Universitat Rovira i Virgili

Coneix el professorat del doctorat

Arantxa Capdevila Gómez (Professora del DAC)

És professora agregada del Departament d'Estudis de Comunicació de la URV i membre del grup de recerca consolidat Asterisc (SGR2009-1146). És llicenciada en Ciències de la Informació (UNAV, 1993) i en Ciències Polítiques (UAB, 1996), i Doctora en Comunicació audiovisual per la UPF (2002), amb una tesi sobre apropament metodològic a l'estudi del discurs persuasiu audiovisual, que va obtenir la màxima qualificació per part del tribunal i va rebre el premi extraordinari de doctorat.  La temàtica principal de les seves investigacions se centra en aspectes de la comunicació política a través dels discursos audiovisuals. En aquestes qüestions s'ha centrat gran part de la docència impartida a través d'assignatures com "Comunicació Política", "La Comunicació persuasiva", "Efectes psicosocials de la comunicació", "Teoria de la Percepció", "Teoria de la Imatge" o "Teories de la comunicació" en els cursos de llicenciatura a la Universitat Pompeu Fabra ia la Universitat Rovira i Virgili, així com també en estudis de màster i de doctorat.

Ha participat en diverses investigacions competitives (MEC), centrades en l'estudi de fenòmens relacionats amb les imatges transmeses pels mitjans de comunicació i amb l'ús de la metàfora en Situacions de conflicte social. També ha dut a terme investigacions centrades en els processos electorals a Catalunya des de 1995 fins a l'actualitat.

Línia de recerca del doctorat: Comunicació i risc

arantxa.capdevila@urv.cat

Pujar

Enric Castelló (Professor del DAC)

És professor titular, membre del Departament d'Estudis de Comunicació de la URV i del grup de recerca en comunicació Asterisc. Doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona (2005). La seva experiència investigadora se centra en l'estudi dels mitjans de comunicació, la comunicació política, les identitats culturals i nacionals, la cultura popular i el seu impacte ideològic. Ha estat investigador convidat a la Glasgow Caledonian University i a la Loughborough University, ambdues al Regne Unit. Va ser editor fundador de l'Català Journal of Communication and Cultural Studies. Ha publicat en nombroses revistes internacionals i va obtenir el Best Article of the Year award 2007 de l'European Journal of Communication. Entre els seus llibres es troba Identitats mediàtiques. Introducció a les teories, mètodes i casos (Ediuoc 2008). És coordinador del Màster en Comunicació Estratègica en la Societat del Risc des de 2015.

Línia de recerca del doctorat: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació

    enric.castello@urv.cat  Pàgina web personal    

Pujar

Dolors Comas D'Argemir  (Professora del DAC)

Doctora per la Universitat de Barcelona (1978). Catedràtica d'universitat. Estades post-doctorals a l'École des Hautes Études en Sciences Socials i al Laboratoire d'Antropologie Social, París (1984), i al Goldsmiths College, Londres (1991). Ha participat i ha estat investigadora principal en diversos projectes de recerca, finançats per organismes públics i privats. Recentment, ha impartit un curs de doctorat a la Universidad de Buenos Aires, ha estat visiting scholar al Goldsmiths College i al Birkbeck College (Londres). Ha participat en l'activitat política entre 1995 i 2012 com a regidora de l'Ajuntament de Tarragona, Diputada del Parlament de Catalunya i consellera del Consell de l'Audiovisual de Catalunya. Actualment, presideix la Fundació Nous Horitzons.

