Universitat Rovira i Virgili

El professorat associat del Departament

Elisa Abellán Hernández

Diplomada en Treball Social (ICESB, UB). Màster en Ètica Aplicada a la Intervenció Social (Univ. de Girona, 2011). Extensa formació en salut mental, discapacitat intel·lectual, ètica aplicada i bioètica. Des de 1988 treballa en l'àmbit de la salut mental i la discapacitat intel·lectual a Villablanca SAU com a treballadora social. Des de 2002 treballa també a la xarxa especialitzada en salut mental per a persones amb discapacitat intel·lectual de Tarragona. Professora a la URV des de 2002, ha impartit també classes a FORCEM, Fund. Pere Tarrés, Fund. Tripartita i Mas Carandell, entre altres. Membre del Consell de Deontologia del COTS (Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya), on actualment assumeix la secretaria.

Àmbits d'intervenció: Salut mental i discapacitat intel·lectual; ètica professional.

Docència: Grau de Treball Social; Doctorat en mètodes d'investigació en ciències de la salut (URV); Postgrau en coneixement i atenció en l'endarreriment mental (UAB-Fundació Ave Maria de Sitges).

elisa.abellan@urv.cat   

Pujar

Laura Aguadé López

Diplomada en treball social (1989, EU Sant Fructuós de Tarragona-UB) i habilitada en Educació Social (1995). Estudis de postgrau en Salut mental i famílies (Univ. Centreamericana de Nicaragua, UCA Managua, 1996); Cooperació internacional (1995, SETEM Catalunya); Teràpia familiar sistèmica (2011, Centre de teràpia familiar de Tarragona i Centre de teràpia familiar Kine de Barcelona). En l'àmbit professional, ha estat tres anys treballant a Nicaragua com a treballadora social, amb infància al carrer; vuit anys treballant al CRAE Sant Josep de Tarragona com a treballadora social i educadora social; i disset anys com a treballadora social a l'EAIA de Reus. És una persona molt compromesa amb els moviments socials de Tarragona.

Àmbits d'intervenció: Infància en risc.

Docència: Grau de Treball Social.

laura.aguade@urv.cat   

Pujar

Agustí Andreu Tomàs 

Doctor en Antropologia Urbana (URV, 2011). Ha desenvolupat les seves tasques professionals al Parc Natural del Delta de l'Ebre i ha estat director de l'Escola Taller de Medi Ambient del Delta de l'Ebre els anys 1985-1992. Ha participat com a investigador en diversos projectes d'I+D+I del Plan Nacional de Investigación i en altres projectes de recerca de convocatòries competitives, centrats en l'estudi de la immigració i el patrimoni etnològic. Coordinador de diferents postgraus de la Fundació URV sobre gestió cultural i patrimoni. Professor convidat a la Univ. Federal de Santa Catarina (Brasil, 2011-2012). Des de 2002 és també consultor dels Estudis de Psicologia de la UOC.

Línies de recerca: Antropologia de la pesca; patrimoni cultural i natural; museus d'etnologia; patrimoni i desenvolupament local.

Docència: Grau d'Anglès; Grau d'Antropologia i Evolució Humana; Grau de Llengua i Literatura Catalanes; Grau de Llengua i Literatura Hispàniques; Grau de Treball Social; Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social; Grau de Psicologia (UOC).

agusti.andreu@urv.cat 

Pujar

Claudia María Anleu Hernández

És doctora en migracions i mediació social per la Universitat Rovira i Virgili (2015). Té un Màster en Psicologia Social i Violència Política per la Universidad San Carlos de Guatemala (USAC) i un Màster en Migracions i Mediació Social per la URV. Llicenciada en Treball Social per la Universidad Rafael Landívar (Guatemala). A finals de la dècada dels 90 i principis del 2000, va impartir classes de treball social a la Universidad Rafael Landívar (Guatemala) durant quatre anys. També, va ser professora invitada al Màster de Psicologia Social i Violència política de l'Escuela de Psicología de la USAC, a Guatemala.

Línies de recerca: Resiliència; migracions; treball i intervenció social; parelles mixtes; psicologia social; violència política.

Docència: Grau de Treball Social, Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa, Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social

claudiamaria.anleu@urv.cat       

Pujar

Àngels Armengol Armengol

Tècnica d'Administració General (TAG) a l'Ajuntament de Valls. Compta amb prop de trenta anys d'experiència professional en els camps de serveis socials, actuacions públiques, urbanisme i patrimoni. Llicenciada en dret per la UNED. Diplomada en treball social per l'EU Sant Fructuós de Tarragona-UB. Màster en gestió i dret local (format pels postgraus en dret local i en dret urbanístic) per la URV. Ha estat docent al Màster en Direcció i Gestió de Serveis Socials de la UAB (2013-2015). És professora associada de la URV des de 2009.

