Universitat Rovira i Virgili

Membres grup de recerca

Elisa Alegre-Agis

Elisa Algre-Agís és estudiant del Doctorat d'Antropologia y Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili. Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (2012) i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2014) per la URV i Treballadora Social per la Universitat de València (2009)Des de l'any 2013 ha treballat com a investigadora en diferents projectes d'investigació sobre salut mental i sistemes d'atenció a la salut per a diferents entitats com l'Institut Borja de Bioètica de la Universitat Ramon Llull i el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya. Actualment desenvolupa la seva tesi doctoral sobre trastorns mentals severs i cura a l'espai domèstic. Ha estat com a estudiant becària per Santander Iberoamérica en el Instituto de Ciencias Antropológicas de la Universidad de Buenos Aires (2015).

Línies de recerca:  bogeria, salut mental, família, història de la psiquiatria

elisa.alegre@urv.cat       

Pujar

Natalia Alonso Rey 

Doctora en Antropologia (URV, 2017) obtenint la menció Excel·lent Cum laude. Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universidad de la República [Uruguai](2008) i Màster en Migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili (2011), amb premi extraordinari de final d'estudis. El 2012 va obtenir una beca de l'IPEC (Institut de Patrimoni Etnològic de Catalunya, Generalitat de Catalunya) per a la realització de la recerca titulada "Migracions, objectes i memòries". Durant el període 2010-2013 es va desenvolupar com a tècnica de suport a la recerca al Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social (URV).  Actualment és Project Administrator del ERC project "Women travelling to seek abortion care in Europe: the impact of barriers to legal abortion on women living in countries with ostensibly liberal abortion laws (BAR2LEGAB)", al Departament d'Antropologia Social de la Universitat de Barcelona.

Línies de recerca: cura, antropologia de les objectes, migracions

natalia.alonso@urv.cat 

Pujar

Verónica Anzil

Llicenciada en Antropologia per la Universitat Nacional de la Plata, Argentina (1990). DEA en Sociologia, orientació Sociologie de la Culture et du Changement Social, a la Universitat Paris VII-Jussieu (1991, Paris, França) . Anys més tard, va realitzar el DEA en Antropologia Urbana de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona, Espanya), i va defensar la seva tesi doctoral en 2012, obtenint la menció Excel·lent Cum laude, així com el Premi Extraordinari de Doctorat. Va treballar com a docent en la Facultat d'Humanitats de la Universitat de la Plata (Argentina) i al Departament de Llengües Modernes de la Universitat de Stellenbosch (Sud-àfrica). A més, va ser tècnica d'avaluació de projectes socials de l'ajuntament de Les Ulis (París, França).
La seva participació en els diversos projectes R + D + I finançats per òrgans estatals després de convocatòria competitiva continua fins al present. Aquesta participació li ha permès publicar diversos articles i un capítol de llibre (conjuntament amb altres membres de l'equip de recerca), així com la participació en congressos i workshops. Actualment forma part de l'equip d'investigació en el projecte 'Rols de gènere i interculturalitat de les parelles mixtes a Espanya: una investigació qualitativa longitudinal' .

Línies de recerca: Adopciones internacionales - Parejas bi-nacionales - Familias transnacionales - Estereotipos - Identidades

veronica.anzil@urv.cat       

Pujar

Mireia Campanera Reig

Doctora en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona (2016) amb una tesi fruit d'una recerca etnogràfica desenvolupada entre 2008 i 2015 amb població Kukama-Kukamiria del Baix Marañón, Perú. En ella estudiava la cosmologia aquàtica, la cultura pesquera i la conflictivitat socioambiental a la Reserva Nacional Pacaya Samiria i la seva àrea d'influència. Ha col·laborat amb institucions públiques i entitats en la realització de recerques en temàtiques com medi ambient i cooperació internacional, dones i presó, joventut, infància i dol. Actualment és coordinadora de la Red de Antropología Ambiental amb Javier Escalera, y membre del Grupo d'Investigació en Antropologia Jurídica de l'Institut Català d'Antropologia. Ha treballat com a docent a la Universitat de Lleida.

Línies de recerca: medi ambient, pobles indígenes, amazónia, desenvolupament sostenible, gènere, exclusió social, pesca

mireia.campanera@urv.cat         

Pujar

Carlos Alonso Chirinos Medina

Antropòleg social, llicenciat a la Pontifícia Universitat Catòlica del Perú (2010), i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional per la universitat Rovira i Virgili (URV, 2015), Espanya. Actualment és estudiant de doctorat en Antropologia i Comunicació per la URV. Des del 2008 ha estat vinculat a diversos estudis relacionats al camp de les polítiques socials en educació i salut en contextos de desigualtat social, així com estudis locals referents a les relacions familiars i la cura infantil en zones principalment rurals dels Andes i la selva peruana. Actualment, com a estudiant de doctorat centra el seu interès en homes cuidadors grans en contextos de malaltia i discapacitat durant el matrimoni a Espanya. Una altra línia de recent interès són els estudis d'alimentació i els seus processos d'aculturació.

