicació Estratègica en la Societat del Risc (MASTERDEC) des dels seus inicis així com editor associat de la revista Catalan Journal of Communication and Cultural Studies (CJCS). Ha realitzat estades post-doctorals de recerca a Mèxic i Québec.

jordi.farre@urv.cat

Pujar

Jan Gonzalo Iglesia (Professor del DAC)

Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Lleida i en Periodisme per la Universitat Rovira i Virgili. Actualment és Professor Agregat Interin al Departament d'Estudis de Comunicació de la URV. Membre del grup de recerca Asterisc. Des de 2010 és Doctor en Comunicació (URV). Actualment és professor responsable d'assignatures com Història i Estructura de la Comunicació, Teoria de la Comunicació i Opinió Pública. Les seves línies d'investigació se centren en els processos de Comunicació de Risc de les tecnologies emergents, la representació dels processos històrics i els conflictes a través dels jocs de taula i l'aplicació dels jocs a l'educació. Sobre aquestes qüestions està participant en diversos projectes internacionals com EUritage. Paisatge i patrimoni identitari d'Europa: Ciutats catedralícies com a memòries vius (Recercaixa 2015) o Integrated approach for the development across Europe of user oriented climate indicators for GFCS high-priority sectors (European Research Area for Climate Services, 2017).

 juanluis.gonzalo@urv.cat 

Pujar

Assumpció Huertas Roig (Professora del DAC)

Assumpció Huertas és professora agregada del Departament d'Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona, Espanya) i membre del grup de recerca Asterisc de la mateixa universitat (grup reconegut per la Generalitat de Catalunya). Imparteix l'assignatura Tècniques de les relacions públiques en el Grau de Publicitat i Relacions Públiques i l'assignatura Comunicació estratègica de les marques territori en els Màsters de Comunicació Estratègica i de màrqueting turístic de la URV. Actualment es Vicedegan de la Facultat de Lletres (URV).
 
Les seves línies d'investigació se centren en la comunicació i el branding de territoris i de destinacions turístiques i en àmbits diversos de les relacions públiques. Ha participat en diversos projectes d'investigació i ha estat la investigadora principal del projecte "Ús i influència dels social media i la comunicació 2.0 en la presa de decisions turístiques i en la imatge de marca de les destinacions. Aplicacions d'utilitat per a les destinacions turístiques espanyoles "(CSO2012-34824). Ha publicat llibres i articles en revistes internacionals de prestigi.

sunsi.huertas@urv.cat

Pujar

Bernat López López (Professor del DAC)

Bernat López López (Igualada, 1968) és llicenciat i Doctor en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). També va cursar estudis d'Història a la mateixa universitat. Des de 2001 és professor titular del Departament d'Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili, departament que dirigeix des d'octubre de 2015, després d'haver-ho fet durant un primer mandat entre 2002 i 2009. Ha estat coordinador de les titulacions de llicenciatura i grau de Comunicació i del màster en Comunicació Estratègica a la Societat del Risc de la URV.

La seva activitat de recerca es va centrar inicialment en l'anàlisi de l'economia política de la comunicació a Espanya i Catalunya; darrerament s'ha especialitzat en l'estudi de les relacions entre esport, cultura i societat. Ha publicat múltiples articles, capítols i monografies acadèmiques sobre aquests temes.

bernat.lopez@urv.cat  

Pujar

Marta Montagut Calvo (Professora del DAC)

Marta Montagut és Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), doctora en Comunicació per la Universitat Rovira i Virgili (URV) (Premi Extraordinari de Doctorat en 2012) i professora agregada en aquesta universitat, on actualment imparteix classes en els graus de Periodisme, Publicitat i Relacions Públiques i Comunicació Audiovisual. Forma part del grup de recerca ASTERISC des de març de 2009. Té una àmplia trajectòria professional en el camp del periodisme (1999-2007). En els darrers 5 anys la doctora Montagut ha participat en l'estudi de la metàfora en el discurs polític a través de el projecte "El paper de la metàfora en la definició i la percepció social dels conflictes: Institucions, Mitjans i Ciutadans" (CSO2013- 41661-P). En el marc d’aquest projecte ha fet una estada internacional de recerca a la Universitat de Stirling (Regne Unit) a través d'una beca postdoctoral competitiva del programa José Castillejo (2016). Té diverses publicacions en revistes científiques i llibres divulgatius sobre el conflicte català en els mitjans, l'espectacularització del discurs opinatiu a les tertúlies o el tracte de la premsa a la crisi de refugiats.