Línia de recerca del doctorat: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació

 dolors.comasdargemir@urv.cat         

Pujar

Josep Maria Comelles (Professor del DAC)

Josep Maria Comelles (Barcelona, 1949) és professor d'antropologia a Tarragona des de 1977, primer amb la UB i després amb la URV. És un dels fundadors de l'Escola de Tarragona, una de les zones de producció antropològica que, situada a la perifèria dels nuclis inicials de l'antropologia espanyola, va apostar per una construcció i desenvolupament de la disciplina des dels marges acadèmics, molt sovint transitant a través de fronteres acadèmiques i intel·lectuals preestablertes. Professor emèrit des de 2015, és doctor en Antropologia (EHESS, París) i doctor en Medicina (UB). Llicenciat en Filosofia i Lletres (Psicologia, UB) i especialista en Psiquiatria. Ha estat professor convidat a les universitats de París X (Nanterre), Lumière Lyon 2, Amsterdam, Perugia, Buenos Aires i al CIESAS (México DF). Els seus camps d'especialitat són l'antropologia mèdica i la història de la ciència (antropologia, medicina i psiquiatria), amb un raconet reservat per la Romeria del Rocio a Andalusia. A la URV, va ser el fundador del Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2006-2014) i del doctorat en Antropologia Mèdica (1994-2000). També, ha estat el primer director del Medical Anthropology Research Centre, MARC, constituït l'any 2013. Actualment és professor emèrit.

Ha publicat més d'una dotzena de llibres. Entre els més recents, destaquen: Antropología, género, salud y atención (Bellaterra: 2010); Enfermería y antropología: Padeceres, cuidadores y cuidados (Icaria: 2009) i De les iguales a la cartilla. El regiment de la cosa pública, la medicalització i el pluralisme assistencial a la Vall d'Aro (Generalitat de Catalunya: 2015).

Línia de recerca del doctorat: Antropologia mèdica i salut global

 josepmaria.comelles@urv.cat          

Pujar

Maria Ramon Cubells Bartolomé (Professora del DAC)

Doctora en Filosofia (UB, 1993). Titular d'univesitat. Professora a la URV des de 1992. Professora convidada a la UB i a la Univ. de Granada. La seva activitat de recerca es centra en el pensament dels segles XVII i XVIII i s'ha especialitzat en la filosofia de G.W. Leibniz. Participa en el projecte "Leibniz en Español". Membre del grup de recerca EIDOS, Hermenèutica, Platonisme i Modernitat (2014 SGR 506) i del Grup d'Estudis de Filosofia Clàssica Alemanya, GEFCA. Editora del volum 14, Obras filosóficas y científicas. Correspondencia I de G.W. Leibniz (Comares, 2007). Actualment és vicepresidenta de la Sociedad Española Leibniz para estudios del Barroco y la Ilustración (SEL). Membre de la Societat Catalana de Filosofia (IEC) i de la Red Iberoamericana Leibniz.

Línia de recerca del doctorat: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació

 mariaramon.cubells@urv.cat    

Pujar

Blanca Deusdad Ayala  (Professora del DAC)

Blanca Deusdad Ayala és llicenciada en Geografia i Història, especialitat Antropologia cultural i Doctora en Sociologia per la UB (2002). Becària Fulbright postdoctoral a les universitats de Boston i Harvard (2003). Guanyadora de la XII Premi Batec per a la Recerca i Innovació educativa, amb l'obra Immigrants a les escoles (2009). És professora de la URV des del 2009 i en l'actualitat és la coordinadora del projecte H2020 (769975) SoCaTel. A multi stakeholder co-creation platform for better access to social services finançat per la Comissió Europea. El projecte consisteix en l'elaboració d'una plataforma (software) de cocreació per millor aplicació de serveis públics per atendre l'envelliment a casa de les persones grans en diversos països europeus (Espanya, Irlanda, Finlàndia i Hongria). Editora del Special Issue Journal of Social Service Research (2016) sobre envelliment i crisi econòmica. Coordinadora del Màster Interuniversitari d'Antropologia Mèdica i Salut Global (2016-18). Ha participat en el projecte COST Action IS1102 Social services, welfare state and places (2011-16). És investigadora del projecte COST Action IS1402 Ageism. A multi-national, interdisciplinary perspective. Membre de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV i de la Càtedra UNESCO de diàleg intercultural a la mediterrània de la URV.