Línies de recerca: Desigualtat social, gènere i curs de vida; cura i família; cultura biomèdica, narratives i experiències de la malaltia; processos culturals de la cuina, sostenibilitat i seguretat alimentària.

carlosalonso.chirinos@gmail.com    

Pujar

 Natalia Lledó Carceller Maicas

Doctora en Antropologia Médica(URV, 2017).  Llicenciada en Psicologia per la Universitat Jaume I, especialitzada en Drogodependències i en Teràpia Familiar Sistèmica (2007). Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (URV, 2009). Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2011). Entre el 2009 i el 2013 treballà en nombrosos projectes d'intervenció social participativa en infants, adolescents i joves. Del 2010 al 2014 fou Coordinadora tècnica dels projectes de recerca: "Los malestares de los adolescentes. Estilos de vida, salud mental y estrategias profanas para afrontar la adversidad" (CSO2009-08432) i "The emotional distress of adolescents: lifestyles, mental health and lay strategies  used in managing adversity" (090730), IP: Àngel Martínez-Hernaez. 

Línies de recerca: Salut mental; joves; emocions; medicalització; drogues; gènere; participació; antropologia aplicada.

carcellermaicas@gmail.com    

Pujar

Lina Casadó Marín

Doctora en Antropologia (URV, 2011), Máster en Antropologia mèdica i salut internacional llicenciada en Antropología Social i Cultural i Diplomada en Infermeria. Actualment és professora lectora al Departament d'Infermeria de la URV i membre del Medical Anthropology Research Center (MARC). Des de l'any 2003 ha participat en diferents projectes de R + D sobre alimentació i salut. Ha estat professora visitant a la School of healthcare de la Universitat de Leeds, visiting fellowship a la Universitat de Durham, al Regne Unit i investigadora visitant a The Amsterdam School for Social Science Research (ASSR) de la Universiteit van Amsterdam. Actualment es professora lectora.

Línies de recerca: Antropologia del cos; Antropologia de l'alimentació; Antropologia mèdica.

Docència: Grau en Infermeria i Màster en Ciències de la infermeria (URV)

linacristina.casado(ELIMINAR)@urv.cat         

Pujar

Marija Djurdjevic Deak

Marija Djurdjevic és doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona en l'àmbit de Filosofia / Estudis Culturals. El seu interès com a investigadora s'ha centrat en els estudis d'integració europea, el diàleg cultural amb l'Europa oriental, les migracions i, últimament, la innovació social. Des de 2006 ha col·laborat en diferents projectes de recerca sobre les parelles mixtes (comunicació intercultural, identitats híbrides, cosmopolitisme). Des de 2010 ha treballat en el DAFITS com a tècnica de preparació i gestió de projectes europeus R+D+I (FP7, H2020). Entre 2018 i 2021, com a project manager del "SoCaTel project. A multi-stakeholder co-creation platform for better access to Long-Term Care services" (H2020‐SC6‐CO‐CREATION‐2017) es va dedicar tan a la implementació general del projecte com a la gestió del canvi en processos de transformació institucional facilitant l'adopció de la cocreació digital de serveis socials.

Línies de recerca: parelles mixtes - comunicació intercultural - identitats europees - cocreació - gestió del canvi (change management)

marija.djurdjevicd@urv.cat    

Pujar

Nofit Itzhak

Nofit és doctora en Antropologia per la Universitat de Califòrnia (2016). Actualment és becària Marie Sklodowska-Curie i becària Beatriu de Pinós al Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV. El seu projecte de recerca actual estudia la relació de les persones amb el futur en temps de crisi i canvi social analitzant la seva relació amb la infància, la criança i l'ús de tecnologies digitals per part dels nens. Els projectes d'investigació anteriors d'Nofit inclouen un estudi de les missions humanitàries catòliques carismàtiques a França i a Rwanda, i un estudi de les pràctiques neo-xamàniques als Estats Units. Els seus treballs anteriors van rebre el suport de la Fundació Wenner Gren, la Society for Psychological Anthropology i la Universitat de Califòrnia, entre d'altres.

Línies de recerca: joventut, religió, noves tecnologies

Docència: Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global

nofit.itzhak@urv.cat   https://www.researchgate.net/profile/Nofit_Itzhak https://orcid.org/0000-0001-9792-176X

Pujar

Isabella Riccò

Doctora en Antropologia (URV, 2017). Laurea specialistica en Antropologia Cultural i Etnologia (2011) i Laurea triennale en Ciències Antropològiques (2008) per la Universitat de Bolonya. Després de passar per la Universidad Complutense de Madrid (2008-2009), va guanyar una beca per a aprofundir la seva tesi de laurea specialistica a l'estranger. L'any 2013 va ser becària del projecte "Los malestares de los adolescentes. Estilos de vida, salud mental y estrategias profanas para afrontar la adversidad", dirigit pel Dr. Àngel Martínez. Des del 2014 fins al 2017 va ser becaria predoctoral. Al 2016 va realitzar una estada de 5 mesos a la Oxford University. La seva tesi doctoral se centra en el pluralisme terapèutic, la medicina popular, les CAM i les teràpies New Age. Des de desembre 2017 a gener 2021 va a ser investigadora post-doctoral al Projecte Europeu (H2020) "Socatel: a multi-stakeholder co-creation platform for better access to long-term care services". Recentment va treballar com investigadora al project Europeo "URV-ISRAA: SoCaTel Twinning" financiat per DigitalHealthEurope

Línies de recerca: Pluralisme terapèutic; medicina popular; teràpies alternatives; envelliment i tecnología, e-health; co-creació.

isabella-ricco@libero.it

Pujar