Àmbits d'intervenció: Serveis socials en l'àmbit municipal; polítiques públiques locals.

Docència: Grau de Treball Social.

mangels.armengol@urv.cat 

Pujar

Serena Brigidi

Doctora en Antropologia de la medicina (URV, 2009), amb una tesi sobre migració i salut mental que va rebre la menció honorífica del Premi d'investigació cultural Marqués de Lozoya (2010). Llicenciada en Pedagogia (Università degli Studi di Genova, Itàlia, 2001). És professora i investigadora al Departament de Ciències Socials i Benestar de la Universitat de Vic i professora col·laboradora a l'Escola d'Infermeria Sant Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona. Membre investigador del Medical Anthropology Research Center, MARC (URV). Cofundadora del grup de recerca MATER: Observatori de les maternitats i paternitats contemporanis.

Línies de recerca: Migració i salut mental; experiències i narratives institucionals sobre l'atenció a la salut mental; gènere, salut, cos i emocions; estudis de la maternitat: medicalització del part, embaràs, criança, lactància materna i violència obstetrícia.

Docència: Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global.

serena.brigidi1@urv.cat       

Pujar

Mireia Campanera Reig

Doctora en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona (2016) amb una tesi fruit d'una recerca etnogràfica desenvolupada entre 2008 i 2015 amb població Kukama-Kukamiria del Baix Marañón, Perú. En ella estudiava la cosmologia aquàtica, la cultura pesquera i la conflictivitat socioambiental a la Reserva Nacional Pacaya Samiria i la seva àrea d'influència. Ha col·laborat amb institucions públiques i entitats en la realització de recerques en temàtiques com medi ambient i cooperació internacional, dones i presó, joventut, infància i dol. És coordinadora de la Red de Antropología Ambiental amb Javier Escalera, i membre del Grupo d'Investigació en Antropologia Jurídica de l'Institut Català d'Antropologia. Ha treballat com a docent a la Universitat de Lleida i actualment és investigadora post doctoral a la URV.

Línies de recerca: medi ambient, pobles indígenes, amazónia, desenvolupament sostenible, gènere, exclusió social, pesca

Docència: Grau de Treball Social, Grau de Antropologia i Evolució Humana.

mireia.campanera@urv.cat          

Pujar

Neus Càrdenas Morell

Treballadora social, per a persones amb discapacitat, a Villablanca Serveis Assistencials SA, des de 2008. En aquest àmbit, també ha treballat a la residència i centre de dia per a disminuïts psíquics profunds Marinada (Grup Pere Mata), de 2000 a 2008, i al Consell Comarcal del Baix Camp (1999). Llicenciada en Ciències del Treball per la UOC (2010) i diplomada en Treball Social per l'EU Sant Fructuós de Tarragona-UB (1997). Compta amb una àmplia formació especialitzada: Màster en rehabilitació psicosocial en salut mental (UAB, 2008), Postgrau en atenció primària en els serveis socials (UAB, 1998) i Postgrau en coneixement i atenció en l'endarreriment mental (UAB, 1999).

Àmbits d'intervenció: Serveis especialitzats d'atenció a la discapacitat intel·lectual i/o salut mental.

Docència: Grau de Treball Social.

neus.cardenas@urv.cat  

Pujar

Marina Claverias Fernández

Treballadora social, especialitzada en mentoria social. Máster en Ciutadania i Drets Humans: Ética i Política (UB). Formada en gestió i direcció d'associacions i entitats sense ànim de lucre. Doctoranda en ética de la cura i mentoria social inclusiva, centra la seva investigació en eines per garantir la sostenibilitat de la vida humana, la mentoria social com a eina innovadora de transformació social. Ha treballat en l'àmbit de l'orientació socioeducativa i laboral per a joves. Actualment treballa en la coordinació de projectes de mentoria a l'Associació Quilòmetre Zero de Tarragona.

Àmbit d'intervenció: Orientació laboral. Infància i adolescencia. Mentoria social.