També ha participat en el projecte Memòries de Segon Grau, Posmemòria de la Guerra Civil, el Franquisme i la Transició Democràtica a la Societat Espanyola Contemporània (CSO2013-41594-P) a través de diversos congressos, articles i capítols de llibre que exploren com els productes mediàtics contemporanis construeixen la memòria col·lectiva. Actualment està treballant en l'àmbit de les fake news i l'alfabetització mediàtica així com investigant els discursos polítics i mediàtics espanyols al voltant dconflicte català i el concepte "Règim de l'78".

marta.montagut@urv.cat

Pujar

Natalia Lozano Monterubio  (Professora col·laboradora del DAC)

Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques (URV 2008), Màster en Relacions Públiques Internacionals (Cardiff University 2010), Màster en Formació del Professorat de Secundària (URV 2016) i Doctora en Comunicació amb menció internacional (URV 2015). Actualment és professora Visitant del Departament d'Estudis de Comunicació i membre del grup de recerca ASTERISC. És professora responsable de les assignatures de Creativitat publicitària (Grau de Publicitat i Relacions Públiques) i Negociació i Comunicació (Màster de Gestió d'Empreses Tecnològiques) a la URV. Les seves investigacions es centren en les relacions públiques online, la comunicació alimentària, la promoció de les marques turístiques i la gamificació. En els últims anys ha participat en diversos projectes competitius com FoodRisC finançat per la Unió Europea sobre seguretat alimentària; l'EYTO sobre la promoció d'estils de vida saludables en adolescents, que ha estat premiat pel seu impacte social pel Consell Social de la URV; el projecte COMTUR sobre la influència dels mitjans socials en la presa de decisions turístiques i el projecte pont Aula de Jocs concedit per l'ICE-URV per introduir els jocs de taula en centres educatius com a eines per a l'ensenyament d'habilitats transversals.

natalia.lozanor@urv.cat 

Pujar

Antonio Moreno Ribas (Professor col·laborador del DAC)

És el director del grup consolidat de recerca ITAKA (Intelligent Technologies for Advanced Knowledge Acquisition). Des de 2018 és sotdirector de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la URV. Durant 9 anys va ser coordinador a la URV del Màster en Seguretat Informàtica i Sistemes Intel·ligents i del Màster interuniversitari en Intel·ligència Artificial. És professor Titular d'Universitat. Va realitzar la tesi doctoral en el programa de doctorat d'Intel·ligència Artificial de la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha treballat en aquest camp durant tota la seva carrera acadèmica, fent aportacions en àrees com els sistemes multi-agent, anàlisi intel·ligent de dades, sistemes recomanadors, sistemes multi-criteri de suport a la decisió, tractament semàntic de text, etc. Té 5 quinquenis de docència i 3 sexenis de recerca, així com l'acreditació de Catedràtic d'Universitat i l'acreditació de recerca avançada. En l'àmbit del programa de doctorat, ha treballat en l'aplicació de tècniques d'anàlisi semàntica de text obtingut en xarxes socials per analitzar la comunicació de valors emocionals de les destinacions turístiques.

 antonio.moreno@urv.cat      web personal

Pujar

Maria Lourdes Rubio Rico (Professora col·laboradora del DAC)

Doctora en Història i Història de la Art per la URV (2014), diploma en Infermeria per la Universitat de Barcelona (1987), llicenciada en Humanitats per la Universitat Oberta de Catalunya (2003) i diploma d'estudis avançats per la URV (2006) . És professora del Departament d'Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili des de 2010. Les seves recerques se centren en els temes d'immigració i salut, lesions relacionades a la dependència i benestar del pacient hospitalitzat. Sobre aquests temes, té publicats nombrosos  articles en revistes de prestigi internacional i capítols de llibres. Integra el grup de recerca UNESCOMED (Càtedra UNESCO de diàleg intercultural mediterrani). Ha participat de diversos projectes de recerca com Sport for Inclusion (EACE), Social movements and mobilisation typologies in the arab spring (IRSES) i Magribins a Catalunya: determinants socials i necessitats de salut (AGAUR). Ha fet dues estades en centres de recerca, com a convidada a la Universitat de Britsh Columbia (Vancouver, Canadà), el 2012, en el tema de Seguretat Cultural; i un postdoctorat a la Universitat Moulay Ismaïl de Meknes (Meknes, Marrocos), el 2015, sobre Activitat física entre dones marroquines.

lourdes.rubio@urv.cat

Pujar