Universitat Rovira i Virgili

Transferència acadèmica 2022

Del 18 de gener al 23 d'abril es van dur a terme vuit conferències virtuals per part dels ponents: José Carlos Bouso i Constanza Sánchez-Avilés (“Salud mental global, derecho a la ciencia y plantas psicoactivas”); Manuela L. Müller (“La mujer que prefirió el Terreiro. Autoatención y medical landscapes en salud mental en Rio de Janeiro”); José Miguel Evanjuanoy y Riccardo Vitale (“Una mirada desde las comunidades amazónicas en resistencia sobre: intercambios culturales, extracción de conocimientos”); Ismael Apud (“Religión, cultura y personalidad”); José Ignació Lavín Cárcoba (“Silencio y sufrimiento social: una etnografía de adolescentes que padecen bullying”) i Ricard Faura (“La iboga en la medicina tradicional de África Central: una mediación entre cuerpo, comunidad y espíritu”.)

Del 28 de febrer al 12 de març de 2022 es van desenvolupar diverses activitats virtuals i presencials amb l'objectiu de identificar necessitats, reptes i palanques de canvi, i cap a la redacció d'una demanda ciutadana orientada a la creació d'un Sistema Nacional de Cura.

L'1 de març la Dra. Andrea Boscoboinik, Maître d'enseignement et de recherche, Université de Fribourg, va realitzar la conferència titulada "La urbanización de la montaña: cosmopolitismo y gentrificación en los Alpes suizos".

La jornada del 17 de març de 2022 es va dedicar a les estratègies d'intervenció social desenvolupades en contextos de canvi. L'acte va comptar amb la conferència inaugural de Dr. Antonio López Peláez, Catedràtic de Treball Social i Serveis Socials, UNED, i de dues taules rodones amb la participació de Blanca Deusdad, Anna Albareda, Yolanda Domingo, Marina Claverías, Francesc Bonfill, Plar Martínez y Noemí Hernández.

El 24 de març de 2022 i en el marc de la commemoració dels 50 anys de la recuperació dels estudis de Lletres a Tarragona, es va organitzar una taula rodona dedicada als estudis d'Antropologia. A la trobada, moderada per Josep M. Comelles, hi van participar Juanjo Pujadas, Jordi Roca, Maria Ramon Cubells, Montserrat Soronellas, Núria Martorell, Pedro Marta i Òscar Guasch.

El 2022 la setmana del Doctorat en Antropologia i Comunicació es va celebrar del 28 de març al 1 d'abril. Amb el títol "Entre allò urbà i rural: cultura, comunicació i identitats", les jornades d'aquest curs acadèmic van oferir formació específica que va comptar, a més del professorat de la Universitat Rovira i Virgili, amb professorat convidat de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de la Rioja, la Universitat de Girona, el Centre de Ciències Humanes i Socials del CSIC, la Universitat de València i la Colorado State University.

El 29 de març de 2022 es va presentar el llibre “La mirada horitzontal. Històries sense llar d'un educador social”, de David Vázquez. La presentación va estar a càrrec de Carme García Yeste i Maria Victòria Forns i Fernández, Gisela Vives i Martín Correa-Urquiza amés de l'autor.

El 5 d'abril de 2022 es va realitzar l'I Seminari Conjunt Catalunya-Xile, co-organitzat pel MARC i altres universitats catalanes i xilenes. El tema central d'aquesta edició va ser "Desafiaments de l'atenció a la salut d'adolescents i joves" i va comptar amb la participació d'investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat del Desenvolupament i la Universitat Adolfo Ibáñez de Xile.

Emmarcada a la 4a edició del màster universitari en Innovació en la Intervenció Social i Educativa (MIISE), el 25 de maig de 2022 es van presentar projectes i experiències desenvolupades al nostre territori que van permetre conèixer i debatre sobre el potencial de la recerca i la intervenció socioeducativa a l'hora de produir impacte i transformació social. La Jornada va tractar aquesta realitat des de l'anàlisi d'estratègies d'intervenció multifocals i interdisciplinàries en què la prevenció te un paper central.

Els dies 20, 21, 27 i 28 d'abril, i 4 i 5 de maig de 2022 es va realizar el segon cicle de conferències sobre Antropologia Mèdica emmarcat en el MAS GLOBAL. Amb el títol "NOT YET, NOT YET... Miradas desde el final del túnel de la pandemia", hi van participar Josep Maria Comelles, Julieta Maure, Dolors Comas d'Argemir, Orol Romaní, Serena Brigidi i Isabel Zhang Yim.

El Medical Anthropology Research Center de la URV (MARC) va convocar a reflexionar sobre l'impacte de la pandèmia generada pel SARS-CoV-2 i els nous (i no tan nous) desafiaments en l'atenció sanitària, l'organització dels serveis sanitaris i sociosanitaris, les polítiques públiques en salut, les respostes socials, la participació social en salut, el paper de les cures i la governança de les amenaces globals. El col·loqui va comptar amb la participació de professionals del sector sanitari i investigadors en els camps de l'epidemiologia, la medicina social, la sociologia, l'antropologia i l'antropologia mèdica, i la pedagogia queer, entre altres. En dues conferències principals i quatre taules organitzades durant els dies 12 i 13 de maig de 2022 es va debatre sobre la visió dels professionals de la salut, l'atenció i les cures, el paper de la medicina social i els desafiaments ètics i socials.

