Universitat Rovira i Virgili

Professorat de la línea Identitats contemporàneas, espais urbans i representació

Algunes de les temàtiques estudiades en aquesta línea són: Gènere, sexualitat, migracions, estudis transnacionals, noves formes religioses, narratives etnogràfiques i biogràfiques; organitzacions, estudis de joventut i mitjans de comunicació.

Pujar

Enric Castelló (Professor del DAC)

És Professor Titular del Departament d'Estudis de Comunicació de la URV i membre del Grup de Recerca en Comunicació Asterisc. Doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona (2005) i acreditat per a Cossos Docents de Catedràtic (2018). La seva experiència es centra en l'estudi de la comunicació organitzacional, els mitjans de comunicació i les representacions. Les seves últimes investigacions es centren en aspectes relacionats amb la comunicació i els incendis forestals, la comunicació i el concepte dels comuns, o la comunicació i les denominacions d'origen. Va ser investigador convidat per la Glasgow Caledonian University i per la Loughborough University. Ha publicat en nombroses revistes internacionals i va ser guardonat amb el Article of the Year Award de la European Journal of Communication (2007). Entre els seus últims llibres destaquen Identidades mediáticas. Introducción a las teorías, métodos y casos (Ediuoc 2008) i Comunicación y ser de la organización (Tirant lo Blanch Humanitats 2019).

    enric.castello@urv.cat  Pàgina web personal    

Pujar

Dolors Comas D'Argemir  (Professora del DAC)

Doctora per la Universitat de Barcelona (1978). Catedràtica d'universitat. Ha fet estades post-doctorals a l'École des Hautes Études en Sciences Socials i al Laboratoire d'Antropologie Social (París), i al Goldsmiths College (Londres). Entre 1986 i 1990 va participar en el Grup Internacional sobre Transició Social, dirigit pel Dr. Maurice Godelier. Les recerques inicials es van centrar en els canvis en la casa pagesa des de la perspectiva del parentiu, l'antropologia econòmica i l'ecologia política, amb treball de camp en diferents indrets del Pirineu. Ha aplicat la perspectiva de gènere i ha fet recerques sobre dones, treballs i cura. Entre 1995 i 2012 va participar en l'activitat política com a regidora de l'Ajuntament de Tarragona, Diputada del Parlament de Catalunya i consellera del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i actualment, presideix la Fundació Nous Horitzons. Des d'aquesta doble vessant, acadèmica i política, ha estat treballant sobre el dret a cuidar i a ser cuidat, la violència contra les dones, les polítiques públiques i els mitjans de comunicació, aplicant la perspectiva de gènere i l'anàlisi de les desigualtats socials. Actualment treballa sobre vellesa, situacions de dependència i necessitats de cura, i coordina un equip de recerca sobre la participació dels homes en la cura de llarga durada. A més a més, és la coordinadora del Doctorat d'Antropologia i Comunicació.

dolors.comasdargemir@urv.cat         

Pujar

Maria Ramon Cubells Bartolomé (Professora del DAC)

Doctora en Filosofia (UB, 1993). Titular d'univesitat. Professora a la URV des de 1992. Professora convidada a la UB i a la Univ. de Granada. La seva activitat de recerca es centra en el pensament dels segles XVII i XVIII i s'ha especialitzat en la filosofia de G.W. Leibniz. Participa en el projecte "Leibniz en Español". Membre del grup de recerca EIDOS, Hermenèutica, Platonisme i Modernitat (2014 SGR 506) i del Grup d'Estudis de Filosofia Clàssica Alemanya, GEFCA. Editora del volum 14, Obras filosóficas y científicas. Correspondencia I de G.W. Leibniz (Comares, 2007). Actualment és vicepresidenta de la Sociedad Española Leibniz para estudios del Barroco y la Ilustración (SEL). Membre de la Societat Catalana de Filosofia (IEC) i de la Red Iberoamericana Leibniz.

mariaramon.cubells@urv.cat    

Pujar

Cristina Garcia Moreno (Professora del DAC)

Doctora en Antropologia Urbana per la URV (2011), excel·lent cum laude i Premi Extraordinari de Doctorat. Llicenciada en Sociologia (UAB, 2002) i Diplomada en Treball Social (UB, 1995). És professora a la URV des de 2003. Actualment es professora agregada interina. Estades post-doctorals a la Université Moulay Ismaïl (Marroc), Universidade Estadual de Campinas (Sao Paulo, Brasil) i Universidad de La Habana (Cuba). Ha participat en projectes de recerca sobre qüestions de gènere, migracions i trajectòries transnacionals. L'any 2013 va rebre un Premi d'Activitat Acadèmica atorgat per la URV. Actualment, és avaluadora externa de les publicacions vinculades amb Colecciones CSIC.

cristina.garcia@urv.cat            

Pujar

Jan Gonzalo Iglesia (Professor del DAC)

Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Lleida i en Periodisme per la Universitat Rovira i Virgili. Actualment és Professor Agregat Interin al Departament d'Estudis de Comunicació de la URV. Membre del grup de recerca Asterisc. Des de 2010 és Doctor en Comunicació (URV). Actualment és professor responsable d'assignatures com Història i Estructura de la Comunicació, Teoria de la Comunicació i Opinió Pública. Les seves línies d'investigació se centren en els processos de Comunicació de Risc de les tecnologies emergents, la representació dels processos històrics i els conflictes a través dels jocs de taula i l'aplicació dels jocs a l'educació. Sobre aquestes qüestions està participant en diversos projectes internacionals com EUritage. Paisatge i patrimoni identitari d'Europa: Ciutats catedralícies com a memòries vius (Recercaixa 2015) o Integrated approach for the development across Europe of user oriented climate indicators for GFCS high-priority sectors (European Research Area for Climate Services, 2017).

juanluis.gonzalo@urv.cat 

Pujar

Joan Prat Carós (Professor del DAC)

Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona (1976). Catedràtic d'Antropologia Social a la Universitat Rovira i Virgili des de 1990, on ha exercit la docència durant més de trenta anys. És un dels membres fundadors de l'Institut Català d'Antropologia, ITA. L'any 2003 li fou atorgada la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic. Autor d'una vintena de llibres, entre els quals cal destacar: Les festes populars (1979, amb Jesús Contreras); La mitologia i la seva interpretació (1984); El estigma del extraño. Un ensayo antropológico sobre sectas religiosas (1997) i Los sentidos de la vida. La construcción del sujeto, modelos del yo e identidad (2007). En la seva recerca, s'ha especialitzat en els treballs etnogràfics i el mètode biogràfic. Dirigeix la col·lecció Temes d'Etnologia de Catalunya del CPCPTC, de la Generalitat de Catalunya. Des del 2009 és professor emèrit de la Universitat Rovira i Virgili.

joan.prat@urv.cat

Pujar

Carmina Puig Cruells  (Professora del DAC)

Doctora en Antropologia Social i Cultural (URV, 2009) amb la tesi La supervisión en la intervención social, Premi Extraordinari de Doctorat. Llicenciada en Psicologia per la Univ. Ramon Llull (2000). Postgraduada en Counselling (Univ. Ramon Llull, 2001) i en Coaching Sistèmic (UAB, 2009). Màster en Antropologia de la Medicina i Salut internacional (URV, 2007). Col·labora amb institucions i entitats en programes de benestar social i salut, i en supervisió d'equips de professionals. Ha estat professora visitant i investigadora en diferents universitats llatinoamericanes, com la Univ. Nacional de Rosario (Argentina), la Univ. Nacional de México o la Univ. de la Rep. de Uruguay, entre altres. Ha estat, també, convidada a les universitats espanyoles de Granada, Complutense de Madrid, Alacant i Saragossa. Actualment és professora titular.

carmina.puig@urv.cat            

Pujar

Joan Josep Pujadas Muñoz  (Professor del DAC)

Professor distingit per la URV des de 2015. Doctor per la UB (1977) amb una tesi de perfil etnolingüístic titulada Etnolingüística del Alto Aragón: etnociencia y taxonomías folk. Entre 1979 i 1999 ha realitzat diverses estades postdoctorals, a Estats Units, Portugal, França, Mèxic i Equador. Al llarg de quaranta anys ha dut a terme diferents projectes de recerca relacionats amb (1) la identitat i les transformacions socials i econòmiques del Pirineu, (2) l'estudi etnogràfic de barris obrers sotmesos a processos de grans transformacions socials a les ciutats de Tarragona, Barcelona i Lisboa, i (3) l'estudi dels processos migratoris, des d'una actitud crítica amb el culturalisme i la mirada tradicional de l'antropologia social, molt orientada a l'etnicitat.