Línia de recerca del doctorat: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació; Antropologia mèdica i salut global

 blanca.deusdad@urv.cat          

Pujar

Jordi Farré Coma (Professor del DAC)

Llicenciat en Ciències de la Informació (1991) i en Sociologia (1992) per la UAB. Doctor en Periodisme i Comunicació per la UPF (2002). Professor agregat. Va ser director del departament d'Estudis de Comunicació (URV) de 2009-2013 i coordinador del DAC de 2016-2017. Ha estat coordinador del Grup de Recerca en Comunicació Asterisc, reconegut com a Grup consolidat des de l'any 2009. Ha liderat dues investigacions del Plan Nacional sobre comunicació de risc i ha participat en recerques europees sobre els riscos i beneficis alimentaris i les dades climàtiques i la seva conversió en serveis climàtics. Des de 2010 dirigeix la Càtedra Internacional URV/Repsol d'Excel·lència en Comunicació. Ha estat professor del Màster en Comunicació Estratègica en la Societat del Risc (MASTERDEC) des dels seus inicis així com editor associat de la revista Catalan Journal of Communication and Cultural Studies (CJCS). Ha realitzat estades post-doctorals de recerca a Mèxic i Québec.

Línia de recerca del doctorat: Comunicació i risc

jordi.farre@urv.cat

Pujar

Cristina Garcia Moreno (Professora del DAC)

Doctora en Antropologia Urbana per la URV (2011), excel·lent cum laude i Premi Extraordinari de Doctorat. Llicenciada en Sociologia (UAB, 2002) i Diplomada en Treball Social (UB, 1995). És professora a la URV des de 2003. Actualment es professora agregada interina. Estades post-doctorals a la Université Moulay Ismaïl (Marroc), Universidade Estadual de Campinas (Sao Paulo, Brasil) i Universidad de La Habana (Cuba). Ha participat en projectes de recerca sobre qüestions de gènere, migracions i trajectòries transnacionals. L'any 2013 va rebre un Premi d'Activitat Acadèmica atorgat per la URV. Actualment, és avaluadora externa de les publicacions vinculades amb Colecciones CSIC.

Línia de recerca: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació

 cristina.garcia@urv.cat            

Pujar

Maria Isabel Gracia Arnaiz  (Professora del DAC)

Doctora en Geografia i Història, Programa Antropologia Urbana (UB, 1994). Professora titular, acreditada com a catedràtica d'universitat per l'ANECA (2013). Investigadora del Medical Anthropology Research Center (MARC), URV. Ha estat investigadora i professora visitant, entre altres, al Centre Edgar Morin (CNRS, París), Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social (CIESAS, Mèxic); i Visiting Fellow a la Durham University (UK) i al Food Studies Center de la SOAS, University of London (UK). Ha coordinat diversos projectes I+D i ha fet treball de camp a Espanya i Mèxic sobre el que es ve denominant la "modernitat alimentària". Ha assumit diferents càrrecs de gestió acadèmica a la URV i actualment és directora del Departament.

Línia de recerca del doctorat: Antropologia mèdica i salut global

 mabel.gracia@urv.cat          

Pujar

Jan Gonzalo Iglesia (Professor del DAC)

Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Lleida i en Periodisme per la Universitat Rovira i Virgili. Actualment és Professor Agregat Interin al Departament d'Estudis de Comunicació de la URV. Membre del grup de recerca Asterisc. Des de 2010 és Doctor en Comunicació (URV). Actualment és professor responsable d'assignatures com Història i Estructura de la Comunicació, Teoria de la Comunicació i Opinió Pública. Les seves línies d'investigació se centren en els processos de Comunicació de Risc de les tecnologies emergents, la representació dels processos històrics i els conflictes a través dels jocs de taula i l'aplicació dels jocs a l'educació. Sobre aquestes qüestions està participant en diversos projectes internacionals com EUritage. Paisatge i patrimoni identitari d'Europa: Ciutats catedralícies com a memòries vius (Recercaixa 2015) o Integrated approach for the development across Europe of user oriented climate indicators for GFCS high-priority sectors (European Research Area for Climate Services, 2017).

Línies de recerca del doctorat: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació; comunicació i risc

 juanluis.gonzalo@urv.cat 

Pujar

Assumpció Huertas Roig (Professora del DAC)

Assumpció Huertas és professora agregada del Departament d'Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona, Espanya) i membre del grup de recerca Asterisc de la mateixa universitat (grup reconegut per la Generalitat de Catalunya). Imparteix l'assignatura Tècniques de les relacions públiques en el Grau de Publicitat i Relacions Públiques i l'assignatura Comunicació estratègica de les marques territori en els Màsters de Comunicació Estratègica i de màrqueting turístic de la URV. Actualment es Vicedegan de la Facultat de Lletres (URV).
 
Les seves línies d'investigació se centren en la comunicació i el branding de territoris i de destinacions turístiques i en àmbits diversos de les relacions públiques. Ha participat en diversos projectes d'investigació i ha estat la investigadora principal del projecte "Ús i influència dels social media i la comunicació 2.0 en la presa de decisions turístiques i en la imatge de marca de les destinacions. Aplicacions d'utilitat per a les destinacions turístiques espanyoles "(CSO2012-34824). Ha publicat llibres i articles en revistes internacionals de prestigi.

Línia de recerca del doctorat: Comunicació i risc

sunsi.huertas@urv.cat

Pujar

Bernat López López (Professor del DAC)

Bernat López López (Igualada, 1968) és llicenciat i Doctor en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). També va cursar estudis d'Història a la mateixa universitat. Des de 2001 és professor titular del Departament d'Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili, departament que dirigeix des d'octubre de 2015, després d'haver-ho fet durant un primer mandat entre 2002 i 2009. Ha estat coordinador de les titulacions de llicenciatura i grau de Comunicació i del màster en Comunicació Estratègica a la Societat del Risc de la URV.

La seva activitat de recerca es va centrar inicialment en l'anàlisi de l'economia política de la comunicació a Espanya i Catalunya; darrerament s'ha especialitzat en l'estudi de les relacions entre esport, cultura i societat. Ha publicat múltiples articles, capítols i monografies acadèmiques sobre aquests temes.

Línia de recerca del doctorat: Comunicació i risc

bernat.lopez@urv.cat  

Pujar

Àngel Martínez Hernáez  (Professor del DAC)

Doctor en Antropologia Cultural (UB, 1994). Catedràtic d'universitat. Ha assumit diferents càrrecs acadèmics a la URV i ha estat el director del Departament de 2012 a 2016. Ha estat professor o professor/investigador visitant, entre altres, a la UB, la University of California at Berkeley, la Universidad Nacional Autónoma de México, la Universitá degli Studi di Perugia i a vàries universitats de Brasil. Assessor, expert i/o avaluador de diferents organismes públics, entre els que destaquen la World Health Organization-Regional Office for Europe i el VI Programa Marc de la UE. Ha publicat més de 100 articles i capítols de llibre, així com diferents llibres.

Línies de recerca del doctorat: Antropologia mèdica i salut global.

 angel.martinez@urv.cat               

Pujar

Joan Prat Carós (Professor del DAC)

Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona (1976). Catedràtic d'Antropologia Social a la Universitat Rovira i Virgili des de 1990, on ha exercit la docència durant més de trenta anys. És un dels membres fundadors de l'Institut Català d'Antropologia, ITA. L'any 2003 li fou atorgada la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic. Autor d'una vintena de llibres, entre els quals cal destacar: Les festes populars (1979, amb Jesús Contreras); La mitologia i la seva interpretació (1984); El estigma del extraño. Un ensayo antropológico sobre sectas religiosas (1997) i Los sentidos de la vida. La construcción del sujeto, modelos del yo e identidad (2007). En la seva recerca, s'ha especialitzat en els treballs etnogràfics i el mètode biogràfic. Dirigeix la col·lecció Temes d'Etnologia de Catalunya del CPCPTC, de la Generalitat de Catalunya. Des del 2009 és professor emèrit de la Universitat Rovira i Virgili.

