Universitat Rovira i Virgili

La seguretat alimentària en qüestió: transformar les desigualtats socials i de gènere per a una alimentació més saludable i inclusiva

           Fitxa Tècnica

Nom del Projecte: AlimenTrAccion

Referència: PID2024-155211OB-I00

Convocatòria: Proyectos de Generación de Conocimiento 2024 - Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades

Investigadora Principal: Dra. Mabel Gracia-Arnaiz

Període: 01/09/2025 - 31/08/2027

La seguretat alimentària ha de ser una prioritat en les polítiques en igualtat social, salut i alimentació. El projecte aborda els factors socioeconòmics i polítics que han de considerar-se per a una transformació inclusiva del dret a menjar dignament, focalitzant en aquells que condicionen l'accés a l'alimentació adequada i, per tant, a la salut, i que precisen de polítiques d'equitat social que mitiguin les desigualtats estructurals.

Centrat en dues ciutats de Catalunya, Barcelona i Tarragona, AlimenTrAccion pretén produir coneixement situat en els llocs on les vulnerabilitats s'accentuen, tant per les pròpies transformacions socioeconòmiques de l'entorn com per la precarització de les condicions de vida d'una part dels qui l'habiten. Entenem que les ciutats constitueixen espais on les disparitats socioeconòmiques tendeixen a amplificar-se, particularment en els barris que concentren majors dificultats per a la cohesió social.

La inseguretat alimentària podria estar afectant particularment a les dones, que pateixen més pobresa i exclusió social a causa d'una exposició desigual als ingressos, responsabilitats i accés als béns i serveis bàsics.

                       

OBJECTIUS

L'estudi planteja tres objectius generals: