Universitat Rovira i Virgili

El professorat associat del Departament

Elisa Abellán Hernández

Diplomada en Treball Social (ICESB, UB). Màster en Ètica Aplicada a la Intervenció Social (Univ. de Girona, 2011). Extensa formació en salut mental, discapacitat intel·lectual, ètica aplicada i bioètica. Des de 1988 treballa en l'àmbit de la salut mental i la discapacitat intel·lectual a Villablanca SAU com a treballadora social. Des de 2002 treballa també a la xarxa especialitzada en salut mental per a persones amb discapacitat intel·lectual de Tarragona. Professora a la URV des de 2002, ha impartit també classes a FORCEM, Fund. Pere Tarrés, Fund. Tripartita i Mas Carandell, entre altres. Membre del Consell de Deontologia del COTS (Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya), on actualment assumeix la secretaria.

Àmbits d'intervenció: Salut mental i discapacitat intel·lectual; ètica professional.

Docència: Grau de Treball Social; Doctorat en mètodes d'investigació en ciències de la salut (URV); Postgrau en coneixement i atenció en l'endarreriment mental (UAB-Fundació Ave Maria de Sitges).

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

elisa.abellan@urv.cat   

Pujar

Laura Aguadé López

Diplomada en treball social (1989, EU Sant Fructuós de Tarragona-UB) i habilitada en Educació Social (1995). Estudis de postgrau en Salut mental i famílies (Univ. Centreamericana de Nicaragua, UCA Managua, 1996); Cooperació internacional (1995, SETEM Catalunya); Teràpia familiar sistèmica (2011, Centre de teràpia familiar de Tarragona i Centre de teràpia familiar Kine de Barcelona). En l'àmbit professional, ha estat tres anys treballant a Nicaragua com a treballadora social, amb infància al carrer; vuit anys treballant al CRAE Sant Josep de Tarragona com a treballadora social i educadora social; i disset anys com a treballadora social a l'EAIA de Reus. És una persona molt compromesa amb els moviments socials de Tarragona.

Àmbits d'intervenció: Infància en risc.

Docència: Grau de Treball Social.

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

laura.aguade@urv.cat   

Pujar

Elisa Alegre-Agís

Becaria predoctoral Martí Franqués (URV) del Doctorat d'Antropologia y Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili. Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (2012) i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2014) per la URV i Treballadora Social per la Universitat de València (2009)Des de l'any 2013 ha treballat com a investigadora en diferents projectes d'investigació sobre salut mental i sistemes d'atenció a la salut per a diferents entitats com l'Institut Borja de Bioètica de la Universitat Ramon Llull i el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya. Actualment desenvolupa la seva tesi doctoral sobre trastorns mentals severs i cura a l'espai domèstic. Ha estat com a estudiant becària per Santander Iberoamérica en el Instituto de Ciencias Antropológicas de la Universidad de Buenos Aires (2015). Al mateix temps ha estat becària de projecte del Medical Anthropology Research Center.

Línies de recerca:  bogeria, salut mental, família, història de la psiquiatria,gènere

Docència: Grau de Treball Social. 

Àrea de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

elisa.alegre@urv.cat  

 

Pujar

Sara Amat Roselló

Diplomada en Treball Social (URV, 2005). Post grau d´iniciació en mediació i resolució de conflictes (URL, 2009). Máster en Desarrollo Directivo, Inteligencia Emocional y Coaching (EAE Business School i UPC, 2020). En l´àmbit professional va treballar del 2006 al 2017 en un Equip Bàsic d´Atenció Social de Reus (Ajuntament de Reus), col·laborant com a tutora de pràctiques del Grau de Treball Social de la URV (períodes del 2008 al 2017). L´any 2017 i fins a l´actualitat treballa a l´Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST), a l´IMSST va treballar en un EBAS dels barris de Ponent i des del desembre de 2017 fins al setembre de 2020 ha estat treballant com a Coordinadora d´Atenció Social Bàsica de la Zona de Ponent. En el moment actual està treballant com a Coordinadora dels Serveis Socials Bàsics de la zona Nord, de l'equip ESVIOM (Equip socioeducatiu d'atenció a la violència masclista), Servei d' Urgències i Emergències Socials de Tarragona (SUEST) i pisos d'emergència de l'IMSST.

