Universitat Rovira i Virgili

PROJECTES DEL PLA NACIONAL DE I+D+I

2013-2015 "Parejas mixtas residentes fuera de España: relaciones de género, dinámicas sociales y conexiones transnacionales", Pla Nacional de I+D+I, Ministerio de Economía y Competitividad (CSO2012-33565). Com a conseqüència de la crisi econòmica iniciada a finals de la dècada passada, una part de la població d'Espanya va començar a emigrar. Entre aquestes persones es troben moltes parelles mixtes que, en molts casos, decideixen començar de nou al país d'origen del membre estranger, o en un tercer país. El que ens interessava era veure com el canvi en la localització física -un país diferent, amb estructures de gènere diferents- intervenia en els processos de definició del gènere i de negociació de les relacions de gènere en aquestes parelles. Investigador Principal: Jordi Roca.

2010-2012 "Amores transnacionales: constitución y desarrollo de parejas mixtas en España"- Plan Nacional de I+D+I (2008-2011), Ministerio de Ciencia e Innovación (CSO2009-10187), incorporem les unions mixtes en les que el cònjuge espanyol era la dona. Investigador Principal: Jordi Roca.

2006-2009 "Amor importado, migrantes por amor: la constitución de parejas entre españoles y mujeres de América Latina y de Europa del Este en el marco de la transformación actual del sistema de género en España," va estar finançiat per l'Institut de la Dona en el marc del Pla Nacional I + D + I (2004-2007) (Exp. Nº 47/05). Ens centrem, doncs, en las parelles formades per homes espanyols i dones llatinoamericanes i eslaves, per ser aquet tipus de parella mixta -home espanyol i dona estranjera- el predominant a Espanya. Concretament enfoquem nostra atenció en les motivacions i expectatives de les persones implicades en aquestes parelles para a la cerca d'un cònjuje d'altra nacionalitat; en les diferents modalitats de cerca; i en les característiques de la vida de aquestes parelles a l'esfera pública i a la privada, especialment en els aspectes vinculats amb les relacions de gènere. Investigador Principal: Jordi Roca.

ALTRES PROYECTES

2011-2012 "Migración, mercados del sexo y del matrimonio y trata de personas en los flujos de circulación entre Brasil y España". SGUM - Secretaría General de Universidades - Ministerio de Educación PHB-2010-0020-PC CINT - Cooperación internacional. Investigador Principal: Jordi Roca.

2010-2011 "Relacions de gènere en les parelles mixtes residents a les àrees rurals i urbanes del camp de Tarragona. Un estudi de dones i homes catalans aparellats amb persones estrangeres". Institut Català de les Dones. U-43/10. Investigador Principal: Jordi Roca.