Universitat Rovira i Virgili

Transferència acadèmica 2024

Del 15 al 31 de gener de 2024 al Vestíbul del CRAI Campus Catalunya l'alumnat del MAUMIS va exposar els seus pòsters realitzats en l'assignatura "Postindustrialisme, globalització i espai urbà"

En aquesta activitat, les estudiants han posat en pràctica el conjunt de recursos teòrics i etnogràfics vistos durant l'assignatura per abordar els processos de transformació i producció de l'espai urbà en el context del capitalisme tardà. Aquestes dinàmiques de canvi sovint s'estructuren en fluxos econòmics i socials internacionals que impacten en les dinàmiques culturals de les regions, tot interconnectant realitats i aprofundint en les complexitats que aquests enclavaments sostenen.

Organitzada pel Màster universitari en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social el 14 de febrer, la conferència a càrrec de la Dra. Andrea Boscoboinik de la Universitat de Friburg (Suïssa) es va centrar als Alps Suïssos on, com a altres parts del món, els paisatges de muntanya s'han anat convertint en llocs ideals per viure-hi, particularment per a persones originàries de les ciutats de zones planes. Avui dia, les muntanyes, igual que altres zones no urbanes, atrauen un nombre cada vegada més gran de persones a la recerca de tranquil·litat, d'aire pur, de natura i d'un estil de vida diferent de l'urbà. Les noves formes de vida mòbil i les migracions d'estil de vida afavoreixen la visita o la instal·lació d'un tipus de població nou en regions perifèriques. Així, les muntanyes acullen avui una vasta gamma de residents, permanents o temporals, que difereixen en les motivacions, els orígens, els recursos i la riquesa.

Aquesta sèrie de conferències -organitzada com a activitat del Màster Universitari en Innovació en la Intervenció Social i Educativa- va comptar amb tres sessions (16 i 23 de febrer, i 15 de març) i amb la participació de Carme García Yeste, Roxana Yzusqui, Marina Claverías, Sandra Girbés Peco i Aurora Séaz, totes professionals de diferents institucions implicades en el territori.

Sèrie de seminaris programats per a les dates següents: 21/02, 3/04, 17/04, 15/05 i 22/05 de 2024, amb la participació de Miguel Pajares, Jerôme Ferret, Yolanda Bodoque, Oriol Puig i Dan Rodríguez.

El 22 de febrer es va realitzar la jornada de benvinguda 2024 dirigida a els i les nous/ves becaris/es de doctorat del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social.

Ens vam reunir per a conèixer-nos, i informar-los de recursos que poden ser útils durant el seu període al DAFiTS. Es va compartir informació sobre cursos, ajuts, criteris de valoració de la carrera acadèmica, etc. A més, es van escoltar les seus dubtes i suggeriments.

El 29 de febrer es va presentar el Monogràfic número 4 de la col·lecció d'Història del Treball Social. Es tracta del llibre "Les escoles de treball social a Catalunya (1932-2009), un viatge a través de la formació"

L'obra esta impulsada pel Seminari Permanent d'Història del Col·legi i elaborada per deu docents de sis escoles de Treball Social que han existit a Catalunya, entre les quals comptem la Dra. Ramona Torrens. En el llibre hi trobem els orígens i l'evolució de cada escola, la seva visió de la formació i la connexió amb el món professional i social.

A càrrec de la Dra. María Isabel Jociles Rubio (Universidad Complutense de Madrid), i coordinada per Fernando Vidal i Blanca Deusdad (URV) aquesta sessió titulada "Comités y reflexiones de bioética: ¿cuidado/vigilancia de la ética de la investigación o clausura/censura teórico-metodológica?" es va realitzar el 5 de març de 2024.

En base a las experiencias surgidas en el transcurso de una investigación centrada en familias que han recurrido a Técnicas de Reproducción Asistida con intervención de Terceras Partes (entre las que se incluye, en este caso, a las Gestantes Subrogadas), se abordan diferentes temas relacionados con la ética de la investigación etnográfica: cómo proceder a la protección de datos en el caso del uso de técnicas cualitativas de investigación, cómo hacer frente a las prevenciones de los padres/madres ante la participación de sus hijos en la investigación etnográfica, cómo respetar/"recoger" el punto de vista de los hijos (principal, aunque no exclusivamente, menores de edad), cómo desligarse de discursos "oficiales" sobre el fenómeno estudiado, sobre todo, aunque no tan solo, cuando estos discursos estigmatizan al colectivo con el que se va a investigar, etc. A la vez, a partir de la relación mantenida por el equipo de investigación del proyecto "Gobernanza reproductiva en España: Perspectivas de/sobre los hijos/as de familias TRA-D (HIJOS TRA-D)" con un comité de bioética encargado de evaluar el proyecto presentado, se reflexiona sobre el papel de estos comités en el diseño de la investigación etnográfica y en sus derivas.