Àmbits d´Intervenció: Serveis Socials d´Atenció Primària.

Docència: Grau de Treball Social. 

Àrea de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

sara.amat@urv.cat

Pujar

Claudia María Anleu Hernández

És doctora en migracions i mediació social per la Universitat Rovira i Virgili (2015). Té un Màster en Psicologia Social i Violència Política per la Universidad San Carlos de Guatemala (USAC) i un Màster en Migracions i Mediació Social per la URV. Llicenciada en Treball Social per la Universidad Rafael Landívar (Guatemala). A finals de la dècada dels 90 i principis del 2000, va impartir classes de treball social a la Universidad Rafael Landívar (Guatemala) durant quatre anys. També, va ser professora invitada al Màster de Psicologia Social i Violència política de l'Escuela de Psicología de la USAC, a Guatemala. Té ampla experiència en intervenció psicosocial amb persones desfavorides. Va treballar amb nens i nenes al carrer, amb victimes del conflicte armat de Guatemala i també ha treballat fent projectes socials.Des de 2017 és investigadora post doctoral al Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV.

Línies de recerca: Resiliència; migracions; treball i intervenció social; parelles mixtes; psicologia social; violència política.

Docència: Grau de Treball Social, Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa, Doctorat en Treball Social

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

claudiamaria.anleu@urv.cat     

Pujar

Joan Manel Arca Míguez 

Treballador social (2001), educador social (2005) i antropòleg social i cultural (2004). Màster Universitari en Innovació en la Intervenció Social i Educativa (URV, 2020). Actualment doctorand en Treball Social. Des de 2007 treballa com a coordinador de projectes individualitzats al Pla de Suport Individualitzat (PSI) en l'atenció a la salut mental i les addiccions a l'Institut Pere Mata. Ha desenvolupat diferents recerques i publicacions d'antropologia urbana i antropologia marítima al Museu Marítim de Barcelona (2008-2011) i al Museu d'Història de Cambrils (2010-2011). Ha treballat en l'àmbit de l'atenció a la infància i l'adolescència a: CRAE Casa Sant Josep (2002-2007); Ajuntament de Salou (1999-2004), Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (1998-2000); i en diferents entitats privades d'educació en el lleure i d'educació ambiental (1996-2002); també ha exercit com a professor de l'Escola de l'Esplai de Tarragona (1998-2005).

Àmbits d'intervenció: Salut mental i addiccions; antropologia social i cultural; infància i adolescència.

Docència: Grau de Treball Social

joanmanel.arca@urv.cat

Pujar

Àngels Armengol Armengol

Tècnica d'Administració General (TAG) a l'Ajuntament de Valls. Compta amb prop de trenta anys d'experiència professional en els camps de serveis socials, actuacions públiques, urbanisme i patrimoni. Llicenciada en dret per la UNED. Diplomada en treball social per l'EU Sant Fructuós de Tarragona-UB. Màster en gestió i dret local (format pels postgraus en dret local i en dret urbanístic) per la URV. Ha estat docent al Màster en Direcció i Gestió de Serveis Socials de la UAB (2013-2015). És professora associada de la URV des de 2009.

Àmbits d'intervenció: Serveis socials en l'àmbit municipal; polítiques públiques locals.

Docència: Grau de Treball Social.

