Universitat Rovira i Virgili

Professorat emèrit del Departament

JOSEP MARIA COMELLES ESTEBAN

Josep Maria Comelles (Barcelona, 1949) és professor d'antropologia a Tarragona des de 1977, primer amb la UB i després amb la URV. És un dels fundadors de l'Escola de Tarragona, una de les zones de producció antropològica que, situada a la perifèria dels nuclis inicials de l'antropologia espanyola, va apostar per una construcció i desenvolupament de la disciplina des dels marges acadèmics, molt sovint transitant a través de fronteres acadèmiques i intel·lectuals preestablertes. Professor emèrit des de 2015, és doctor en Antropologia (EHESS, París) i doctor en Medicina (UB). Llicenciat en Filosofia i Lletres (Psicologia, UB) i especialista en Psiquiatria. Ha estat professor convidat a les universitats de París X (Nanterre), Lumière Lyon 2, Amsterdam, Perugia, Buenos Aires i al CIESAS (México DF). Els seus camps d'especialitat són l'antropologia mèdica i la història de la ciència (antropologia, medicina i psiquiatria), amb un raconet reservat per la Romeria del Rocio a Andalusia. A la URV, va ser el fundador del Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2006-2014) i del doctorat en Antropologia Mèdica (1994-2000). També, ha estat el primer director del Medical Anthropology Research Centre, MARC, constituït l'any 2013.

Ha publicat més d'una dotzena de llibres. Entre els més recents, destaquen: Antropología, género, salud y atención (Bellaterra: 2010); Enfermería y antropología: Padeceres, cuidadores y cuidados (Icaria: 2009) i De les iguales a la cartilla. El regiment de la cosa pública, la medicalització i el pluralisme assistencial a la Vall d'Aro (Generalitat de Catalunya: 2015).

Línies de recerca: Antropologia mèdica i de la salut; polítiques públiques de salut.

Docència: Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global, MIAMSg.

josepmaria.comelles@urv.cat           

Pujar

JOAN PRAT i CARÓS

(Celrà, Girona, 1947). Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona (1976). Catedràtic d'Antropologia Social a la Universitat Rovira i Virgili des de 1990, on ha exercit la docència durant més de trenta anys. És un dels membres fundadors de l'Institut Català d'Antropologia, ITA. L'any 2003 li fou atorgada la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic. Autor d'una vintena de llibres, entre els quals cal destacar: Les festes populars (1979, amb Jesús Contreras); La mitologia i la seva interpretació (1984); El estigma del extraño. Un ensayo antropológico sobre sectas religiosas (1997) i Los sentidos de la vida. La construcción del sujeto, modelos del yo e identidad (2007). En la seva recerca, s'ha especialitzat en els treballs etnogràfics i el mètode biogràfic. Dirigeix la col·lecció Temes d'Etnologia de Catalunya del CPCPTC, de la Generalitat de Catalunya. Des del 2009 és professor emèrit de la Universitat Rovira i Virgili.

Línies de recerca: Imaginaris mítics contemporanis; antropologia de les religions; memòria biogràfica; filosofies orientals i espiritualitats new age; teràpies holístiques i alternatives; sabers hermètics, esotèrics i ocultistes.

joan.prat@ urv.cat     

Pujar

ORIOL ROMANÍ ALFONSO

Doctor en Història (Antropologia Cultural) per la UB (1982). Va ser director del Departament de 2001 a 2004. A la URV, ha estat també coordinador del Màster oficial en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2006-2010) i del Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global (2012-2016). Membre del comitè directiu del Màster Interuniversitari en Joventut i Societat des del seu inici (curs 2008/09). Coordinador de l'associació Grup IGIA, que versa sobre la reflexió i la participació interdisciplinària entorn les drogodependències, de 2002 a 2012. En l'àmbit de la recerca, ha estat un pioner a Espanya en l'ús de la metodologia biogràfica, així com en l'estudi dels grups juvenils i dels usos de drogues. A més de les investigacions i estudis sobre salut i drogues (moltes d'elles de tipus aplicat), ha treballat sobre cultures juvenils i diferents aspectes de la marginació social. Col·laborador d'institucions privades i públiques, sobretot per a qüestions de drogues i marginació. Ha estat consultor de la Unió Europea per a Llatinoamèrica en diversos programes (Formació de Professionals "Cono Sur", 1994-96; Ciutats i Drogues URB-AL, 1997-2000; entre altres).

Entre les seves publicacions més recents destaquen:  Jóvenes y riesgos ¿Unas relaciones ineludibles? Barcelona, Ediciones Bellaterra (Coord., 2010);  Etnografía, metodologías cualitativas e investigación en salud: un debate abierto, Publicacions URV, Col.lecció Antropologia Mèdica nº 12 (Coord., 2013); Jóvenes, desigualdades y salud. Vulnerabilidad y políticas públicas, Publicacions URV, Col.lecció Antropologia Mèdica nº 13  (Coord. amb Lina Casadó, 2014); A tumba abierta. Autobiografía de un grifota. Madrid, Libros de Itaca (4ª reedició, 2015); "Medicine, religion and ayahuasca in Catalonia. Considering ayahuasca networks from a medical anthropology perspective" International Journal of Drug Policy, 39 (2017): 28-36 (amb Ismael Apud).

Línies de recerca: Antropologia mèdica; antropologia urbana; antropologia de la joventut; cultures juvenils; usos de drogues i processos de marginació social.

oriol.romani@urv.cat         

Pujar