Línia de recerca del doctorat: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació

 joan.prat@urv.cat

Pujar

Carmina Puig Cruells  (Professora del DAC)

Doctora en Antropologia Social i Cultural (URV, 2009) amb la tesi La supervisión en la intervención social, Premi Extraordinari de Doctorat. Llicenciada en Psicologia per la Univ. Ramon Llull (2000). Postgraduada en Counselling (Univ. Ramon Llull, 2001) i en Coaching Sistèmic (UAB, 2009). Màster en Antropologia de la Medicina i Salut internacional (URV, 2007). Col·labora amb institucions i entitats en programes de benestar social i salut, i en supervisió d'equips de professionals. Ha estat professora visitant i investigadora en diferents universitats llatinoamericanes, com la Univ. Nacional de Rosario (Argentina), la Univ. Nacional de México o la Univ. de la Rep. de Uruguay, entre altres. Ha estat, també, convidada a les universitats espanyoles de Granada, Complutense de Madrid, Alacant i Saragossa. Actualment és professora titular.

Línia de recerca del doctorat: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació

 carmina.puig@urv.cat            

Pujar

Joan Josep Pujadas Muñoz  (Professor del DAC)

Professor distingit per la URV des de 2015. Doctor per la UB (1977) amb una tesi de perfil etnolingüístic titulada Etnolingüística del Alto Aragón: etnociencia y taxonomías folk. Entre 1979 i 1999 ha realitzat diverses estades postdoctorals, a Estats Units, Portugal, França, Mèxic i Equador. Al llarg de quaranta anys ha dut a terme diferents projectes de recerca relacionats amb (1) la identitat i les transformacions socials i econòmiques del Pirineu, (2) l'estudi etnogràfic de barris obrers sotmesos a processos de grans transformacions socials a les ciutats de Tarragona, Barcelona i Lisboa, i (3) l'estudi dels processos migratoris, des d'una actitud crítica amb el culturalisme i la mirada tradicional de l'antropologia social, molt orientada a l'etnicitat.

Línia de recerca del doctorat: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació

 joanjosep.pujadas@urv.cat           

Pujar

Laia Quílez Esteve (Professora del DAC)

Llicenciada en Comunicació Audiovisual (UAB) i en Teoria de la Literatura (UB), és Professora Agregada Interina al Departament d'Estudis de Comunicació de la URV. Membre del grup de recerca Asterisc, des de 2010 és Doctora en Comunicació (URV). Actualment és la professora responsable de Narrativa i Guió audiovisual, i d'Audiovisual contemporani i Identitats. Les seves línies de recerca es centren en l'estudi de les representacions audiovisuals de la memòria i la postmemòria d'esdeveniments traumàtics. Sobre aquestes qüestions ha publicat diversos capítols de llibre i articles en revistes nacionals i internacionals (CLCWeb: Comparative Literature and Culture, Memory Studies, Studies in Spanish & Latin American Cinemas, o Historia y Comunicación Social, entre d'altres). És co-editora del llibrePosmemoria de la Guerra Civil y el franquismo (Comares, 2017). Així mateix, de 2014 a 2017 ha dirigit el projecte I + D "Memorias en segundo grado" (Ref. CSO2013-41594-P).

Línia de recerca del doctorat: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació

laia.quilez@urv.cat    

Pujar

Jordi Roca Girona  (Professor del DAC)

Doctor per la UB (1992). Catedràtic d'universitat. Des de l'any 2006 és investigador principal de forma ininterrompuda de diversos projectes d'I+D+I del Plan Nacional de Investigación i d'altres projectes de convocatòries competitives centrats en les diferents dimensions de gènere presents en les anomenades "migracions per amor". Director del Departament de 2008 a 2012. També ha estat coordinador del programa de doctorat en Antropologia Urbana, amb menció de qualitat, i posteriorment del d'Antropologia i del d'Antropologia i Comunicació, així com responsable del Màster en Antropologia Urbana. Ha realitzat diverses estades com a professor convidat o visitant a la Univ. of California (EEUU); UNAM, CIESAS i Iberoamericana, de Mèxic; i Campinas, UFRJ i Natal, de Brasil; entre altres.