Docència: Grau en Treball Social.

marina.claverias@urv.cat

Pujar

Martín Correa-Urquiza Vidal

Doctor en Antropologia Mèdica per la URV (2010). Llicenciat en Ciències de la Comunicació (Universidad de Buenos Aires, 1997), Màster en Opinió Pública (FLACSO, 1998), Màster en Antropologia Social i Cultural (UAB, 2005). Professor associat a la URV, codirector i coordinador del Postgrau en Salut Mental Col·lectiva (FURV-FCCSM) i consultor a la UOC. Ha realitzat treballs de recerca en el camp de la salut, la salut mental i la comunicació comunitària. És fundador i coordinador general de l'Associació sociocultural Ràdio Nikosia. A més de pertànyer al Grup de Recerca en Antropologia Social (URV), és coordinador del Grup de Recerca en Antropologia de la Bogeria, de l'Institut Català d'Antropologia.

Línies de recerca: Salut mental; salut i adolescències; comunicació.

Docència: Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global; Màster Interuniversitari en Joventut i Societat; Postgrau en Salut Mental Col·lectiva.

martin.correaurquizav@urv.cat     

Pujar

 Jordi Moreras Palenzuela

Doctor en Antropologia per la URV (2009) i Màster en Estudis Euro-Àrabs (Univ. de Girona, 1993). Entre 1995 i 2001 fou coordinador de l'àrea de migracions de la Fundació Cidob i, entre 2002 i 2003, responsable d'estudis de la Secretaria d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Va ser coordinador adjunt del grup de recerca GRIAFITS-URV (2015-2017). Ha publicat vuit monografies i uns 120 articles a revistes com VThe Muslim World, Revista d'Etnologia de Catalunya, Arxiu d'Etnografia de Catalunya, Afers Internacionals, Migraciones o Revue Européenne des Migrations Internationales, entre altres.

Línies de recerca: Antropologia de l'islam; migracions; religió; antropologia de la mort.

Docència: Grau de Treball Social; Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global; Màster en Antropologia Urbana, Mediacions i Intervenció Social.

jordi.moreras@urv.cat        

Pujar

Joan Muela Ribera

MSc en Antropologia Mèdica per la Brunel University (Londres) i Doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va iniciar la seva investigació en antropologia mèdica en el camp de la salut internacional a Tanzània, amb un estudi sobre processos assistencials i vulnerabilitat social per la malària infantil. En l'actualitat participa en diferents projectes d'investigació, cursos, tallers i consultories amb PASS-International, una organització sense ànim de lucre dedicada a la investigació socioantropològica en projectes de salut internacional, de la qual és membre fundador i investigador. És membre del Medical Anthropology Research Center, MARC (URV).

Línies de recerca: Avaluació de projectes de salut global; vulnerabilitat social; determinants socials de la salut a nivell local.

Docència: Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global.

juan.muela@urv.cat   

Pujar

Jordi Navarro Lliberato

Treballador social, educador social i pedagog. Àmplia formació de postgrau en gestió i intervenció social. Ha treballat als serveis socials d'atenció primària a Campclar, Tarragona (1990-1995), Salou (1996-2004) i Valls (2011-2012). Director dels serveis territorials d'ADIGSA a Tarragona (2004-2011). Des de 2012, treballador social i coordinador de l'EAIA Alt Camp-Conca de Barberà. És un dels membres fundadors de la Fundació Casal Amic i des de l'any 1995 n'és el president. Professor associat de la URV des de 2000. També és professor a l'Escola Lliure El Sol (des de 2009) i ha estat professor a l'Escola de l'Esplai de Tarragona (1994-2009). Formador en l'àmbit de la resiliència i l'optimisme aplicat, és autor de diferents articles i llibres especialitzats en la matèria.

Àmbits d'intervenció: Atenció primària; infància i adolescència; resiliència.

Docència: Grau de Treball Social.

jordi.navarro@urv.cat  

Pujar

Maria Offenhenden

Llicenciada en Antropología, orientació sociocultural per la Universidad de Buenos Aires (2007); Màster en Migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili (2012); Doctora en Antropología per la Universidad Rovira i Virgili (2017). Dins de les seves linees d'intervenció, entre 2005 i 2010 ha treballat en nombrosos projectes dirgits a població migrant en diferents àmbits d'intervenció social (educativo, jurídic, socio-assistencial), a Milán (Italia).  És membre de l'equip de recerca del projecte I+D Homes Cuidadors, del Grup GREAST i del Consell de redacció de les revistes Quaderns i Quaderns-e (ICA).

Docència: Grau de Treball Social.