joanjosep.pujadas@urv.cat           

Pujar

Laia Quílez Esteve (Professora del DAC)

Llicenciada en Comunicació Audiovisual (UAB) i en Teoria de la Literatura (UB), és Professora Agregada Interina al Departament d'Estudis de Comunicació de la URV. Membre del grup de recerca Asterisc, des de 2010 és Doctora en Comunicació (URV). Actualment és la professora responsable de Narrativa i Guió audiovisual, i d'Audiovisual contemporani i Identitats. Les seves línies de recerca es centren en l'estudi de les representacions audiovisuals de la memòria i la postmemòria d'esdeveniments traumàtics. Sobre aquestes qüestions ha publicat diversos capítols de llibre i articles en revistes nacionals i internacionals (CLCWeb: Comparative Literature and Culture, Memory Studies, Studies in Spanish & Latin American Cinemas, o Historia y Comunicación Social, entre d'altres). És co-editora del llibrePosmemoria de la Guerra Civil y el franquismo (Comares, 2017). Així mateix, de 2014 a 2017 ha dirigit el projecte I + D "Memorias en segundo grado" (Ref. CSO2013-41594-P).

laia.quilez@urv.cat    

Pujar

Jordi Roca Girona  (Professor del DAC)

Doctor per la UB (1992). Catedràtic d'universitat. Des de l'any 2006 és investigador principal de forma ininterrompuda de diversos projectes d'I+D+I del Plan Nacional de Investigación i d'altres projectes de convocatòries competitives centrats en les diferents dimensions de gènere presents en les anomenades "migracions per amor". Director del Departament de 2008 a 2012. També ha estat coordinador del programa de doctorat en Antropologia Urbana, amb menció de qualitat, i posteriorment del d'Antropologia i del d'Antropologia i Comunicació, així com responsable del Màster en Antropologia Urbana. Ha realitzat diverses estades com a professor convidat o visitant a la Univ. of California (EEUU); UNAM, CIESAS i Iberoamericana, de Mèxic; i Campinas, UFRJ i Natal, de Brasil; entre altres.

jordi.roca@urv.cat         

Pujar

Montserrat Soronellas Masdeu  (Professora del DAC)

Doctora en Antropologia (URV, 2002). És professora titular. Coordinadora de dos programes de màster del Departament (2007-2016). Ha dut a terme recerca sobre l'àmbit de la família i el parentiu en el context dels mecanismes de reproducció i de transformació de les societats agràries i rurals, sobre la que ha publicat diversos articles i llibres. També estudia les migracions internacionals, amb especial interès en les famílies transnacionals i en l'impacte dels fluxos migratoris en els contextos rurals. Els darrers projectes en què ha participat han estat sobre les noves ruralitats i les iniciatives de reagrarització, i sobre cura i desigualtats de gènere (finançat pel programa RecerCaixa).

mariamontserrat.soronellas@urv.cat       

Pujar

Iolanda Tortajada (Professora del DAC)

Doctora per Universitat de Barcelona (2000), en l'actualitat és professora titular del Departament d'Estudis de Comunicació de la URV. Ha estat chairwoman de la secció de Gènere i Comunicació d'ECREA i, actualment, és coordinadora de la secció d'Estudis d'audiència i recepció de l'AE-IC, vicepresidenta de la Mesa per la Diversitat en l'Audiovisual del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i editora associada del Catalan Journal of Communication and Cultural Studies. La seva recerca es centra en la construcció mediàtica del gènere i de les identitats sexuals (principalment, a les xarxes socials) i en la representació de la immigració i les minories ètniques. Ha dirigit projectes competitius de recerca d'àmbit estatal i autonòmic i ha publicat en revistes com ara Sexualities, Feminist Media Studies, Comunicar, Comunicación y Sociedad oInteractions: Studies in Communication & Culture.

yolanda.tortajada@urv.cat 

Pujar

Gaspar Maza Gutiérrez (Profesor col·laborador del DAC)

