|

La seguretat alimentària ha de ser una prioritat en les polítiques en igualtat social, salut i alimentació. El projecte aborda els factors socioeconòmics i polítics que han de considerar-se per a una transformació inclusiva del dret a menjar dignament, focalitzant en aquells que condicionen l'accés a l'alimentació adequada i, per tant, a la salut, i que precisen de polítiques d'equitat social que mitiguin les desigualtats estructurals.
Centrat en dues ciutats de Catalunya, Barcelona i Tarragona, AlimenTrAccion pretén produir coneixement situat en els llocs on les vulnerabilitats s'accentuen, tant per les pròpies transformacions socioeconòmiques de l'entorn com per la precarització de les condicions de vida d'una part dels qui l'habiten. Entenem que les ciutats constitueixen espais on les disparitats socioeconòmiques tendeixen a amplificar-se, particularment en els barris que concentren majors dificultats per a la cohesió social.
La inseguretat alimentària podria estar afectant particularment a les dones, que pateixen més pobresa i exclusió social a causa d'una exposició desigual als ingressos, responsabilitats i accés als béns i serveis bàsics.

OBJECTIUS
L'estudi planteja tres objectius generals:
- 1. Revisar el marc conceptual i normatiu que incorpora la seguretat alimentària en les polítiques de salut, nutrició i igualtat social, estudiant aquells que plantegen el dret a l'alimentació adequada, la inclusivitat i l'equitat de gènere com una àrea d'acció prioritària.
- 2. Caracteritzar els entorns urbans, considerant els principals condicionants socials, econòmics i ambientals que dificulten la seguretat alimentària.
- 3. Analitzar les pràctiques alimentàries, tenint en compte el sistema de gènere i com els determinants socials condicionen la seguretat alimentària i el seu impacte en la salut.
- EQUIP INVESTIGADOR
- PUBLICACIONS
- DIVULGACIÓ DE RESULTATS
- CONGRESSOS I CONFERÈNCIES