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

mangels.armengol@urv.cat 

Pujar

Àusies Arquimbau Barceló

Graduat en treball social (Universitat Rovira i Virgili, 2015). Estudis de postgrau en Cooperació internacional cursat el Máster Oficial en Cooperación al Desarrollo, Gestión Pública y de las ONGD's (2016, Universidad de Granada). En l'àmbit professional, ha estat 6 mesos a l'Índia al capdavant del Vocational Training Project de la Fundació Vicenç Ferrer treballant amb joves amb discapacitat física i intel·lectual (entrevista sobre aquesta experìencia); quatre anys en l'àmbit de la gent gran, essent director d'un centre residencial l'últim any i desde fa un mes ha retornat a l'àmbit de la discapacitat treballant en el Servei d'Integració Laboral del CET de Fundació Onada.

Àmbits d'intervenció: Gent Gran, Persones amb discapacitat intel·lectual i amb problemes de salut mental.

Docència: Grau de Treball Social.    

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

aabdpf10@gmail.com 

Pujar

Roger Borrull Gras

Diplomat en Treball Social. Escola Universitària de Treball Social de Tarragona. Universitat Rovira i Virgili (1999). Completant la formació en Competències en matèria de contractació pública per entitats del Tercer Sector En l'àmbit professional, des de l'any 2008 com a membre de l'equip de Direcció de l'Àrea Social de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla com a responsable del Servei d'Atenció a Domicili (Públic i Privat) i Director de la Fundació Casa Sant Josep de Tarragona, entitat dedicada a la protecció a la Infància per mig de la gestió de Centres Residencial i Acolliments Familiars

Àmbits d'intervenció: Infància en risc, gent gran, persones amb dependència

Docència: Grau de Treball Social i Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa.

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

roger.borrull@urv.cat

Pujar

Serena Brigidi

Doctora en Antropologia de la medicina (URV, 2009), amb una tesi sobre migració i salut mental que va rebre la menció honorífica del Premi d'investigació cultural Marqués de Lozoya (2010). Llicenciada en Pedagogia (Università degli Studi di Genova, Itàlia, 2001). És professora i investigadora al Departament de Ciències Socials i Benestar de la Universitat de Vic i professora col·laboradora a l'Escola d'Infermeria Sant Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona. Membre investigador del Medical Anthropology Research Center, MARC (URV). Cofundadora del grup de recerca MATER: Observatori de les maternitats i paternitats contemporanis.

Línies de recerca: Migració i salut mental; experiències i narratives institucionals sobre l'atenció a la salut mental; gènere, salut, cos i emocions; estudis de la maternitat: medicalització del part, embaràs, criança, lactància materna i violència obstetrícia.

Docència: Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global.

Área de coneixement: Antropologia Social

serena.brigidi1@urv.cat       

Pujar

Mireia Campanera Reig

Doctora en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona (2016) amb una tesi fruit d'una etnografia desenvolupada entre 2008 i 2015 amb població indígena Kukama-Kukamiria del Baix Marañón, Perú. Investigació que indaga en la cosmologia aquàtica, la cultura pesquera i la conflictivitat socioambiental a la Reserva Nacional Pacaya Samiria i la seva àrea d'influència. Ha col·laborat amb institucions públiques i entitats en la realització de recerques en temàtiques com medi ambient i cooperació internacional, entre altres temes com dones empresonades, i joventut. Ha dut a terme estades de recerca a la Universidad de Costa Rica i en dues universitats de Perú, rebent finançament per part de AECID (España) i del CNRS (Francia). A més de continuar investigant en matèria d'antropologia ambiental a l'Amazònia peruana, des de 2018 ha iniciat una nova línia de recerca en Antropologia de l'Alimentació. És membre del Grup de Recerca Consolidat, Grup d'Antropologia Social de la Universitat Rovira i Virgili (URV) des de 2017 (SGR 00023). Ha treballat com a docent a la Universitat de Lleida i des de 2017 és investigadora postdoctoral a la URV. Ha publicat diversos llibres, capítols de llibre i articles derivats de les seves investigacions.

Línies de recerca: medi ambient, pobles indígenes, amazónia, alimentació, gènere

Docència: Grau de Antropologia i Evolució Humana.

Área de coneixement: Antropologia Social

mireia.campanera@urv.cat          

Pujar

Neus Càrdenas Morell

Treballadora social, per a persones amb discapacitat, a Villablanca Serveis Assistencials SA, des de 2008. En aquest àmbit, també ha treballat a la residència i centre de dia per a disminuïts psíquics profunds Marinada (Grup Pere Mata), de 2000 a 2008, i al Consell Comarcal del Baix Camp (1999). Llicenciada en Ciències del Treball per la UOC (2010) i diplomada en Treball Social per l'EU Sant Fructuós de Tarragona-UB (1997). Compta amb una àmplia formació especialitzada: Màster en rehabilitació psicosocial en salut mental (UAB, 2008), Postgrau en atenció primària en els serveis socials (UAB, 1998) i Postgrau en coneixement i atenció en l'endarreriment mental (UAB, 1999).

Àmbits d'intervenció: Serveis especialitzats d'atenció a la discapacitat intel·lectual i/o salut mental.

Docència: Grau de Treball Social.

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

neus.cardenas@urv.cat  

Pujar

Marina Claverias Fernández

Treballadora social, especialitzada en mentoria social. Máster en Ciutadania i Drets Humans: Ética i Política (UB). Formada en gestió i direcció d'associacions i entitats sense ànim de lucre. Doctoranda en ética de la cura i mentoria social inclusiva, centra la seva investigació en eines per garantir la sostenibilitat de la vida humana, la mentoria social com a eina innovadora de transformació social. Ha treballat en l'àmbit de l'orientació socioeducativa i laboral per a joves. Actualment treballa en la coordinació de projectes de mentoria a l'Associació Quilòmetre Zero de Tarragona.

Àmbit d'intervenció: Orientació laboral. Infància i adolescencia. Mentoria social.

Docència: Grau en Treball Social.

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

marina.claverias@urv.cat

Pujar

 Carlos Alonso Chirinos Medina

És doctor en Antropologia i Comunicació per la Universitat Rovira i Virgili (URV, 2021). Llicenciat en Antropologia Social (Pontifica Universitat Catòlica de Perú, 2010); i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (URV, 2015). És professor associat de la URV i investigador de el Grup d'Antropologia Social (URV). Ha realitzat treballs de recerca en el camp de la salut i la malaltia, el gènere, la cura i l'envelliment. Destaca el seu treball etnogràfic sobre homes majors cuidadors de les seves esposes en contextos de discapacitat i malaltia en l'àmbit rural espanyol. És membre de l'equip d'investigació dels projectes R + D Gendercare (2018-2021), el Projecte CUMADE (2020-2021) i el projecte de R + D ModelCare (2021-2024) de la URV.

Línies de recerca: Desigualtat social, gènere i curs de vida; cura i família; cultura biomèdica, narratives i experiències de la malaltia; processos culturals de la cuina, sostenibilitat i seguretat alimentària.

Docència: Grau d’Antropologia i Evolució Humana, Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global i Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social

Área de coneixement: Antropologia Social

carlosalonso.chirinos@gmail.com

Pujar

Yolanda Domingo Calduch

Diplomada en Treball Social (UDL, 2001). Postgrau en Intervenció Social en l'àmbit de la Salut Mental (Universitat Ramon Llull, 2003). Teràpia Familiar Sistèmica (Centre de Teràpia Familiar Kine de Barcelona, 2007). Màster Universitari de Treball Social Sanitari (UOC, 2016) i Màster Universitari en Innovació en la Intervenció Social i Educativa (URV, 2020). En l'àmbit professional va treballar al 2001 a l'Hospital Universitari St. Joan de Reus. Al 2002 va començar a treballar a l'Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus i des del 2005 fins a l'actualitat treballa en el PSI (Pla de Serveis Individualitzat), com a gestora de casos amb Trastorns Mentals Severs. Va col·laborar al 2012 en l'Estudi de les persones amb TMS del territori de Lleida amb l'objectiu de conèixer amb precisió quin era l'abast del problema i quines són les característiques que envolten la problemàtica de la salut mental a Lleida. Actualment desenvolupa la seva tesi doctoral sobre la digitalització dels Serveis Socials al doctorat de Treball Social (URV).

