Universitat Rovira i Virgili

Col·lecció Antropologia Mèdica

La Col·lecció és el fruit de l'aliança entre Publicacions URV, el Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV i el MARC (Medical Anthropology Research Center). Les propostes d'originals es sotmeten a revisió per parells (peer reviewing) i s'accepten en català, gallec, castellà, portuguès, italià, francès i anglès.

Tots els títols de la col·lecció són de descàrrega gratuïta. Accedeix aquí.

Últims títols publicats:

Cuando la enfermedad se silencia (Quan la malaltia es silencia). Escrit per la Susana Ramírez Hita. Aquest llibre analitza, a través de la patologia de la sida a Bolívia, les lluites de distribució de poder entre organismes globals, empreses farmacèutiques i agroindustrials, així com els conflictes d'interessos entre corporacions. És a través de les veus dels seus protagonistes que s'observa com la ideologia i la política global s'introdueixen a l'Estat bolivià gairebé sense resistència. L'estudi s'aventura a establir una comparació entre la situació boliviana i la que ofereixen altres dos països: Xile, a través d'Arica, la ciutat amb l'índex més alt de sida del país, i Sud-àfrica, el país del món amb més casos de sida. Les tres zones comparades tenen en comú el fet de disposar de territoris amb plantacions transgèniques i un alt índex de contaminació a la terra i l'aigua a causa fonamentalment de l'extracció de minerals o hidrocarburs i la utilització d'agrotòxics en la producció agrícola.

Pujar

Cultura, salud, cine y televisión (Cultura, salut i televisió). Aquest llibre, editat per la Serena Brigidi, vol crear una reflexió entorn de l'ús, creació i elaboració de materials audiovisuals -documentals, pel·lícules, programes televisius, anuncis i sèries de televisió- en la didàctica i investigació de les ciències de la salut i ciències socials. A tal fí es recullen diverses contribucions realitzades en el marc del Seminari Cultura, Salut i Cinema que procedeixen de diversos camps de sabers: Antropologia Mèdica, Bioètica, Història de la Medicina, Estudis de Gènere i Física. D'una banda, les aportacions tenen com a objectiu explorar algunes categories diagnòstiques utilitzades en els discursos biomèdics i també en termes d'identitats, cossos i estigmatitzacions (sense oblidar el paper dels professionals de la salut, pacients i cuidadors dins dels recursos audiovisuals). D'altra banda, s'aprofundeixen els aspectes tecnocientífics i els processos de popularització de la ciència, la medicina i la tecnologia presents en les obres cinematogràfiques, tant clàssiques com modernes, relacionades amb les ciències de la salut.

Pujar

Donasses i Homenots (Homenatge als "informadors" dels antropòlegs) Encara que els informants dels antropòlegs i d'altres investigadors en ciències socials quedin la majoria de les vegades reduïts a l'anonimat o convertits en números, no podem oblidar que són una de les claus de les nostres reflexions. Lluís Mallart ens recorda en aquest llibre que tots ells tenen un nom i cognom, cara i ulls, que amb els seus gestos i paraules ens aporten una mica de llum en les nostres investigacions i una tristesa immensa al constatar que sovint queden en l'oblit... En fer memòria d'algun d'ells, l'autor d'aquest homenatge ens endinsa, una vegada més, en el coneixement de la societat evuzok.

Pujar