Universitat Rovira i Virgili

 COVID-19 des de l'antropologia i el treball social

¿Dónde y qué privatizaciones de la sanidad? nova entrada a la sèrie La Plaga(X) del Blog del Josep Maria Comelles.


Josep Maria Comelles va escriure "La pandemia y la crisis de una cultura sanitaria" al blog “Epidemias y salud global. Reflexiones desde la historia, de la Sociedad Española de Historia de la Medicina ( SEHM).


Blanca Deusdad ha publicat el article “COVID-19 and care homes and nursing homes crisis in Spain: ageism and scarcity of resourcesa Research on Ageing and Social Policty (RASP).  


Josep M. Comelles en el marc dels webinars organitzats per la Società Italiana de Antropologia Médica va presentar el dilluns 18 de maig la ponència: La pandemia y el cambio de cultura sanitaria. De una salud individualizada a la salud colectiva en el Estado del Bienestar. El caso de España. 


Dolors Comas d'Argemir. Presentació i moderació de la taula rodona "Envelliment, cures i autonomia personal", amb els següents participants: Luis Barriga (Director General de l'IMSERSO), Mayte Sancho (Fundació Matia) i Carmen Juares (Associació Mujeres Migrantes i CCOO), del cicle Debats des dels Balcons, organitzats per Catalunya en Comú. Es va debatre sobre com és el model actual residencial i d'atenció domiciliària, envelliment i universalitat de les cures (8 de maig de 2020)


“Quan la vida és mobilitat quotidiana entre el lloc de residència i la feina”, article al diari de Tarragona sobre el projecte dirigit per Joan Josep Pujadas, 4 de maig, 2020 


Carmina Puig @PuigCruells parla sobre cóm els profesionals de les disciplines de les Ciències Socials  han d’orientar les seves pràctiques en temps de pandèmia pel Covid-19. #WebinarUDLA #CienciasSocialesUDLA@UDLA_CL pic.twitter.com/Fd7a3b5a4h -  (@CSocialesUDLA) 4 de maig.    


Blanca Deusdad va participar a la taula rodona"Els serveis d'atenció a les persones després de la COVID-19. Model comunitari versus institucionalització" el 30 d’abril. Aquesta activitat va estar organitzada per DIXIT. 


"Calen estratègies per tancar el dol de les famílies dels morts durant la pandèmia", entrevista a Jordi MorerasNoticies URV Activa, 3-4-2020. Planteja, entre altres coses, la situació dels difunts estrangers que no poden ser repatriats pel tancament de les fronteres.


“La COVID-19 sí que distingeix entre classes socials” article d’opinió publicat per Elisa Alegre-Agis al Diari Directe, 30 d’abrl de 2020, on argumenta, citant dades i documents, que hi ha una relació directa entre el risc de contagi i l'extracció social.


"La pena compartida" entrevista a Jordi Moreras per article Revista 21, 27-4-2020) A més de l’importáncia que té dir adeú, assenyala com durant aquesta pandèmia s’han de saber gestionar els denominats “dols diferits.” 


Al Blog “Des de el marge del marge”, Josep M. Comelles, escriu una sèrie d’entrades sobre la pandèmia titulades: La plaga 


Dolors Comas d'Argemir participa amb una ponència en el Primer Foro Global. Ciudades y coronavirus: una ecuación compleja, organitzat per FLACSO Ecuador y otras 100 instituciones. 26/03/2020 Aviat estará disponible el video de la conferència. 


“Deixem morir a la gent gran” és el nom de l’ article publicat per Blanca Deusdad en el Diari T21, 26 de març de 2020, on analitza des de l’antropologia la situació de la gent gran davant al COVID-19 i la situació a les residències.


"Decir adiós en tiempos de coronavirus", A vivir que son dos días- entrevista a Jordi Moreras en Cadena Ser (22-3-2020). S’assenyala l’importància d’acompanyar als morts: i com la mort forma part de la vida.  


Entrevista a Gaspar Maza, en el blocutorio de "economia en chandal" . Deporte 2.0

Pujar

Pujar

Conscients de la responsabilitat social amb el nostre entorn, des del Departament hem anat desenvolupant un seguit d'activitats i recursos a l'abast de tota la població.