Línies de recerca: salut mental, serveis socials i noves tecnologies

Docència: Grau de Treball Social, Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa (URV)

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

yolanda.domingo@urv.cat  

Pujar

Anaïs Latur Subirats

Graduada en Treball Social per la URV (2016). Postgrau en el Model Relacional Sistèmic (Centre de Teràpia Relacional i Familiar de Tarragona, 2020). Ha exercit com a treballadora social en l'Associació de Voluntariat TarracoSalut (2016-2018) i també ha treballat al CRAE La Pastoreta de Reus (2019). Actualment està desenvolupant la seva tasca al Servei d'Intervenció Socioeducativa de Vila-seca (des del 2018), al Servei Tècnic de Punt de Trobada del Camp de Tarragona (des del 2019) i col·labora com a tutora de pràctiques del Grau de Treball Social de la URV.

Àmbits d'Intervenció: tercer sector; infància i famílies.

Docència: Grau de Treball Social.

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

Pujar

Lina Masana

Doctora en Antropologia Mèdica (URV, 2013) i Màster d'Antropologia Mèdica i Salut Internacional (URV, 2008), premi extraordinari de màster i de doctorat. Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (UB, 2002) i Diplomada en Educació (UB, 1999). Els seus camps d'expertesa són el mètode etnogràfic, la investigació qualitativa aplicada en salut i l'anàlisi de la narrativa de la malaltia. Ha treballat àmpliament el tema de l'experiència i la gestió de les malalties cròniques (cronicitat) i àmbits relacionats com la discapacitat, la dependència, les polítiques públiques i la salut global. Actualment és investigadora postdoctoral en el projecte Anthropology and Phenomenology of the Locked-In Syndrome al Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili (DAFiTS-URV) i col·laboradora del Centre de Recerca en Antropologia Mèdica (MARC-URV). És professora a la Facultat de Medicina de la UB i a l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

Línies de recerca: cronicitat, discapacitat i dependència; polítiques públiques; necessitats assistencials de salut i socials; vellesa i atenció a la gent gran; atenció final de la vida i decisions anticipades; ètica de la recerca i bioètica; antropologia del treball.

Docència: Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global; Grau en Antropologia i Evolució Humana.

Área de coneixement: Antropologia Social

lina.masana@urv.cat     

Pujar

José Luis Muñido Guillén

Diplomat en Treball Social (EUTS - URV, 1997). Estudis de postgrau en Animació Estimulativa per a Gent Gran, Salut Mental i Disminucions (URL, 1999), en Psicogeriatria (UAB, 2000), i en Direcció i Gestió de Residències i Serveis per a la Gent Gran (URV, 2008). En l'àmbit professional, des del 1997 fins al 2005 ha treballat en diferents àmbits d'intervenció social; des del 2006 fins al 2017, com a treballador social i director tècnic de centres de dia i residències de gent gran de l'àrea social de la Xarxa Santa Tecla i des del 2018 fins a l'actualitat, treballa com a treballador social sanitari en l'àmbit sanitari de la mateixa Xarxa, concretament en l'atenció sociosanitària i en l'atenció primària de salut. També és membre del Comitè d'Ètica Assistencial de la mateixa organització.

Àmbits d'intervenció: salut, atenció sociosanitària, atenció primària de salut, gent gran, persones amb dependència, gestió i direcció de serveis socials i ètica assistencial.

Docència: Grau de Treball Social

Àrea de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

Joseluis.munido@urv.cat

Pujar

Joan Muela Ribera

MSc en Antropologia Mèdica per la Brunel University (Londres) i Doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va iniciar la seva investigació en antropologia mèdica en el camp de la salut internacional a Tanzània, amb un estudi sobre processos assistencials i vulnerabilitat social per la malària infantil. En l'actualitat participa en diferents projectes d'investigació, cursos, tallers i consultories amb PASS-International, una organització sense ànim de lucre dedicada a la investigació socioantropològica en projectes de salut internacional, de la qual és membre fundador i investigador. És membre del Medical Anthropology Research Center, MARC (URV).

