Universitat Rovira i Virgili

Equip investigador

Jordi Roca Girona (Investigador Principal) és Professor Titular al Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili. Del conjunt de la seva activitat investigadora, cal ressaltar la continuïtat en relació a les publicacions i a la participació en projectes de recerca a partir de l'obtenció del títol de doctor en 1992. Des d'aquest moment ha publicat una mitjana de tres o quatre publicacions anuals. Des de 1992 no ha deixat de participar en projectes d'investigació del Pla Nacional d'I + D + I, fins a 2006 com a membre de diferents equips d'investigació, i a partir d'aquest any com a investigador principal. L'assumpció de la figura d'Investigador Principal de diversos projectes de R + D i d'altres convocatòries competitives ha suposat iniciar i liderar una línia d'investigació, que en aquest moment es troba plenament consolidada (amb quatre projectes del Pla Nacional consecutius), amb la corresponent creació d'un ampli equip d'investigadors de diferents perfils i especialitats. Es tracta d'una línia d'investigació de caràcter innovador, centrada en l'estudi de les anomenades parelles mixtes i de les migracions per amor, de la qual som pioners a Espanya i amb els treballs hem contribuït a fer visible ia situar l'estudi i les dades sobre aquest fenomen a Espanya en una bona posició en el context de la bibliografia internacional.

Marta Allué és Llicenciada en Geografia i Història, Màster en Antropologia de la Medicina i doctora en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Rovira i Virgili. Forma part de l'Associació Dret a Morir Dignament (DMD-Catalunya) i de KREAMICS, Associació d'Afectats per Cremades de Catalunya. És autora, entre d'altres, Amors llunyans. Històries de parelles transnacionals (coautor J. Roca, 2016); Perdre la Pell [(2015) 1996], El pacient inquiet. Els serveis d'atenció mèdica i la ciutadania (2013); La pell adobada (2008); discapacitats. La reivindicació de la igualtat en la diferència (2003) i Sauver sa Peau (1996).

Claudia María Anleu Hernández és Doctora en Migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i professora associada de la mateixa. És llicenciada en treball social a la Universitat Rafael Landívar. Va estudiar el Màster en Psicologia Social i Violència Política a la Universitat de San Carlos de Guatemala i el Màster en Migracions i Mediació Social per la (URV), finalitzant-en 2010 amb la investigació "Matrimonis binacionals: Un estudi multisituado de persones guatemalenques casades amb persones estrangeres".  Té experiència en investigació social tant en l'àmbit urbà com rural del seu país. La major part de la seva experiència està basada en recerca-acció i metodologia participativa. Durant set anys (1998-2005) va treballar en l'atenció psicosocial a víctimes del conflicte armat viscut al seu país, dins la ONG Liga Guatemalteca de Hiegien Mental. De aquest treball ha estat co-autora de tres investigacions publicades sobre les nenes i nens desapareguts. "Hasta encontrarte" (2000), "De Barro y de Hierro" (2002), "Corazones en fiesta" (2005). Més recentment, Ha participat com a investigadora amb el doctor Roca com IP, en el projecte de l'Institut Català de les Dones. O-43/10 "Relacions de gènere en els Parelles mixtes residents a les Àrees rurals i urbanes del camp de Tarragona. Un estudi de dones i homes catalans aparellats amb persones Estrangeres "(2010-2011). Actualment les seves línies de recerca a més de parelles mixtes són la resiliència, migracions llatinoamericans i violència política.

Verónica Anzil és Llicenciada en Antropologia per la Universitat Nacional de la Plata, Argentina, l'any 1990. Al juny de 1991 va completar el DEA en Sociologia, orientació Sociologie de la Culture et du Changement Social, a la Universitat Paris VII-Jussieu (Paris, França). Anys més tard, va realitzar el DEA en Antropologia Urbana de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona, Espanya), i va defensar la seva tesi doctoral en 2012, obtenint la menció Excel·lent Cum laude, així com el Premi Extraordinari de Doctorat. La seva participació en els diversos projectes R + D + I dirigits pel Dr. Roca i finançats per òrgans estatals després de convocatòria competitiva continua fins al present. Aquesta participació li ha permès publicar diversos articles i un capítol de llibre (conjuntament amb altres membres de l'equip de recerca), així com la participació en congressos i workshops.

Pujar

Marija Djurdjevic és Llicenciada en Filologia per la Universitat de Belgrad (Sèrbia) i Doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. És cofundadora de l'Associació Casa de l'Est, dedicada a la promoció del diàleg cultural amb els països de l'est i centre d'Europa. El seu treball de recerca en aquesta associació gira al voltant de temàtiques relacionades amb fronteres i identitats a Europa, migracions transneuropeas i el diàleg intercultural entre l'est i l'oest. Amb la Universitat Rovira i Virgili col·labora des del 2006 en el marc de projectes del Dr. Jordi Roca sobre migracions per amor, centrant-se específicament en matrimonis mixtos intereuropeos, així com en temes generals com ara el cosmopolitisme crític i interculturalitat en contextos d'amor.