Línies de recerca: cura, migracions internacionals, treball reproductiu, joventut

maria.offenhenden@urv.cat      

Pujar

Josefa Perelló Bargalló

Treballadora social i directora de lleure. Formació complementària en: Eines i resolució de conflictes; Creativitat com a eina d'adaptació als canvis; Comunicació; Política i participació ciutadana; Motivació d'equips; Tècniques de programació, gestió i avaluació de programes. La seva experiència professional es desenvolupa en l'àmbit del treball comunitari com a responsable d'un equipament polivalent de la Generalitat de Catalunya, des de l'any 1990. També, forma part de diferents comissions i grups de treball dels barris de ponent de Tarragona. És professora associada de la URV des de 2001, on desenvolupa tasques docents en intervenció comunitària i com a tutora de pràctiques i de treball de fi de grau.

Àmbits d'intervenció: Treball comunitari; barris de ponent de Tarragona; gestió d'equipaments públics.

Docència: Grau en Treball Social.

josefa.perelló@urv.cat

Pujar

Susana Ramírez Hita

Doctora en Antropologia Social i Cultural per la URV, amb especialitat en antropologia mèdica (2003). Llicenciada en Antropologia Social (Univ. Nacional de Misiones, Argentina). Membre del Medical Anthropology Research Center, MARC. Treballa en el camp de l'antropologia mèdica i les seves investigacions més importants s'han desenvolupat al voltant de les condicions de salut de diverses poblacions: gitanos (Espanya i França), indígenes quítxues (Bolívia) i, actualment, comunitats Shipibo de l'Amazònia peruana. Entre els seus llibres més destacats es troben: Salud interculturalCrítica y problematización a partir del contexto boliviano (ISEAT. La Paz, 2011) i Entre calles estrechas. Gitanos: prácticas y saberes médicos (Bellaterra. Barcelona, 2007), entre altres.

Línies de recerca: Condicions de salut de diverses poblacions, especialment llatinoamericanes.

Docència: Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut global; Doctorat en salut col·lectiva, ambient i societat (Universidad Andina Simón Bolívar, Equador); Postgrau en antropologia social (Universidad Nacional de Misiones, Argentina).

susana.ramirez@urv.cat 

Pujar

Aurora Ester, Sáez Rodriguez

Graduada en Treball Social per la Universitat Rovira i Virgili (2012), Màster en Antropologia d'Orientació Pública per la Universitat Autònoma de Madrid (2013). Ha continuat la seva formació en estudis de gènere i Economia Social i Solidària. Té experiència professional en l'àmbit de l'atenció a persones amb discapacitat a Regne Unit i com a formadora del Certificat de Professionalitat Promoció i Intervenció Socioeducativa amb Persones amb Discapacitat del Servei d'Ocupació. Actualment és dinamitzadora de tallers d'Economia Social i Solidària de SETEM.

Àmbits d'intervenció:  Economia Social i Solidària, Atenció a la Diversitat

Docència: Grau en Treball Social.

auroraester.saez@urv.cat

Pujar

Olga Salvat Salvat

Diplomada en Treball Social per l'EU Sant Fructuós de Tarragona-UB (1992). Màster Universitari en Envelliment i Salut (Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, URV, 2012). Postgrau en Intervenció Sistèmica en contextos no clínics (Escola de Teràpia Familiar del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona, 1999).   

Àmbits d'intervenció: Atenció hospitalària en l'àmbit sociosanitari.

Docència: Grau en Treball Social.

olga.salvat@urv.cat 

Pujar

Fernando Vidal

Investigador sènior ICREA-Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats. Nascut a Buenos Aires. Estudis de psicologia i història i filosofia de la ciència a les universitats de Harvard, Ginebra i París. Doctorat per l'Universitat de Ginebra (1988) i Habilitació per la École des Hautes Études en Ciències Socials (EHESS), Paris. Investigador sènior ICREA-Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats. Ha treballat sobre la història de les ciències humanes i les ciències de la ment/cervell des de la modernitat primerenca fins al present. Ha obtingut una Guggenheim Fellowship. Ha estat investigador visitant, entre altres, a l'American Academy a Roma, la Harvard University i la Brocher Foundation, així com professor visitant a Argentina, Brasil, França, Mèxic, Japó i Taiwan. Abans del seu nomenament com a Professor ICREA  el 2012, va ser durant més d'una dècada investigador sènior permanent a l'Institut Max Planck d'Història de la Ciència, Berlin. És membre associat del Centre Alexandre Koyré (EHESS, Paris) i membre de l'Academia Europaea. Algunes de les seves línies de recerca són: Història i antropologia dels trastorns mentals i de les ciències de la ment i del cervell; "neurocultures" contemporànies; estudis culturals de la biopolítica; fenomenologia i narratives de l'aflicció i la malaltia; persona, cos i subjectivació a la tradició occidental i en perspectiva intercultural; bioética. També fa docència al Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global.

Docència: Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut global

fernando.vidal@urv.cat            

Pujar