El passat dijous, 7 de març, el Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social va organitzar un acte de reconeixement a Carmina Puig amb motiu de la seva jubilació.

L'acte, que va ser molt emotiu, van conduir-lo les professores Eva Zafra Aparici, Cristina García Moreno i Claudia Anleu-Hernández, totes companyes d'àrea de l'homenatjada. L'acte va començar amb les intervencions de la directora del DAFiTS, Montserrat Soronellas, i també hi van prendre part Maria Victòria Forns com a coordinadora del grau en Treball Social, i Antoni M. Jordà, exdegà de la Facultat de Ciències Jurídiques.

Posteriorment es va celebrar una taula rodona, integrada per Joan Josep Pujadas, Josep M. Comelles, Blanca Deusdad (tots tres del DAFiTS), Carme Fernández Ges (Universitat Ramon Llull), Rosa Garriga Blasco (supervisora) i Conchita Peña Gallardo (Col·legi de Treball Social de Catalunya). Va tancar l'acte, l'homanetjada, Carmina Puig.

El dimecres, 13 de març de 2024 a l'Arxiu d'Etnografia de Catalunya (Aula 521 del campus Catalunya) va tenir lloc el conversatori sobre Antropologia multimodal i projecció del documental "It was tomorrow", amb la participació de l'autora i antropòloga Dra. Alexandra D'Onofrio (Granada Centre for Visual Anthropology / University of Manchester).

El dimecres, 13 de març Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili i la Fundació Dharma-Gaia van presentar el llibre "Estudios budistas en América Latina y España", editat per Jaume Vallverdú i Daniel Millet. Els autors van detallar la història del projecte, i van presentar el seu contingut general.

A més, la presentació va comptar amb la participació de Francisco Díez de Velasco, de la Universitat de la Laguna, i Catón Carini, del Consell Nacional de Investigacions Científiques i Tècniques i la Universitat Nacional de La Plata. Ambdós es van encarregar de presentar l'actual situació dels estudis budistes a Espanya i Argentina.

El dimecres, 13 de març a la sala de Graus del campis Catalunya va tenir lloc la presentació del darrer llibre de Joan Prat i Carós, titulat "La seducció de l'Antropologia". L'autor va estar acompanyat per dos dels seus col·legues i deixebles, Yolanda Bodoque Puerta i Jordi Roca Girona, i d'un públic molt nombrós.

La Facultat de Ciències Jurídiques, el Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV, la Delegació de Terres de l'Ebre i la de Tarragona del Col·legi de Treball Social van organitzar la XVII Jornada del Dia Mundial del Treball Social amb el títol "Les violències sexuals contra la infància i l'adolescència", que va tenir lloc el 14 de març a l'Aula Magna del campus Catalunya de la URV.

L'abús sexual de menors és un problema social, que afecta als membres més vulnerables de la població. Amb diferents conferències volem debatre i donar a conèixer la seva dimensió, processos que afecten a les víctimes i al seu entorn i el paper del Treball Social en la valoració, intervenció i actuació.

Del 18 al 21 de març de 2024 es va realitzar la setmana del Doctorat en Antropologia i Comunicació. Amb presentacions de personal investigador consolidat i de joves investigadors en formació, va ser una setmana molt rica en debats.

El 17 d'abril la Dra. Ana Josefina Cuevas Hernández, de la Universidad de Colima (Mèxic) va presentar aquesta conferència organitzada dins del cicle d'activitats de formació 2023-24 del Doctorat Interuniversitari en Treball Social.

Aquesta tercera sessió dels Seminaris del Grup d'Antropologia Social, titulada "Digressions, disrupcions i resistències en salut mental", va tenir lloc a l'aula Arxiu d'Etnografia del campus Catalunya el 25 d'abril. En aquesta ocasió, les presentacions van estar a càrrec d' Eloísa de Lima (Professora de la Facultat de Medicina de la UFOP, Brasil) i d'Elena Blanco De Tena i Martín Correa Urquiza. La professora de Lima va .presentar el seu treball sobre el perfil de salut d'estudiants d'institut a la ciutat brasilenya d'Ouro Preto. Elena Blanco i Martín Correa van dialogar sobre l'Arxiu Boig!, un projecte que busca preservar, reconèixer i visibilitzar el patrimoni immaterial vinculat al Moviment Boig a Catalunya.

El 10 de maig al campus Catalunya Eva Miralles Siré (investigadora pre-doctoral del Programa de Doctorat en Treball Social - DAFiTS), Manoli Villarino (cofundadora de l'Associació Famílies Abusos Sexuals Infantils Tarragona - AFASIT), Natàlia Olivera i Teresa Bitrià (tècniques de la Ludoteca municipal de Lleida) van fer les seves presentacions al voltant de la prevenció i la intervenció de les violències vers els infants.