Laia Folguera Cots és Doctora en Sociologia per la Universitat de Barcelona i professora associada de la mateixa. Va realitzar cursos especialitzats sobre sociologia del gènere i tècniques d'investigació en diferents universitats estrangeres de prestigi: University of Essex (UK), University of California, Berkeley (USA) i Harvard University (Boston). Va publicar l'obra Investigació Qualitativa Longitudinal (2014) dins la col·lecció "Quaderns Metodològics". Va intervenir en qualitat de coordinadora i avaluadora de propostes en diferents Congressos de Sociologia relacionats amb l'àmbit de la Sociologia de la Sexualitat i, paral·lelament, ha participat com a ponent en diferents simposis científics. Forma part del Grup de Recerca consolidat GRISA (Grup d'Investigació Social Aplicada).

Cristina García Moreno és Doctora en Antropologia Urbana per la URV (2011), excel·lent cum laude i Premi Extraordinari de Doctorat. Llicenciada en Sociologia (UAB, 2002) i Diplomada en Treball Social (UB, 1995). És professora a la URV des de 2003. Estades post-doctorals a la Université Moulay Ismaïl (Marroc), Universidade Estadual de Campinas (Sao Paulo, Brasil) i Universidad de La Habana (Cuba). Ha participat en projectes de recerca sobre qüestions de gènere, migracions i trajectòries transnacionals. L'any 2013 va rebre un Premi d'Activitat Acadèmica atorgat per la URV. Actualment, és avaluadora externa de les publicacions vinculades amb Colecciones CSIC. Les seves Línies de recerca són: Migració transnacional; migració cubana; migració i gènere; migracions per amor i matrimonis mixtes (binacionals, relacions sentimentals transnacionals).

Sofia Gaspar és Llicenciada en sociologia el 1997 a ISCTE-IUL (Portugal) i doctora en sociologia el 2005 a la Universitat Complutense de Madrid. La seva tesi doctoral ha rebut el Premi Extraordinari a la millor tesi escrita el 2005 a la UCM. El 2008 va rebre una beca postdoctoral de la FCT per al projecte Dinàmica i tipus de Conjugalidad entre Parelles Bi-nacionals Europees (2008-2014), organitzat en el CIES-IUL. El 2010, va completar una post-grau en Anàlisi de Dades en Ciències Socials en ISCTE-IUL. El 2012 va obtenir finançament com Investigadora Principal d'una convocatòria de la FCT, per al projecte Tendències i Patrons de Matrimonis Binacionales a Portugal (1988-2011). A més d'aquesta investigació, en 2014 també ha obtingut fons d'una convocatòria de l'Alta Comissió de Migració (ACM) com Investigadora principal del projecte Evolució i Perfils de divorcis en parelles binacionals a Portugal (1988-2013), finançat per FEINTP.

Yvonne Riaño és geògraf social, especialitzat en qüestions de migració altament qualificada, la desigualtat social i de gènere. és professora a l'Institut de Geografia de la Universitat de Neuchâtel i cap d'un projecte de recerca al Centre Nacional de Competència en Investigació "de la migració-Mobilitat Nexus", situat al Fòrum Suís d'Estudis sobre Migració (SFM). Va rebre el seu doctorat en Geografia de la Universitat d'Ottawa (Canadà) el 1996 i des de llavors ha ensenyat i supervisat estudiants a les universitats de Berna, Graz i Ottawa. Entre les seves contribucions a la investigació sobre la migració són: estudis de motivació de les dones a migrar des de la perspectiva de la imaginació geogràfiques; investigacions sobre com el gènere, l'ètnia i la classe d'homes i dones migrants i no migrants qualificats es creuen per donar forma a la seva integració professional; exàmens de les xarxes socials transnacionals dels migrants llatinoamericans utilitzant l'etnografia multilocal; L'anàlisi de les experiències de retorn dels migrants indocumentats des de la perspectiva del seu capital social, econòmica i cultural, investigació sobre la movilitat i el mercat de treball d'integració dels estudiants internacionals, l'examen de les polítiques d'integració dels immigrants des d'una perspectiva de gènere immigració i, el seu desenvolupament d'un nou mètode participatiu MINGA per a la coproducció del coneixement amb les poblacions migrants.

Ana Rebeca Urmeneta Garrido és llicenciada és sociologia per la Universitat Acadèmia d'Humanisme Cristià (Santiago de Xile) i Doctora en Sociologia per la Universitat de Barcelona. A més, té un postgrau d'especialització en atenció socioeducativa otorgat per la Universitat Autònoma de Barcelona. Treballa actualment com a professora associada a la Universitat de Girona i, en forma independent, com a analista de dades i assessora metodològica. Des del gener del 2010 col·labora amb el Dr. Jordi Roca de la Universitat Rovira i Virgili, com a investigadora en dos projectes R + D + I sobre les parelles mixtes entre espanyols i estrangers i les relacions de gènere derivades d'aquestes. En el marc d'aquests projectes, va realitzar el 2011 una estada de recerca a la Universidade de Campinas (Brasil) per analitzar el cas de les parelles hispà-brasileres. Ha participat en diversos congressos nacionals i internacionals relacionats amb aquesta temàtica).

Roxana Yzusqui Ríos és Llicenciada en Dret i Ciències Polítiques per la Universitat de Lima (2007) i Doctora en migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili (2016). Va realitzar cursos d'especialització en Dret Internacional de Drets Humans a l'Institut Interamericà de Drets Humans (2008) i El Màster de Migracions i Mediació Social a la Universitat Rovira i Virgili (2010). Les seves lìnies d'investigació es centren en les migracions internacionals i els drets humans. Actualment és advocada especialista en dret d'estrangeria i dret de família, Membre de la Secció de Dret d'Estrangeria de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Tarragona.

Pujar