Línies de recerca: Avaluació de projectes de salut global; vulnerabilitat social; determinants socials de la salut a nivell local.

Docència: Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global.

Área de coneixement: Antropologia Social

juan.muela@urv.cat   

Pujar

Jordi Navarro Lliberato

Treballador social, educador social i pedagog. Àmplia formació de postgrau en gestió i intervenció social. Màster en Direcció Estratègica de l'Empresa (2011). Ha treballat als serveis socials d'atenció primària a Campclar-Tarragona (1990-1995), Salou (1996-2004) i Valls (2011-2012). Director dels serveis territorials d'ADIGSA a Tarragona (2004-2011). Treballador social i coordinador de l'EAIA Alt Camp-Conca de Barberà (2012-2019). Des del 2019, director tècnic del SIS-Vila-seca de la Fundació En Xarxa. És un dels membres fundadors de la Fundació Casal Amic on va ser el president (1995-2017). Professor associat de la URV des de 2000. També és professor a l'Escola Lliure El Sol des de 2009 i ha estat professor a l'Escola de l'Esplai de Tarragona (1994-2009). Col·laborador de l'àrea social de la Cooperativa Combinats SCCL de Tarragona Formador en l'àmbit de la resiliència i l'optimisme aplicat, és autor de diferents articles i llibres especialitzats en la matèria. Doctorant en Treball Social.

Àmbits d'intervenció: Atenció primària; infància i adolescència; resiliència.

Docència: Grau de Treball Social; Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa.

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

jordi.navarro@urv.cat  

Pujar

María Offenhenden

Llicenciada en Antropologia, orientació sociocultural per la Universitat de Buenos Aires (2007); Màster en Migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili (2012); Doctora en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili (2017). Entre 2005 i 2010 ha treballat en nombrosos projectes dirgidos a població migrant en diferents àmbits de intervenció social (educatiu, jurídic, soci-assistencial), a Milà (Itàlia). És membre de l'equip d'investigació dels projectes: Gendercare (I+D), CUMADE (Projecte convocatòria CRUE SUPERA) i del Grup GREAST i del Consell de redacció de les revistes Quaderns i Quaderns-e (ICA).

Línies d'investigació: cures, migracions internacionals, treball reproductiu, juvendud

Docència: Grau d'Antropologia i Evolució Humana i Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social

Área de coneixement: Antropologia Social

maria.offenhenden@urv.cat  

Pujar

Josefa Perelló Bargalló

Treballadora social i directora de lleure. Formació complementària en: Eines i resolució de conflictes; Creativitat com a eina d'adaptació als canvis; Comunicació; Política i participació ciutadana; Motivació d'equips; Tècniques de programació, gestió i avaluació de programes. La seva experiència professional es desenvolupa en l'àmbit del treball comunitari com a responsable d'un equipament polivalent de la Generalitat de Catalunya, des de l'any 1990. També, forma part de diferents comissions i grups de treball dels barris de ponent de Tarragona. És professora associada de la URV des de 2001, on desenvolupa tasques docents en intervenció comunitària i com a tutora de pràctiques i de treball de fi de grau.

Àmbits d'intervenció: Treball comunitari; barris de ponent de Tarragona; gestió d'equipaments públics.

Docència: Grau en Treball Social.

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

josefa.perelló@urv.cat

Pujar

Susana Ramírez Hita

Doctora en Antropologia Social i Cultural per la URV, amb especialitat en antropologia mèdica (2003). Llicenciada en Antropologia Social (Univ. Nacional de Misiones, Argentina). Membre del Medical Anthropology Research Center, MARC. Treballa en el camp de l'antropologia mèdica i les seves investigacions més importants s'han desenvolupat al voltant de les condicions de salut de diverses poblacions: gitanos (Espanya i França), indígenes quítxues (Bolívia) i, actualment, comunitats Shipibo de l'Amazònia peruana. Entre els seus llibres més destacats es troben: Salud interculturalCrítica y problematización a partir del contexto boliviano (ISEAT. La Paz, 2011) i Entre calles estrechas. Gitanos: prácticas y saberes médicos (Bellaterra. Barcelona, 2007), entre altres.

