Universitat Rovira i Virgili

Membres del equip de recerca

Fernando Vidal (Investigador Principal, projecte 1 i 2 )

Nascut a Buenos Aires. Estudis de psicologia i història i filosofia de la ciència a les universitats de Harvard, Ginebra i París. Doctorat per l'Universitat de Ginebra (1988) i Habilitació per la École des Hautes Études en Ciències Socials (EHESS), Paris. Ha treballat sobre la història de les ciències humanes i les ciències de la ment/cervell des de la modernitat primerenca fins al present. Ha obtingut una Guggenheim Fellowship. Ha estat investigador visitant, entre altres, a l'American Academy a Roma, la Harvard University i la Brocher Foundation, així com professor visitant a Argentina, Brasil, França, Mèxic, Japó i Taiwan. Abans del seu nomenament com a Professor ICREA el 2012, va ser durant més d'una dècada investigador sènior permanent a l'Institut Max Planck d'Història de la Ciència, Berlin. És membre associat del Centre Alexandre Koyré (EHESS, Paris) i membre de l'Academia Europea. 

   

Pujar

Angel Martínez Hernàez (Investigador Principal, projecte 2)

Catedràtic d¡universitat. Professor distingit per la URV des de 2019. Doctor en Antropologia Cultural (UB, 1994). Ha assumit diferents càrrecs acadèmics a la URV i ha estat el director del Departament de 2012 a 2016. Ha estat professor o professor/investigador visitant, entre altres, a la UB, la University of California at Berkeley, la Universidad Nacional Autónoma de México, la Universitá degli Studi di Perugia i a vàries universitats de Brasil. Assessor, expert i/o avaluador de diferents organismes públics, entre els que destaquen la World Health Organization-Regional Office for Europe i el VI Programa Marc de la UE. Ha publicat més de 100 articles i capítols de llibre, així com diferents llibres. 

Algunes de les seves líneas de recerca són: Antropologia mèdica; teoria antropològica; "biopolítiques" de les afliccions; polítiques sanitàries a Europa i Amèrica Llatina; salut mental; cultures amazòniques.

 

Pujar

Lina Masana (Investigadora post-doctoral)

Doctora en Antropologia Mèdica (URV, 2013) i Màster d'Antropologia Mèdica i Salut Internacional (URV, 2008), premi extraordinari de màster i de doctorat. Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (UB, 2002) i Diplomada en Educació (UB, 1999). Els seus camps d'expertesa són el mètode etnogràfic, la investigació qualitativa aplicada en salut i l'anàlisi de la narrativa de la malaltia. Ha treballat àmpliament el tema de l'experiència i la gestió de les malalties cròniques (cronicitat) i àmbits relacionats com la discapacitat, la dependència, les polítiques públiques i la salut global. Alguns dels seus interesos i experiència de recerca  son dependència, politiques públiques, necesitats de cura, cura de gent gran, bioètica, entre altres. 

Ha realitzat seminaris científics a universitats i centres de recerca d'Espanya, els Països Baixos, Àustria i el Regne Unit, on ha treballat en investigació sobre salut aplicada en dos instituts de recerca sanitària. Durant els darrers dos anys ha treballat a l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Actualment, és becària postdoctoral del projecte d'Antropologia i Fenomenologia del Síndrome de Locked-in al Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili (DAFiTS-URV) i col·laboradora del Centre de Recerca en Antropologia Mèdica ( MARC-URV).

       

Pujar

Lucía Denegri Méndez (investigadora pre doctoral)

Llicenciada en psicologia per la Universidad del Salvador (Buenos Aires, 2007), amb estudis de formació en psicoanàlisi, i Magíster en Antropologia Mèdica i Salut Global per la Universitat Rovira i Virgili (2020). Ha treballat en l'àmbit de la psicologia clínica i en el camp educatiu en diferents projectes i institucions públiques i privades al Perú. Ha estat docent de l'Escola de Psicologia de la Universidad Antonio Ruiz de Montoya (Perú). Durant els seus estudis de màster ha investigat temes que vinculen salut mental, agència, cos i gènere en el cas de dones diagnosticades de fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica, a Catalunya.

Actualment és investigadora pre-doctoral del programa Martí i Franquès per a la realització de la seva tesi doctoral (2021-2023). Com a doctoranda, centra el seu interès a explorar les dimensions de la corporalitat, la identitat i la intersubjectivitat en el marc del projecte Antropologia i Fenomenologia de la Síndrome de Captivitat del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili.

Pujar

Yukiko Oishi Himeno

Llicenciada en Medicina (Fisiologia) per la Facultat de Medicina de la Universitat de Kyoto, 2008. Professora ajudant de Fisiologia al Departament d'Informàtica del Col·legi de Ciències de la Vida de la Universitat Ritsumeikan al Japó des de 2015. El seu interès d’investigació  és el concepte del cos, des de el materialisme mecànic al vitalisme. Ha estat membre del Centre de Recerca en Biosimulació de la Universitat Ritsumeikan des del 2008 i ha desenvolupat models matemàtics per simular diverses funcions fisiològiques en dimensions espai-temporals, especialment en fisiologia cardiovascular i regulació autonòmica. Actualment, amplia la seva àrea de recerca al camp antropològic i filosòfic amb l'objectiu de desenvolupar models humanístics per a una millor comprensió dels éssers humans.