Línies de recerca del doctorat: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació

 jordi.roca@urv.cat         

Pujar

Oriol Romaní Alfonso (Professor del DAC)

Doctor en Història (Antropologia Cultural) per la UB (1982). Actualment és professor emèrit.Va ser director del Departament de 2001 a 2004. A la URV, ha estat també coordinador del Màster oficial en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2006-2010) i del Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global (2012-2016). Membre del comitè directiu del Màster Interuniversitari en Joventut i Societat des del seu inici (curs 2008/09). Coordinador de l'associació Grup IGIA, que versa sobre la reflexió i la participació interdisciplinària entorn les drogodependències, de 2002 a 2012. En l'àmbit de la recerca, ha estat un pioner a Espanya en l'ús de la metodologia biogràfica, així com en l'estudi dels grups juvenils i dels usos de drogues. A més de les investigacions i estudis sobre salut i drogues (moltes d'elles de tipus aplicat), ha treballat sobre cultures juvenils i diferents aspectes de la marginació social. Col·laborador d'institucions privades i públiques, sobretot per a qüestions de drogues i marginació. Ha estat consultor de la Unió Europea per a Llatinoamèrica en diversos programes (Formació de Professionals "Cono Sur", 1994-96; Ciutats i Drogues URB-AL, 1997-2000; entre altres).

Línia de recerca del doctorat: Antropologia mèdica i salut global

 oriol.romani@urv.cat         

Pujar

Montserrat Soronellas Masdeu  (Professora del DAC)

Doctora en Antropologia (URV, 2002). És professora titular. Coordinadora de dos programes de màster del Departament (2007-2016). Ha dut a terme recerca sobre l'àmbit de la família i el parentiu en el context dels mecanismes de reproducció i de transformació de les societats agràries i rurals, sobre la que ha publicat diversos articles i llibres. També estudia les migracions internacionals, amb especial interès en les famílies transnacionals i en l'impacte dels fluxos migratoris en els contextos rurals. Els darrers projectes en què ha participat han estat sobre les noves ruralitats i les iniciatives de reagrarització, i sobre cura i desigualtats de gènere (finançat pel programa RecerCaixa).

Línia de recerca del doctorat: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació

 mariamontserrat.soronellas@urv.cat       

Pujar

Iolanda Tortajada (Professora del DAC)

Doctora per Universitat de Barcelona (2000), en l'actualitat és professora titular del Departament d'Estudis de Comunicació de la URV. Ha estat chairwoman de la secció de Gènere i Comunicació d'ECREA i, actualment, és coordinadora de la secció d'Estudis d'audiència i recepció de l'AE-IC, vicepresidenta de la Mesa per la Diversitat en l'Audiovisual del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i editora associada del Catalan Journal of Communication and Cultural Studies. La seva recerca es centra en la construcció mediàtica del gènere i de les identitats sexuals (principalment, a les xarxes socials) i en la representació de la immigració i les minories ètniques. Ha dirigit projectes competitius de recerca d'àmbit estatal i autonòmic i ha publicat en revistes com ara Sexualities, Feminist Media Studies, Comunicar, Comunicación y Sociedad oInteractions: Studies in Communication & Culture.

Línia de recerca del doctorat: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació

yolanda.tortajada@urv.cat 

Pujar

Eva Zafra Aparici (Professora del DAC)

Doctora en Antropologia Social i Cultural (UB, 2007). Màster en Antropologia de la Medicina (URV, 2002). Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (URV, 2000). Diplomada en Infermeria (Univ. de València, 1998). Actualment es Professora agregada interina. Ha realitzat estades de recerca al Institute of Nursing and Health Care (Tampere, Finlàndia), a la Universidad Autónoma Metropolitana-Xochimilco (Mèxic), a la Universidad de Buenos Aires (Argentina) i a la Université Moulay Ismail (Marroc). És membre investigador de l'Observatori de l'Alimentació del Parc Científic de la Universitat de Barcelona. És professora a la URV des de 2006.

Línies de recerca: Identitats contemporàneas, espais urbans i representació

 eva.zafra@urv.cat