Doctor en Antropologia Social (URV, 1999), amb la tesi Producción, reproducción y cambios en la marginación urbana. La juventud del barrio del Raval de Barcelona 1989-1998. Llicenciatura en Geografia i Història (1988) i Postgrau en Educació Social (1989) per la Universitat de Barcelona. Ha treballat com educador social al Districte de Ciutat Vella de l'Ajuntament de Barcelona, entre els anys 1987 i 2004. És professor a la URV des de l'any 2005. Des de 2013, és també professor a la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport, de la Universitat Ramon Llull. Les seves lìnies de recerca són: Antropologia urbana; processos migratoris; antropologia de l'esport (esport i espai públic, esport i intervenció social); diagnosis urbanes i processos participatius; cultura i projectes visuals; barris i processos de regeneració urbana; estudis de mobilitat; joves; biografies transnacionals. Actualment és professor agregat interí a la URV i imparteix docència al Grau de Treball Social; Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social; Màster en Joventut i Societat; Grau d'Arquitectura.

 gaspar.maza@urv.cat           

Pujar

Jordi Moreras Palenzuela (Profesor col·laborador del DAC)

Doctor en Antropologia per la URV (2009) i Màster en Estudis Euro-Àrabs (Univ. de Girona, 1993). Entre 1995 i 2001 fou coordinador de l'àrea de migracions de la Fundació Cidob i, entre 2002 i 2003, responsable d'estudis de la Secretaria d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Ha publicat vuit monografies i uns 120 articles a revistes com The Muslim WorldRevista d'Etnologia de CatalunyaArxiu d'Etnografia de CatalunyaAfers InternacionalsMigraciones o Revue Européenne des Migrations Internationales, entre altres. Actualment és professor associat del Grau de Treball Social; Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global; Màster en Antropologia Urbana, Mediacions i Intervenció Social (tots de la URV).

Línies de recerca del doctorat: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació

   jordi.moreras@urv.cat          

Pujar

Jaume Vallverdú Vallverdú (Professor col·laborador del DAC)

Doctor en Antropologia Social i Cultural (URV, 1997). És professor a la URV des de 1999. Professor consultor dels Estudis d'Arts i Humanitats de la UOC, des de 2001. Ha realitzat treball de recerca principalment en els àmbits de la religió i els moviments religiosos, així com de la política i els moviments socials. Des de l'any 2006 és membre del Grup de Recerca sobre Antropologia del Cos a la Institució Milà i Fontanals, del CSIC. Ha desenvolupat projectes de recerca a Espanya sobre el moviment Hare Krishna, a Mèxic sobre protestantisme pentecostal i a Brasil sobre el Moviment dels Treballadors Rurals Sense Terra (MST). També ha estudiat processos de conflicte político-religiós i el moviment indígena a Amèrica Llatina. Actualment, és el coordinador del Grau d'Antropologia i Evolució Humana, del Departament. Algunes de les seves línies de recerca són  la Antropologia de la religió; antropologia simbòlica; moviments religiosos; moviments socials; conflicte; cos. Fa docència al Grau d'Antropologia i Evolució Humana i al Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social.

jaime.vallverdu@urv.cat  

Pujar

Cilia M. M. Willem (Professora col·laboradora del DAC)

Doctora en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Barcelona (2010). Actualment és professora visitant del Departament d'Estudis de Comunicació de la URV, on imparteix matèries relacionades amb el llenguatge audiovisual. És editora principal de la revista britànica Catalan Journal of Communication & Cultural Studies, editora invitada de Feminist Media Studies, i membre de la secció de Gènere i Comunicació d'ECREA. Les seves línies de recerca són l'ús de les xarxes socials per part de les persones joves en la construcció (mediàtica) del gènere i de les identitats sexuals, l'alfabetització mediàtica crítica, i migracions i TIC. Ha dirigit projectes competitius de recerca d'àmbit europeu en el camp de l'alfabetització mediàtica, l'ús de la tecnologia per part de migrants i minories ètniques, i ha participat en projectes d'Innovació i Desenvolupament al voltant de la construcció i les desigualtats de gènere a les xarxes socials. Ha publicat diversos capítols de llibre i articles en revistes amb revisió externa com ara SexualitiesFeminist Media Studies, o Interactions: Studies in Communication & Culture. Algunes de les seves línies de recerca són les identitats sexuals i de gènere a la modernitat, Sexualitat i amor a la postmodernitat, Representacions i  pràctiques corporals, Representacions de gènere i diversitat cultural en els mitjans de comunicació.

cilia.willem@urv.cat     

Pujar