Línies de recerca: Condicions de salut de diverses poblacions, especialment llatinoamericanes.

Docència: Màster en Antropologia Mèdica i Salut global; Doctorat en salut col·lectiva, ambient i societat (Universidad Andina Simón Bolívar, Equador); Postgrau en antropologia social (Universidad Nacional de Misiones, Argentina).

Área de coneixement: Antropologia Social

susana.ramirez@urv.cat 

Pujar

Mireia Roca Escoda

Diplomada en Treball social (2000) i Llicenciada en Antropologia social i cultural (2003) per la Universitat de Barcelona. Màster en Investigació Etnogràfica, Teoria Antropològica i Relacions Interculturals (2012) i Doctorat en Antropologia Social (2018) per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha exercit com a treballadora social en l'àmbit de la salut mental i les persones grans (2009-2020), i ha participat en projectes de recerca sobre la cura des d'una perspectiva de gènere i justícia social: Homes cuidadors (RecerCaixa, 2015-2018), GenderCare (I+D, 2018-2021) i CUMADE (convocatòria CRUE SUPERA, 2020-2021). Actualment també és professora associada al Grau de Treball Social de la UB i investigadora al projecte CAREMODEL (I+D).
 

Línies investigació: organització social de la cura; persones en situació de dependència

Docència: Grau de treball social i Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social

Àrea de Coneixement: Antropologia Social i Treball Social

mireia.roca@urv.cat    

Pujar

Pilar Romera Lorenzo

Diplomada en Treball social (1989, Escola Universitària Sant Fructuós de Tarragona - Universitat de Barcelona); Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (1996, URV); Màster en Drogodependències (1998, Universitat de Barcelona) i Màster en Psicoteràpia Analítica Grupal ( 2012, Universitat Deusto i Fundació OMIE). Ha estat durant tres anys com a Tècnica d'Ocupació a l'Ajuntament de Tarragona, elaborant programes formatius i ocupacionals per col.lectius amb majors dificultats d'inserció. Des de l'any 1993 i fins l'actualitat, com a Treballadora Social al Centre d'Atenció a les Drogodependències de Tarragona.

Àmbit d'intervenció: Atenció assistencial en l'àmbit de les drogodependències

Docència: Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

maripiliromera@gmail.com

Pujar

Aurora Ester, Sáez Rodriguez

Graduada en Treball Social per la Universitat Rovira i Virgili (2012), Màster en Antropologia d'Orientació Pública per la Universitat Autònoma de Madrid (2013). Ha continuat la seva formació en estudis de gènere i Economia Social i Solidària. Té experiència professional en l'àmbit de l'atenció a persones amb discapacitat a Regne Unit i com a formadora del Certificat de Professionalitat Promoció i Intervenció Socioeducativa amb Persones amb Discapacitat del Servei d'Ocupació. Actualment és dinamitzadora de tallers d'Economia Social i Solidària de SETEM.

Àmbits d'intervenció:  Economia Social i Solidària, Atenció a la Diversitat

Docència: Grau en Treball Social.

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

auroraester.saez@urv.cat

Pujar

Olga Salvat Salvat

Diplomada en Treball Social per l'EU Sant Fructuós de Tarragona-UB (1992). Màster Universitari en Envelliment i Salut (Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, URV, 2012). Postgrau en Intervenció Sistèmica en contextos no clínics (Escola de Teràpia Familiar del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona, 1999).   

Àmbits d'intervenció: Atenció hospitalària en l'àmbit sociosanitari.

Docència: Grau en Treball Social.