El 14 de juny de 2022 es va celebrar la XIII Jornada de Cloenda del MAUMIS, titulada "Polítiques migratòries, xarxes urbanes i participació: experiències d'acció col·lectiva". Tot i tenir els drets polítics limitats, o potser precisament per això, la població migrant constitueix un actor polític actiu que s'ha organitzat i mobilitzat des de diferents instàncies reclamant drets i més visibilitat. Més enllà del dret al sufragi actiu i passiu, que pot ser catalogat com el mecanisme tradicional de participació política, hi ha un ampli espectre de formes d'acció col·lectiva -agrupacions, associacions, moviments, mobilitzacions- que constitueixen importants espais de participació i incidència política de les i els migrants, que han adquirit especial rellevància en entorns urbans i en moments de crisi, com els viscuts durant la pandèmia de la Covid. És sobre aquestes qüestions que es va reflexionar en aquesta jornada a partir d'experiències de recerca i acció col·lectiva protagonitzades per persones migrants.

Seminaris de recerca on es mostren els debats actuals en els camps de l'Antropologia Social i el Treball Social. El 2022 s'han celebrat dos seminaris. El 22 de juny sobre “Cossos, afectes, artefactes i patiments” i el del 19 d’octubre sobre “La salut, el suport i la cura. Anàlisis des del feminisme i l'urbanisme”. Hi van participar Sam Fernández-Garrido, Angela Nathalia Cifuentes Astete, María Zapata i Alejandro Morcuende, moderats per Àngel Martínez Hernáez i Carmina Puig Cruells. 

El programa de doctorat en Treball Social impulsa la formació de docents, investigadores/ors i professionals per a aprofundir en les línies de recerca en desenvolupament i en els debats en curs específics del camp del treball social. Del 14 al 17 de juny de 2022 es van presentar recerques de l'alumnat del Doctorat. La conferència-debat sobre L'ètica en la recerca va comptar amb la participació de Joan Canimas (UdG) i Aitor Gómez (URV). A més, es van celebrar dos tallers: “Conversació e intercanvi de doctors novels amb seniors” (a càrrec de Mar JoanPere, Dra. Tomasa Bañez) i “La revisión sistemática como metodología emergente de investigación en Trabajo Social” (a càrrec d’Ángela Carbonell).

El 20 d'octubre de 2022 es va celebrar una sessió del INDIFEST a la URV. Es van presentar els següents curtmetratges: “Taiñ Rvpv” [Nuestro camino], “Choyün, brotes de la tierra” i “Imalirijit”. Vam comptar amb la participació de Mauricio Estrada (cineasta i representant de la Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas).

El Divendres, 21 d'octubre de 2022 ens vam reunir a l’Aula Magna del campus Catalunya per gaudir de l'acte d'homenatge al nostre col·lega Dr. Joan Josep Pujadas, catedràtic emèrit del nostre Departament.

A càrrec de Mônica de Oliveira Nunes de Torrenté, Professora Titular do Instituto de Saúde Coletiva (Universidade Federal da Bahia, Brasil), aquesta presentació organitzada el Dimarts, 18 d'octubre de 2022 es va centrar en una recerca antropològica en curs sobre les persones que fan part de l'última ona migratòria de brasilers a Portugal, especialment des del impeachment de la presidenta Dilma Roussef. La recerca busca comprendre les motivacions relacionades amb la migració (mirades creuades al Brasil i Portugal), les seves experiències concretes (el Portugal real), els seus assoliments i dificultats personals en la trajectòria migratòria i els impactes de l'experiència en el benestar, la qualitat de vida i la salut mental dels migrants brasilers.

El 30 de novembre de 2022 el Dr. Javier Martínez Villarroya, professor del Departamento Académico de Lenguas del Instituto Tecnológico Autónomo de México (ITAM), va explorar els fonaments de la cartografia i de la geopolítica, analitzant les funcions principals dels mapes i els seus elements constitutius. Al llarg de la sessió, vam conèixer millor alguns mapes llegats pel passat i, a més, vam realitzar algun exercici pràctic.

Amb motiu de la cel·lebració de la VII edició de la Setmana de l'Antropologia, organitzada per l'Institut Català d'Antropologia (ICA) a nivell de tota Catalunya i gràcies al Màster universitari en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social (MAUMIS), al Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social (DAFITS) i de l'ITA: Associació d'Antropologia, es va organitzar a Tarragona una Jornada de Recerca sota el títol «Quan la memòria ens interpel·la», que va tenir lloc el 24 de novembre de 2022.

L'atenció cada vegada més integral i transversal als pacients fa necessari consolidar un espai de trobada, posada en comú, difusió i discussió dels processos de treball, de les experiències i de l'estat de la professió. Adreçada a treballadors i trebaladores socials, i altres professional interessats en la temàtica, el 16 de desembre de 2022 va tenir lloc aquesta jornada per abordar col·lectivament qüestions relacionades amb la intervenció en moments de crisis, el  paper del Treball Social en les noves prestacions i nous recursos, així com l'estat actual de l'atenció integrada social i sanitària.