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

olga.salvat@urv.cat 

Pujar

María Taulats Vidal

Graduada en Treball Social per la URV (2015). Màster Universitari en drogodependències i altres addiccions (Universitat de Deusto - Bilbao, 2016) i Màster Universitari en Treball Social Sanitari (Universitat Oberta de Catalunya - Barcelona, 2020). Especialitzada en addiccions sense substància, ha exercit com a treballadora social a diferents recursos del País Basc d'aquest Ha participat en estudis d'investigació amb la Facultat de Psicologia i Educació de la Universitat de Deusto i col·laborat com a professora i tutora de pràctiques d'el Màster Universitari de drogodependències i altres addiccions (2017-2019). Actualment exerceix com a treballadora social sanitària a l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i col·labora amb la URV com a tutora de pràctiques de l'Grau de Treball Social.

Àmbits d’intervenció: El seu desenvolupament professional ha estat tant a nivell assistencial, preventiu i formatiu en diferents recursos públics i privats.

Docència: Grau de Treball Social.

Área de coneixement: Treball Social i Serveis Socials

 maria.taulats@urv.cat  

Pujar

Llorenç Viña Mascarell 

Graduat en Treball Social per la URV (2017). Màster Universitari en Innovació en la Intervenció Social i Educativa (URV, 2021). Ha col·laborat en diferents projectes d'investigació, com ara, Homes cuidadors. Reptes i oportunitats per reduir les desigualtats de gènere i afrontar les necessitats de cura (URV-UAB, 2016) o, recentment, en l'estudi de l'impacte social de la COVID-19 a Tarragona (URV- IMSST, 2020). En l'àmbit professional, ha treballat en la gestió de projectes socials, comunitaris, interculturals i de voluntariat en l'àmbit espanyol a la Fundació "la Caixa". També ha exercit de treballador social en la gestió de projectes de mentoria social i en l'àmbit de l'orientació laboral i l'ocupació a l'Ajuntament de Tarragona. Actualment, està desenvolupant tasques de coordinació de projectes a l'Associació Quilòmetre Zero. A més a més, forma part de la Junta Directiva i de la comissió de comunicació, difusió i captació de fons de la mateixa Entitat.

Àmbits d'intervenció: Intervenció comunitària i Interculturalitat. Infància i joventut. Mentoria Social. Tercer sector. Orientació laboral i ocupació.

Docència: Grau en Treball Social.

Àrea de coneixement: Treball Social i Serveis Socials.

 llorenc.vina@urv.cat   

Pujar

Laia Ventura Garcia 

Doctora en Antropologia i Comunicació i màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional per la Universitat Rorvira i Virgili (URV). Llicenciada en Antropologia Social i Cultural i en Psicologia per la Universitat de Barcelona. Ha participat en diferents projectes d'investigació en salut a Guatemala, Bolivia i Catalunya, finançats per la Comissió Europea (FP/7), el Ministeri de Ciència i Innovació (MCIN), l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECID), el Programa Martí i Franquès d'ajuts a la investigació (PMF-PIPF) i Santander-CRUE. Compta amb publicacions destacades a les revistes PLOS Neglected Tropical Disease i Medical Anthropology: Cross Cultural Studies in Health and Illness -, i ha publicat capítols de llibre editats pel Consell Superior d'Investigacions Científiques i per Publicacions URV. També ha participat en múltiples congressos i seminaris internacionals, duts a terme en diversos països d'Amèrica Llatina i Europa.

És professora associada a la URV-UOC, professora col.laboradora a la Universitat Autònoma de Barcelona i investigadora del Centre d'Investigació en Antropologia Mèdica (MARC-URV).

Docència: Grau d'antropologia i e voluació humana, Grau d'infermeria.

Línies de recerca: salut pública, inequitats socials, malalties infeccioses i cròniques, risc, salut sexual i reproductiva.

Área de coneixement: Antropologia Social

laia.ventura@urv.cat   

Pujar